Επίκαιρα

Οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων αυξήθηκαν 46% το 2021

Παρότι τα τελευταία δύο χρόνια η τουρκική επεκτατικότητα έχει ανέλθει σε νέο επίπεδο οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην χώρα μας το 2021 είχαν αύξηση 46% και απο το 1,5 δισ. ευρώ του 2020 ανέβηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ το 2021, ενισχύοντας σημαντικά την προβληματική τουρκική οικονομία. Χρηματοδοτούμε την τουρκική οικονομία για να έχει περιθώρια ο Ερντογάν και οι παρατρεχάμενοί του να μας εκφοβίζουν καθημερινά. Εμείς θα επιμείνουμε, δεν αγοράζουμε τουρκικά προϊόντα.

[sc name=”stayroi-mentagion-agioi-agies” ][/sc]

«Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, παρόλα τα πολιτικά προβλήματα, έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ και επανήλθαν στα επίπεδα του έτους 2016», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΕΤΕΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, (έως 31/09/2021, και εκτιμήσεις του ΕΤΕΕ για το τελευταίο τρίμηνο), οι ελληνικές εξαγωγές πρός την Τουρκία αυξήθηκαν σε ποσοστό 39%, φτάνοντας στα τέλη του έτους 2021 το 1,8 δισ. ευρώ.

Η Τουρκία πλέον κατατάσσεται στην 5η θέση ως χώρα προορισμού των ελληνικών προϊόντων.

Επίσης, οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 46%, φτάνοντας στο ύψος των 2,3 δισ. ευρώ. Η Τουρκία κατατάσσεται στη 8η θέση των χωρών προμηθευτών μας. Το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών παραμένει ελλειματικό για την Ελλάδα, ενώ το συνολικό εμπόριο έφτασε τα 4 δισ. ευρώ.

Υ. Γ. Η Ένωση Διανομέων Οχημάτων Τουρκίας κοινοποίησε στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων και ελαφρών εμπορικών οχημάτων στο σύνολο το 2021. Έτσι ανακοίνσαν πως στο 2ο21 υπήρξε μια συνολική αύξηση στις πωλήσεις στο 0,3%, δηλαδή ουσαστικά παρέμειναν ίδιες.

Αξιζει όμως να δούμε ότι υπήρξαν λκαι τρεις χώρες στις οποίες οι πωλήσεις σημείωσαν μεγάλη άνοδο. Πρώτη χώρα σε ποσοστιαία άνοδο στις  εισαγωγές Made in Turkey αυτοκινήτων και ελαφρών εμπορικών οχημάτων ήταν η Ισλανδία με 34,1%, δεύτερη την Ελλάδα με 26,7% και τρίτη την Κροατία με 23,9%

πηγή