Ντομάτα: Εύκολη κονσερβοποίηση

Τώρα που οι ντομάτες είναι πολλές, φθηνές και ώριμες είναι καλό να φτιάξετε κονσέρβες για τον χειμώνα.

Κατά καιρούς έχω διαβάσει διάφορες συνταγές. Έχουν κάποια σχετική φασαρία, αφού ο καθένας έχει και διαφορετική μέθοδο. Άλλοι τις τρίβουν και τις σουρώνουν, άλλοι αφαιρούν την φλούδα και άλλοι τα σπόρια. Άλλοι προσθέτουν αλάτι ή κάποιο άλλο συντηρητικό και άλλοι βάζουν λάδι από πάνω.

Η δική μου συνταγή είναι πολύ απλή και αποτελεσματική:

1) Αλέθετε ολόκληρες τις ντομάτες στο μπλέντερ τόσο όσο θέλετε εσείς.

2) Βράζετε τον πολτό για ένα δύο λεπτά.

3) Έχετε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Βάλτε μέσα το γυάλινο βάζο και το καπάκι του. Δεν θέλει πολύ ώρα. Ίσα ίσα να τα ζεματίσετε μέσα στο καυτό νερό. Και τα βγάζετε.

4) Έτσι όπως είναι καυτό το βάζο το γεμίζετε με την καυτή ντομάτα και κλείνετε το καπάκι. Μην το σφίξετε υπερβολικά γιατί μετά θα παιδευτείτε άσχημα για να το ανοίξετε.

Αυτό ήταν όλο. Η κονσέρβα αυτή θα διατηρηθεί το λιγότερο έναν χρόνο χωρίς να πάθει απολύτως τίποτε. Ο μόνος περιορισμός που έχετε είναι πόσο χώρο έχετε για να αποθηκεύσετε τις κονσέρβες σας και φυσικά η όρεξη να τις φτιάξετε.

Η κονσέρβα της φωτογραφίας έχει ήδη ηλικία τέσσερις μήνες και, μάλιστα, είναι εκτεθειμένη στο φως, αν και δεν την χτυπάει ο ήλιος άμεσα. Δεν έχει πάθει απολύτως τίποτε και ούτε θα πάθει μέχρι φυσικά να ανοιχτεί.

πηγή