Κορονοϊός: Η ανεπάρκεια βιταμίνης D πριν από τη μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε βαριά νόσηση

Υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και της θνησιμότητας και της σοβαρότητας του COVID-19, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Azrieli του Πανεπιστημίου Bar-Ilan.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό PLOS ONE, ήταν μία από τις πρώτες που μελέτησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D πριν από τη μόλυνση. Οι ερευνητές κατέγραψαν πληροφορίες για πάνω από 1.100 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη μεταξύ Απριλίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 στο Ιατρικό Κέντρο της Γαλιλαίας, τα οποία είχαν θετικές εξετάσεις PCR, προσαρμόζοντας την ηλικία, το φύλο και τις χρόνιες ασθένειες.

Σε όλους τους συμμετέχοντες που συμμετείχαν αναζητήθηκαν τα επίπεδα βιταμίνης D που μετρήθηκαν πριν από τη μόλυνση μεταξύ δύο εβδομάδων και δύο ετών.

Τα επίσημα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρές ή κρίσιμες περιπτώσεις του κορονοϊού σε σχέση με όσους δεν είχαν. Η ομάδα με ανεπαρκή βιταμίνη D είχε θνησιμότητα 25,6%, ενώ εκείνες με επαρκή επίπεδα ήταν 2,3%.

Ο Dr. Amiel Dror, από το Ιατρικό Κέντρο Galilee και την Ιατρική Σχολή Azrieli, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι “τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι είναι σκόπιμο να διατηρούνται φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D. Αυτό θα είναι ευεργετικό για όσους προσβληθούν από τον ιό.

πηγή