Επίκαιρα

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου απείλησε με απέλαση τους Ορθοδόξους ιερείς

Άλλο ένα σκάνδαλο ανέκυψε μεταξύ του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας, η οποία από καιρό έγινε ο αγαπημένος στόχος του, ιδίως μετά την ήττα στις εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια). Για την ήττα αυτή κατηγορούσε επανειλημμένως την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, μεταδίδει το Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο επικεφαλής του Μαυροβουνίου άσκησε δριμύτατη κριτική στις τοποθετήσεις του πρωθιερέα Βελιμπόρ Τζόμιτς από την Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, ο οποίος δήλωσε ότι ο αριθμός των ιερέων στη χώρα υπερβαίνει τον αριθμό των στρατιωτικών του στρατού του Μαυροβουνίου.

«Στο Μαυροβούνιο υπάρχουν 650 μόνον εκκλησιαστικά συμβούλια. Ας υποθέσουμε ότι κάθε συμβούλιο απαρτίζουν τουλάχιστον πέντε άτομα, τότε πρόκειται συνολικά για τρεις χιλιάδες και πλέον άτομα. Είναι περισσότερα απ᾽όσα έχει ολόκληρος ο στρατός του Μαυροβουνίου», επεσήμανε ο κληρικός.

Ο Τζουκάνοβιτς απείλησε να αντιμετωπίσει αυτή τη δυσαναλογία, αφού υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο απελάσεως των «παρανόμων ιερέων» από το Μαυροβούνιο.

«Εάν κάποιοι νομίζουν ότι δικαιούνται να μας λένε ότι στο Μαυροβούνιο υπάρχουν περισσότεροι ιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας απ᾽ο, τι οι στρατιώτες, τούτο απλώς μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να διευθετήσουμε αυτή τη δυσαναλογία. Μάλλον, θα το κάνουμε με τον φυσιολογικό τρόπο, ώστε να μην υπάρχει χώρος στο Μαυροβούνιο για όσους ευρίσκονται εδώ παράνομα», δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς επίσης απευθύνθηκε στην κυβέρνηση:

«Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε σαφώς όσους χρησιμοποιούν την εξουσία για να καταστρέψουν την ταυτότητα του Μαυροβουνίου, ότι δεν θα τα καταφέρουν, διοτι όλα όσα πράττουν, καταγράφονται. Θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους».