Επίκαιρα

Μετάλλαξη Όμικρον: Αποκλιμάκωση – έκπληξη και «καλά μαντάτα» από τους επιστήμονες

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του τμήματος Περιβαλλοντικής Μηχανικής, η εκθετική διασπορά της παραλλαγής Όμικρον, που προκάλεσε από τα τέλη Δεκεμβρίου “έκρηξη” κρουσμάτων πάνω και πέρα από κάθε προηγούμενη επιστημονική πρόβλεψη, παρουσιάζει επιβράδυνση κατά την τελευταία εβδομάδα. Οι επιδημιολόγοι μάλιστα, εμφανίζονται έκπληκτοι καθώς η αποκλιμάκωση δεν αναμενόταν νωρίτερα από τα τέλη Ιανουαρίου.
«Οι νέοι μολύνθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που καταγράφηκε».
Για άλλη μια φορά έπεσαν έξω οι ”ειδικοί”
Όλοι οι επιστήμονες περίμεναν την αποκλιμάκωση της μετάλλαξης Όμικρον μεταξύ 20 και 25 Ιανουαρίου, με βάση τα επιδημιολογικά μαθηματικά μοντέλα, τα οποία είχαν συνυπολογίσει. Οι πολίτες που δεν αυτοπεριορίστηκαν στις γιορτές -οι πιο νέοι δηλαδή- και οι οποίοι τελικά μολύνθηκαν την Πρωτοχρονιά και γύρω από τις μέρες αυτές, ήταν ενδεχομένως κατά πολύ περισσότεροι από αυτούς που καταμετρήθηκαν, οπότε δημιουργήθηκε ένα μεγαλύτερο τείχος ανοσίας από αυτό που γνωρίζουμε:

«Εμείς υπολογίζουμε ότι μολύνθηκαν περίπου οι τριπλάσιοι από τα καταγεγραμμένα κρούσματα. Έτσι, συγκεντρώνεται ένα ικανό ποσοστό πολιτών που απέκτησε σχεδόν μαζικά ανοσία στην Όμικρον”, αναφέρει ο καθηγητής.

Καυτά ερωτήματα θέτει ωστόσο, ο Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης σχετικά με το εάν η ύφεση των κρουσμάτων κατά τις τελευταίες 5 με 7 ημέρες είναι πραγματική, ή εάν θα υπάρξει εντός της εβδομάδας κάποια δυσάρεστη έκπληξη, με απότομη αύξηση κρουσμάτων.

“Επισήμως με βάση τους αριθμούς έχουμε σαφώς ύφεση”, λέει και προσθέτει: “Υπάρχει μια μικρή αμφιβολία αν οι αριθμοί που καταγράφονται αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικοί. Δεν λέω ότι καταγράφονται όλα τα κρούσματα, αλλά η τάση αν είναι αντιπροσωπευτική, ή εάν υπάρχει υποκαταγραφή του προβλήματος. Γιατί είμαστε μετά από τέσσερις ημέρες εορτών, Φώτων, Αγίου Ιωάννη και Σαββατοκύριακου που παραδοσιακά καταγράφονται λιγότερα κρούσματα. Και τώρα έχει και τον κακό καιρό που δυσχεραίνει το να πάει κάποιος να κάνει τεστ αν δεν είναι σίγουρος ότι έχει μολυνθεί”.

Αν επιβεβαιωθεί η μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες θα είμαστε όχι μόνο σε αποκλιμάκωση, αλλά και σε ύφεση, λέει ο ειδικός:

“Με βάση τον εβδομαδιαίο μέσο όρο του ρυθμού αναπαραγωγής και την ταχύτητα της πορείας της πανδημίας είμαστε κάτω από τη μονάδα. Που σημαίνει πως είμαστε σε ύφεση επίσημα”. Έτσι, εάν τις επόμενες δύο ημέρες δεν υπάρξει νέο “αρνητικό ρεκόρ” στα κρούσματα, τότε θα επιβεβαιωθεί και επισήμως η φθίνουσα πορεία της παραλλαγής Όμικρον.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ…

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ ΦΙΛΝΤΙΣΙ ΜΕ ΠΕΤΡΕΣ ΧΑΛΑΖΙΑ ΚΑΙ ΑΣΗΜΙ 925

80,00 

ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ (6907367788) ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ALPHA BANK: GR1601403000300002002039991

Άγιος Καλλίνικος Εδέσσης

30,00 

Ξυλόγλυπτη εικόνα (σκαλιστή), Βυζαντινής – Ορθόδοξης νοοτροπίας, με τον Άγιο Καλλίνικο Μητροπολίτη Εδέσσης

Διαστάσεις 20×30 εκ.

Σταυρός με Άγιο Παντελεήμων 9317-Χ

24,00 

Ασημένιος σταυρός 925°, επιχρυσωμένος περιμετρικά με τον Άγιο Παντελεήμονα και τον Εσταυρωμένο

Διαστάσεις σταυρού: 1,6×2,2 εκ.

Μενταγιόν ΙΧΝΚ 9336-X

20,00 

Ασημένιο μενταγιόν επιχρυσωμένο περιμετρικά, με το ICXCNIKA στην μπροστινή πλευρά και την ευχή “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με” στην πίσω

Αγιορείτικος Ξύλινος Σταυρός (για τοίχο)

20,00 

-Ξύλινος σκαλιστός σταυρός με ευλογίες στις τέσσερις άκρες του σταυρού.

-Ο σταυρός είναι Αγιορείτικο εργόχειρο και διατίθεται σε συσκευασία δώρου.

Διαστάσεις σταυρού: 11×18 εκ.

ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΣ ΑΣΗΜΙ 925

55,00 

ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ (6907367788) ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ALPHA BANK: GR1601403000300002002039991

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος

80,00 

Μεταξοτυπία με τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο σε ξύλινη κορνίζα με τζάμι, φτιαγμένη στην Σκήτη Αγίας Άννης στο Άγιον Όρος.

Διαστάσεις: 23×28 εκ.

Γνήσιο Βυζαντινό Θυμίαμα Αγίου Όρους σε συσκευασία 500 gr

25,00 

Παρασκευάζεται χειροποίητα από κελιώτες μοναχούς των Καρυών του Αγίου Όρους,
Έχει πολύ δυνατό και βαθύ άρωμα με επιπρόσθετη ποσότητα αιθέριου ελαίου, ώστε να ευωδιάζει για περισσότερη ώρα από ό,τι τα άλλα θυμιάματα που κυκλοφορούν. Κατά την καύση στο καρβουνάκι μένει στερεό και δεν υγροποιείται. Αυτό οφείλεται στον ειδικό τρόπο με τον οποίο οι πατέρες το παρασκευάζουν και στο άριστο λιβάνι που χρησιμοποιούν.
Στα σχόλια, στο καλάθι, προσθέστε το άρωμα που θα επιλέξετε από την λίστα που θα δείτε παρακάτω.