Δηλώστε συμμετοχή έως τις 15 Μαΐου. Περισσότερα ΕΔΩ
1
Ψήνουμε ή βράζουμε κίτρινη κολοκύθα, μέχρι να μαλακώσει. Την στραγγίζουμε καλά σε ένα τούλι ή τουλπάνι. Αλέθουμε 2 φλιτζάνια όχι πολύ γεμάτα, στο μούλτι μέχρι να γίνει λείος πολτός.
2
Αρχικά να πούμε ότι έχει σημασία όλα τα υλικά μας να είναι σε χλιαρή θερμοκρασία πριν μπούν στη συνταγή μας: το αλεύρι, η ζάχαρη, το πορτοκάλι. Μπορούμε να ετοιμάσουμε τον φούρνο μας στους 30 βαθμούς (ανάβουμε μόνο το λαμπάκι ή στην χαμηλότερη δυνατή σκάλα της θερμοκρασίας) και τα αφήσουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη μέσα για 30 λεπτάκια. Τα πορτοκάλια που θα στύψουμε καλό είναι να έχουν διατηρηθεί εκτός ψυγείου.
3
“Πιάνουμε” τη μαγιά. Σε ένα μπωλ διαλύουμε τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό (όχι καυτό για να μην κάψουμε τη μαγιά, θέλουμε να αντέχουμε να έχουμε το δάχτυλό μας μέσα στο νερό για 10 δευτερόλεπτα), 1/2 κ.γ. ζάχαρη και 2 κουταλιές απο το αλεύρι μας. Αφήνουμε το μπωλ στο φούρνο στους 30 βαθμούς ή σε ένα ζεστό σημείο στο σπίτι για 30 λεπτά.
4
Σε ένα άλλο μπωλ διαλύουμε τη ζάχαρη στο ηλιέλαιο και τον χυμό πορτοκάλι. Ανακατεύουμε καλά.
5
Σε μεγάλο μπωλ ή μια κατσαρόλα προσθέτουμε το αλεύρι, τον πολτό της κολοκύθας (που έχουμε αλέσει καλά στο multi), τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκάλι τη μαγιά απο το φούρνο που έχει ενεργοποιηθεί. Ζυμώνουμε απο έξω προς τα μέσα, ΑΝΑΔΙΠΛΩΝΟΝΤΑΣ, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Για τη διαδικασία του ζυμώματος και για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια, βρέχουμε τα χέρια μας με τη μαργαρίνη που έχουμε λιώσει.
6
Καθαρίζουμε καλα τα τοιχώματα του μπωλ ή της κατσαρόλας απο τη ζύμη με μια σπάτουλα σιλικόνης (δεν θέλουμε υπολείμματα να εμποδίσουν το φούσκωμα) και τα αλείφουμε με λίγο ηλιέλαιο ή λιωμένη μαργαρίνη. Η μητέρα λέει πως βοηθάει εδώ να σταυρώσουμε το μίγμα ώστε να το βοηθήσουμε να πάρει ύψος. Καλύπτουμε το μίγμα απαλά με διαφανή μεμβράνη (να εφάπτεται στο μίγμα αλλα να μην το εμποδιζει να ανέβει), ή εναλλακτικά σκεπάζουμε την κατσαρόλα ή το μπωλ με 1 καθαρή πετσέτα κουζίνας.
7
Αφήνουμε το μίγμα σε ζεστό σημείο (πχ στο φούρνο στους 30 βαθμούς) για όση ώρα χρειαστεί μέχρι το μίγμα να διπλασιαστεί σε όγκο. Ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι απο 1-4 ώρες.
8
Μόλις η ζύμη μας φουσκώσει, τη χωρίζουμε σε 3 μέρη και αυτά σε άλλα 3 και πλάθουμε τις πλεξούδες μας. Το μίγμα αυτό βγάζει 3 τσουρέκια. Φυσικά μπορείτε να τα πλάσετε πιο μικρά ή πιο μεγάλα και να βγούν απο 2 έως 5 μικρότερα τσουρεκάκια. Στο πλάσιμο πάλι μπορεί να χρειαστεί να βρέξουμε τα χέρια μας με λάδι ή μαργαρίνη λιωμένη για να μην κολλάει στα χέρια.
9
Τα βάζουμε στο ταψί, πάνω σε λαδόκολα (βοηθάει να δημιουργήσουμε “διαχωριστικά” με τη λαδόκολα ώστε τα τσουρέκια να μην κολλήσουν μεταξύ τους).
10
Τα επανατοποθετούμε στο ζεστό σημείο ή τον φούρνο μας για να φουσκώσουν δεύτερη φορά για 30 λεπτά. Δεν θέλουμε να τα αφήσουμε πολύ παραπάνω για να μην “κάτσει” η ζύμη μας και ξεφουσκώσει.
11
Μόλις είναι έτοιμα, με ένα πινέλο περνάμε τις πάνω επιφάνειες με λίγο φυτικό γάλα ή μίγμα φυτικού γάλακτος και σπορέλαιου (για να ροδίσουν όμορφα) και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι ή λίγη καστανή ζάχαρη (δημιουργεί μια υπέροχη γλυκιά κρούστα).
12
Ψήνουμε τα τσουρέκια μας στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν (ιδανικά στις αντιστάσεις-πάνω κάτω- και όχι στον αέρα για να μην στεγνώσουν). Στο φούρνο τα τοποθετούμε όχι στο κάτω ράφι, αλλά από τη μέση και πάνω.
Τι να προσέξεις (γνώση που απέκτησα μετά από τις πολλές δοκιμές):
- Η κολοκύθα πρέπει να είναι καλά στραγγισμένη γιατί αν έχει παραπάνω νερό το μίγμα θα γίνει πολύ υδαρές και δεν θα πλάθεται.
- Αν η κολοκύθα μας είναι πολύ υγρή και δεν μπορούμε να την στραγγίσουμε καλά, τοτε καλό είναι να μειώσουμε λιγάκι την ποσότητα του χυμού πορτοκαλιού ή να βάλουμε λιγότερη κολοκύθα.
- Δεν θέλουμε το μίγμα μας να γίνει πολύ σφιχτό. Ακόμα και να κολλάει λίγο στα χέρια είναι οκ.
- Μια συσκευασία αλεύρι Robin Hood δεν είναι 1kg αλλά 900g.
https://www.dietitiansbanquet.com/recipe/vegan-tsourekia-kolokytha/