Κλιμακώνεται ο οικονομικός και ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας – Δύσης – Έρχεται χάος

Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο οικονομικός και ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας – Δύσης, με τις συνέπειες σε ενέργεια, οικονομία και κοινωνία να είναι απρόβλεπτες.
Ο «πόλεμος» των κυρώσεων αναμένεται να ενταθεί μετά τις φρικαλεότητες στην πόλη Bucha της Ουκρανίας, με τη Δύση να θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία, γεγονός το οποίο αρνείται κατηγορηματικά η Μόσχα, η οποία κάνει λόγο για αμερικανική προβοκάτσια.
Ευρώπη και Βρετανία εξετάζουν την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων, αυτή τη φορά σε πετρέλαιο και άνθρακα, με τη Γερμανία ωστόσο να αντιστέκεται σθεναρά στην επιβολή εμπάργκο.
Ήδη, η απόφαση του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin να ζητήσει πληρωμές των συμβολαίων φυσικού αερίου σε ρούβλια προκαλεί προβλήματα στην ΕΕ λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης και θεωρείται απίθανο να επιβληθεί τελικά ενεργειακό embargo στη Ρωσία.
Μεγάλη είναι η ανησυχία για τις συνέπειες στην ευρωπαϊκή και κυρίως τη γερμανική οικονομία, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Christian Sewing να προειδοποιεί για ύφεση, εάν επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Την ίδια ώρα, ελλοχεύει επισιτιστική κρίση, με την έκρηξη τιμών σε τρόφιμα, εμπορεύματα και λιπάσματα να οδηγεί σε ελλείψεις.
[sc name=”vyzantina-mentagion” ][/sc]
Κίνδυνος ύφεσης στη Γερμανία

Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο ύφεσης σε περίπτωση πλήρους εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, Christian Sewing, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει το Βερολίνο για την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων στη Μόσχα, λόγω των φρικαλεοτήτων στην πόλη Bucha της Ουκρανίας.
Ο Sewing σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι οι τράπεζες της χώρας αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα επιβραδυνθεί στο 2% περίπου μέχρι το τέλος του 2022.
Νωρίτερα, η IfW Kiel, ένας από τους κορυφαίους γερμανικούς οικονομικούς θεσμούς, υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας το 2022 λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία: Πλέον αναμένει ανάπτυξη κατά 2,1% αντί του προβλεπόμενου 4%.
Παράλληλα, κάλεσε εκ νέου την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis), ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, επιταχύνθηκε στο ρεκόρ 7,3% στην ιστορία των παρατηρήσεων από 5,1% έναν μήνα νωρίτερα.

Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» στα τρόφιμα έως 50%

Λίγες μέρες αφότου η Γερμανία ανέφερε ετήσια έκρηξη του πληθωρισμού κατά 7,6% , τη Δευτέρα, η Γερμανία θα κάνει ένα βήμα προς την επιστροφή του επίφοβου υπερπληθωρισμού της Βαϊμάρης, καθώς σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Λιανικής (HDE), οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα ακόμη κύμα αυξήσεων τιμών για καθημερινά είδη και είδη παντοπωλείου, με το Reuters να αναφέρει ότι οι τιμές στο γερμανικό λιανικό εμπόριο αναμένεται να καταγράφουν έκρηξη μεταξύ 20% και 50%.

Πρόσφατα, δημοφιλείς αλυσίδες λιανικής όπως η Aldi, η Edeka και η Globus ανακοίνωσαν ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές τους.
Στην Aldi, το κρέας και το βούτυρο θα είναι «σημαντικά πιο ακριβά» από τις 4 Απριλίου 2022 λόγω των αυξήσεων των τιμών από τους προμηθευτές του.
Η Aldi, για παράδειγμα, αναμένει αυξήσεις από 20% έως 50% τις τιμές αγοράς π.χ. στο κρέας, τα λουκάνικα και το βούτυρο πρόκειται να γίνουν «σημαντικά πιο ακριβά».
«Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, υπήρξαν άλματα στις τιμές αγοράς που δεν είχαμε ξαναζήσει», ανέφερε εκπρόσωπος της Aldi Nord.
Πριν από 15 ημέρες, η Aldi ανέβασε τις τιμές σε περίπου 160 είδη και μια εβδομάδα αργότερα άλλα 20 είδη έγιναν πιο ακριβά.
Τα περισσότερα super market ακολούθησαν σε αυξήσεις τιμών.
Τον Φεβρουάριο, το κόστος ζωής της Γερμανίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Γερμανίας, με τα καθημερινά είδη να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 7,3%.
Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis επισήμανε ότι το άλμα του πληθωρισμού από το 5,1% του Ιανουαρίου 2022 στο 7,3% του Φεβρουαρίου αντανακλά τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτόξευσε την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ύψη.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ifo που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, σχεδόν όλες οι εταιρείες στον τομέα λιανικής πώλησης τροφίμων της Γερμανίας σχεδιάζουν αυξήσεις τιμών.

Αντίποινα Putin στη Δύση

Υπέγραψε το διάταγμα για περιορισμούς στη visa

Διάταγμα για τη θέσπιση περιορισμών στην έκδοση βίζας για πολίτες χωρών που η Ρωσία θεωρεί «μη φιλικές» ως απάντηση στις κυρώσεις για την Ουκρανία, υπέγραψε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Το διάταγμα, που τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα, αναστέλλει το απλουστευμένο καθεστώς έκδοσης βίζας της Ρωσίας σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Νορβηγία, την Ελβετία, τη Δανία και την Ισλανδία.
Το διάταγμα υπογράφηκε «με βάση την ανάγκη λήψης επειγόντων μέτρων ως απάντηση στις εχθρικές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Putin έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να επιβάλει προσωπικούς περιορισμούς στην είσοδο στη Ρωσική Ομοσπονδία για αλλοδαπούς και απάτριδες που διαπράττουν εχθρικές πράξεις, σύμφωνα με το TASS.

Απειλές για εθνικοποίηση περιουσιών και περιορισμούς σε εξαγωγές τροφίμων

Η Ρωσία μπορεί να εθνικοποιήσει περιουσίες πολιτών των ΗΠΑ και της ΕΕ ως απάντηση στις κυρώσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
Σημείωσε ότι η Ρωσία απειλείται με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Ρώσων πολιτών και εταιρειών στο εξωτερικό και υπέθεσε πως η Μόσχα μπορεί να εθνικοποιήσει περιουσίες πολιτών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες «μη φιλικές χώρες».
Σε μία κίνηση, που καταδεικνύει σκλήρυνση της ρωσικής στάσης ο τέως πρόεδρος της Ρωσίας, σημείωσε πως η χώρα του θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε «φιλικές χώρες» με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους.
Και το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του κάνει γνωστό πως το σύστημα πληρωμών φυσικού αερίου σε ρούβλια θα χρησιμοποιηθεί και για άλλα ρωσικά εξαγωγικά προϊόντα.

πηγή