Μάτια: Οι παγίδες στη θάλασσα και την πισίνα. Πως να τα προστατεύσετε

Οι κίνδυνοι από το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ. Τι κινδύνους κρύβουν κλιματιστικά και πισίνες. Ποιοι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό για να προστατεύουμε το δέρμα μας, αλλά και τα μάτια χρειάζονται προστασία. Η καθημερινή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, αλλά και σε νερό αμφιβόλου καθαριότητας μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά την υγεία τους. Και αυτοί είναι μερικοί μόνον από τους κινδύνους που τα απειλούν.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθλαμίατρος Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το καλοκαίρι τα μάτια εκτίθενται σε αυξημένους κινδύνους.

Κατ’ αρχάς, υπάρχει ο κίνδυνος της μόλυνσης όταν π.χ. κάποιος κολυμπά με ανοιχτά μάτια σε αμφιβόλου καθαριότητας νερό (σε θάλασσα, πισίνα, λίμνη ή ποτάμι). Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν όσοι κάνουν μπάνιο σε εξοχικά σπίτια με νερό από δεξαμενές που έχει συσσωρεύσει άλγη.

Επιπλέον, η έκθεση στον ξηρό αέρα των κλιματιστικών, αλλά και στο χλωριωμένο νερό της πισίνας μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία. Αυτή καθιστά τα μάτια ευάλωτα στην ανάπτυξη επιπεφυκίτιδας.

Ένας άλλος καλοκαιρινός κίνδυνος είναι οι τραυματισμοί των ματιών. Παρατηρούνται συχνά στους κολυμβητές και σε όσους ασχολούνται με θαλάσσια σπορ. Μπορεί όμως να συμβούν και από την άμμο ή μικρά επιπλέοντα σωματίδια στο νερό.

Ο μεγαλύτερος εχθρός τους, όμως, είναι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου, από την οποία βάλλονται από παντού. «Η ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται στην άμμο και στο νερό στην παραλία ή δίπλα στην πισίνα, μπορεί να προκαλέσει φωτοκερατίτιδα», λέει ο κ. Κανελλόπουλος. «Η φωτοκερατίτιδα είναι ουσιαστικά έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, που διαταράσσει σοβαρά την όραση».

Μακροπρόθεσμα υπάρχει κίνδυνος για καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ακόμα και για κακοήθη νόσο στα βλέφαρα ή στο εσωτερικό του ματιού (μελάνωμα αμφιβληστροειδούς). Ιδιαιτέρως ευάλωτα εξ άλλου στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου είναι τα ανοικτόχρωμα μάτια.

Πώς να προστατευθείτε

Ο κ. Κανελλόπουλος έχει μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε την υγεία των ματιών σας.

  • Να φοράτε καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου. Είναι απαραίτητα ακόμα κι αν φοράτε φακούς επαφής με αντηλιακά φίλτρα. Πρέπει να αναγράφουν ότι παρέχουν 100% προστασία από UVA/UVB ή UV400. Να τα προμηθεύεστε από έγκριτα καταστήματα οπτικών. Ιδανικά πρέπει να καλύπτουν και από τα πλάγια τα μάτια.
  • Αν φοράτε φακούς επαφής, να αποφεύγετε το κολύμπι σε πισίνες, λίμνες, στάσιμα νερά και ποτάμια. Στη θάλασσα μπορείτε να κολυμπήσετε, χωρίς να κάνετε βουτιές με ανοιχτά μάτια. Μετά την έξοδο από το θαλασσινό νερό, μην βιασθείτε να τους βγάλετε. Να περιμένετε τουλάχιστον 10-15 λεπτά, ειδάλλως  υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσετε τον κερατοειδή σας.
  • Μην ξεχνάτε το αντηλιακό γύρω από τα μάτια. Είναι απαραίτητο για την προστασία από τα καρκινώματα των βλεφάρων. Να είστε προσεκτικοί με την ποιότητα των αντηλιακών για να μην μπουν στα μάτια σας. Να αλείφετε τα βλέφαρά σας με καθαρά χέρια, διότι η είσοδος τους στα μάτια μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά μικροβίων.
  • Μην εφησυχάζετε όταν έχει συννεφιά. Τα σύννεφα δεν απορροφούν την UV. Το 80% της ακτινοβολίας τα διαπερνά και φτάνει στην επιφάνεια της γης.
  • Να φοράτε πάντοτε καπέλο όταν είστε στον ήλιο. Να προτιμάτε όσα έχουν φαρδύ γείσο.
  • Μην ξεχνάτε τα παιδιά. Να τα κρατάτε σε κλειστούς χώρους τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο έντονος (11 το πρωί με 4-5 το απόγευμα). Να μην τα αφήνετε να βγαίνουν από το σπίτι τις υπόλοιπες ώρες δίχως καπέλο και γυαλιά ηλίου.

πηγή