Νέα Τάξη

Ο Οίκος του Ενός – «Δεν είναι ανάγκη να κάνεις το σταυρό σου, επειδή αυτό το μέρος είναι το βδέλυγμα της ερημώσεως»

Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι θα μοιραστούν ένα σημείο λατρείας στο Βερολίνο
Το κτίριο των 47 εκατομμυρίων ευρώ θα περιλαμβάνει μια εκκλησία, ένα τζαμί και μια συναγωγή που θα συνδέονται σε έναν κεντρικό χώρο συνάντησης.
Στον σημείο όπου βρισκόταν μια εκκλησία που κατεδαφίστηκε από τους κομμουνιστές της Ανατολικής Γερμανίας, θα ανεγερθεί ένας νέος χώρος λατρείας που θα ενώσει τους Χριστιανούς, τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους κάτω από μια στέγη – και έχει ήδη χαρακτηριστεί ως «εκκλησιοτζαμοσυναγωγή» (churmosquagogue).

Ο θεμέλιος λίθος του Οίκου του Ενός (House of One) στο Βερολίνο θα τεθεί σε τελετή στις 27 Μαΐου, σηματοδοτώντας το τέλος των 10 χρόνων σχεδιασμού και την έναρξη μιας τετραετούς περίπου κατασκευαστικής περιόδου, και συμβολίζει ένα νέο τόλμημα για τη διαθρησκευτική συνεργασία και το διάλογο. Το κτίριο των 47 εκατομμυρίων ευρώ, που σχεδιάστηκε από τους βερολινέζους αρχιτέκτονες Kuehn Malvezzi, θα περιλαμβάνει μια εκκλησία, ένα τζαμί και μια συναγωγή που θα συνδέονται σε έναν κεντρικό χώρο συναντήσεων. Άνθρωποι άλλων θρησκειών και ομολογιών, και εκείνοι άνευ θρησκείας, θα προσκαλούνται σε εκδηλώσεις και συζητήσεις στη μεγάλη αίθουσα.
«Η ιδέα είναι πολύ απλή», δήλωσε ο Ρολάντ Στόλτε, ένας Χριστιανός θεολόγος που βοήθησε στην έναρξη του έργου. «Θέλαμε να χτίσουμε έναν οίκο προσευχής και μάθησης, όπου αυτές οι τρεις θρησκείες θα μπορούν να συνυπάρχουν, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δική τους ταυτότητα».

Ο Andreas Nachama, ο ραββίνος που μετατρέπει αυτό το όραμα σε πραγματικότητα σε συνεργασία με έναν πάστορα και έναν ιμάμη, είπε: «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί δρόμοι προς τον Θεό, και ο καθένας τους είναι καλός δρόμος». Στον Οίκο του Ενός, οι Χριστιανοί, οι Μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι θα λατρεύουν ξεχωριστά, αλλά θα επισκέπτονται ο ένας τον άλλον για θρησκευτικές αργίες, εορτασμούς και γιορτές, πρόσθεσε.
«Είναι κάτι περισσότερο από ένα σύμβολο. Είναι η αρχή μιας νέας εποχής όπου δείχνουμε ότι δεν υπάρχει μίσος μεταξύ μας. »

Ο Οίκος του Ενός θα χτιστεί στην τοποθεσία της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στην Petriplatz, η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και κατεδαφίστηκε το 1964 από τις αρχές της Κομμουνιστικής Γερμανίας. Όταν τα θεμέλια της εκκλησίας αποκαλύφθηκαν πριν από μια δεκαετία, σκέφτηκαν να ανεγείρουν ένα μνημείο ή μια νέα εκκλησία στον ιστότοπο. «Αλλά θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος ιερού κτηρίου που αντικατοπτρίζει το Βερολίνο σήμερα», δήλωσε ο Stolte. «Οι εμπνευστές ενεργούν σε προσωρινή βάση. Δεν πρόκειται για μια λέσχη μονοθεϊστικών θρησκειών – θέλουμε και άλλοι να ενωθούν μαζί μας
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η πολιτεία του Βερολίνου έχουν συνεισφέρει συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ στο  έργο, ενώ άλλα 9 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από δωρεές και συγκέντρωση χρημάτων. Μία νέα εκστρατεία για συνεισφορές, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ.
Το έργο υποστηρίχθηκε σε γενικές γραμμές από τις θρησκευτικές κοινότητες  και το κοινό, δήλωσε ο Stolte, αν και «τα πρώτα χρόνια υπήρχαν ορισμένοι φόβοι ότι αναμιγνύουμε θρησκείες ή προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια νέα θρησκεία».
Η συμπερίληψη στον σχεδιασμό των ανθρώπων που δεν πιστεύουν (σ.ι. άθεων και αγνωστικιστών – βλέπε «νόμους του Νώε»)  ήταν μια πολύ σημαντική πτυχή του έργου του Οίκου του Ενός, όπως είπε. «Το Ανατολικό Βερολίνο είναι ένα πολύ κοσμικό μέρος. Τα θρησκευτικά ιδρύματα πρέπει να βρουν νέα γλώσσα και τρόπους για να είναι προσιτά και να δημιουργήσουν διασυνδέσεις. »
Πηγή
Από την ιστοσελίδα του Οίκου του Ενός:
Εκπρόσωποι διαφόρων θρησκειών στο Βερολίνο τίμησαν τα θύματα των ισλαμικών τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βιέννη, τη Νίκαια, το Παρίσι και τη Δρέσδη την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, σε μια πολυθρησκευτική προσευχή για την ειρήνη. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν στην προσευχή, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Βουδιστές, καθώς και διάφορες χριστιανικές ομολογίες – Προτεστάντες, Καθολικοί και Ορθόδοξοι (σ.ι. εντός εισαγωγικών Ορθόδοξοι).

oaskhths.blogspot.com

www.nikosxeiladakis.gr