Επίκαιρα

Ο π. Στυλιανός Καρπαθίου για τη νομική κίνηση εναντίον του από τον Μητρ. Πειραιώς: εάν εγώ αύριο αθωωθώ, θα πρέπει να καθαιρεθεί ο Μητροπολίτης Πειραιώς που το ενήργησε

Ο 6ος Κανόνας της Δευτέρας, νομίζω, Οικουμενικής Συνόδου, ορίζει το εξής: ότι αν κάποιος κακολογήσει Επίσκοπο, Πρεσβύτερο και ούτω καθεξής, οπωσδήποτε θα πρέπει να δώσει απολογία για το αδίκημα αυτό. Εάν όμως εκείνος ο οποίος τον κατηγόρησε -αυτό το ξεχνάν πάντοτε- εάν όμως αθωωθεί αυτός ο οποίος θεωρείται ότι αδίκησε, τότε η ποινή η οποία προβλέπεται, -η καθαίρεση επί παραδείγματι- επιστρέφει στον άλλον. Δηλαδή, εάν με όλες αυτές τις ιστορίες εγώ αύριο αθωωθώ, θα πρέπει να καθαιρεθεί ο Μητροπολίτης Πειραιώς που το ενήργησε. Αυτό ορίζει ο Κανόνας.
ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αυτό πάτερ πρέπει να το ζητήσετε εσείς ή θα γίνει αυτόματα, ή πρέπει να γίνει αυτόματα;
Δεν ξέρω. Λογικά, όπως αυτόματα γίνονται όλα αυτά και επικαλείται τον Κανόνα, δεν θα επικαλούμαστε τον μισό Κανόνα, θα επικαλούμαστε ολόκληρο τον Κανόνα της Εκκλησίας. Καταλάβατε; Δηλαδή, εάν αποδειχθεί ότι εγώ με τα κείμενα τα οποία θα προσκομίσω με την απολογία την οποία θα δώσω, εάν αποδειχθεί ότι δεν έχω αυτά τα αδικήματα, τότε εκείνος ο οποίος με μηνύει θα πρέπει να υποστεί την ποινή την οποία θα είχα εγώ εάν καταδικαζόμουν.

πηγή: http://yiorgosthalassis.blogspot.com