Κρίνεται στο ΣτΕ ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

Τρία χρόνια μετά την προκήρυξή του, το έργο των 515 εκατ. ενδέχεται να ακυρωθεί
[sc name=”glyka-toy-koytalioy” ][/sc]
Τρία χρόνια μετά την προκήρυξή του ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες και τα άλλα έντυπα ασφαλείας του κράτους κινδυνεύει να ακυρωθεί. Αιτία, το μπαράζ ενστάσεων μεταξύ των υποψηφίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ζήτημα είναι κρίσιμο και σε επίπεδο διεθνών διπλωματικών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής, καθώς χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και η Γερμανία έχουν επανειλημμένως διαμηνύσει στην ελληνική πολιτεία, ήδη από το 2015, πως αν δεν εξασφαλίσει σύγχρονα ασφαλή πιστοποιητικά ταυτοποίησης ενδέχεται να επιβληθούν περιορισμοί και έλεγχοι στους Ελληνες πολίτες που μετακινούνται προς τις επικράτειές τους.

Πρόκειται για έργο με το οποίο η χώρα επιχειρεί να διασφαλίσει την αξιοπιστία του συστήματος έκδοσης ταυτοτήτων, ώστε αυτές να μην παραχαράσσονται και να είναι συμβατές με τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και των σχετικών ευρωπαϊκών κανονισμών, ενώ θα είναι πλαστικές κάρτες με προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Η ολοήμερη σχεδόν συζήτηση των ενστάσεων των υποψηφίων αναδόχων έγινε τη Δευτέρα και η ουσία της στράφηκε, σύμφωνα με νομικές πηγές, στο κατά πόσον τηρήθηκαν οι προβλέψεις περί του απορρήτου της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Τρία χρόνια μετά την προκήρυξή του, το έργο των 515 εκατ. ενδέχεται να ακυρωθεί.

Αν τελικά το ΣτΕ με την απόφασή του, που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, κρίνει πως το απόρρητο έχει διαβληθεί και ο διαγωνισμός πρέπει να προκηρυχθεί εκ νέου, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας ακόμα χρόνος, ενώ ούτως ή άλλως για την εγκατάσταση του αναδόχου και των συστημάτων εκτιμάται ότι θα χρειαστεί άλλη μία διετία. Και καθώς, όπως προκύπτει, όλοι οι υποψήφιοι έχουν δει τις τεχνικές προσφορές των υπολοίπων εκτός από μία κοινοπραξία που αρνήθηκε να την κοινοποίηση, γεννάται και ένα ευρύτερο ζήτημα κατά πόσον ένας νέος διαγωνισμός μπορεί να διασφαλίσει το απόρρητό του, εξηγούν νομικές πηγές.

Μία από τις προσφυγές είναι αυτή της κοινοπραξίας της γαλλικής Ιdemia –η οποία ανήκει σε αμερικανικά συμφέροντα– με τον ΟΠΑΠ και η οποία έχει αποκλειστεί από τον τελικό γύρο του διαγωνισμού. Οι διοργανωτές δεν έκαναν αποδεκτή την τεχνική της προσφορά. Την ίδια ώρα, η κοινοπραξία της γαλλικής Thales με την Unisystems και την ιαπωνική Toppan, που έχει προκριθεί, προσέφυγε κατά των δύο άλλων υποψηφίων που έχουν προκριθεί (κοινοπραξία του ΟΤΕ με τη γερμανική Veridos Matsoukis και την Byte και κοινοπραξία της βελγικής Zetes με τη Space Hellas) ισχυριζόμενη πως οι προσφορές τους δεν πληρούν τις τεχνικές προϋποθέσεις του διαγωνισμού. Ζητήματα έχουν ανακύψει και με τη βελγική Zetes η οποία κράτησε απόρρητη την τεχνική της προσφορά, σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους –που όπως τους ζητήθηκε τις έκαναν διαθέσιμες στους υπολοίπους–, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να αξιολογηθεί από τους ανταγωνιστές της όπως έγινε με τις άλλες. Υπενθυμίζεται πως εκτός διαγωνισμού έχει τεθεί και η κοινοπραξία Inform – IN Groupe – Γαλλικό Εθνικό Τυπογραφείο.

Επιπλέον, ζήτημα έχει δημιουργηθεί και με το γεγονός ότι οι τρεις αυτοί υποψήφιοι που έχουν προκριθεί, είχαν τελικά μόλις δύο με δυόμισι ώρες διαθέσιμο χρόνο για να εξετάσουν τις τεχνικές προσφορές των ανταγωνιστών τους, οι οποίες –όπως αναφέρεται– ξεπερνούν ακόμα και τις 100.000 σελίδες.
πηγή