Κόσμος

Οι εθνοτικές ομάδες που κυριαρχούν στο Αφγανιστάν

Οι τέσσερις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες της χώρας είναι οι Παστούν, οι Τατζίκοι, οι Χαζάροι και οι Ουζμπέκοι.
Η πρόσφατη επικράτηση των Ταλιμπάν* στο Αφγανιστάν φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα των πολλών διαφορετικών εθνοτικών ομάδων που ζουν στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Στο Αφγανιστάν κατοικούν δεκάδες διαφορετικές εθνότητες που καθεμιά έχει τη δική της γλώσσα. Οι τέσσερις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες της χώρας είναι οι Παστούν, οι Τατζίκοι, οι Χαζάροι και οι Ουζμπέκοι.
Οι Παστούν καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Καμπούλ. Παστούν είναι κατά κύριο λόγο και οι Ταλιμπάν*, οι οποίοι έχουν πλέον τον έλεγχο του Αφγανιστάν.
Συνολικά, ο πληθυσμός του Αφγανιστάν υπολογιζόταν το 2019 στα 32,9 εκατομμύρια σύμφωνα με την Υπηρεσία Στατιστικής και Πληροφοριών της χώρας.
Από το 1930 καθιερώθηκαν ως επίσημες γλώσσες η Παστού και η Περσική (γνωστή ως νταρί στο Αφγανιστάν). Την παστού τη μιλάνε κυρίως οι Παστούν, ενώ η άλλη μεγάλη εθνότητα, οι Τατζίκοι, μιλάνε την περσική γλώσσα. Η νταρί κυριαρχεί στην Καμπούλ, καθώς και στις κυβερνητικές υπηρεσίες και τη γραφειοκρατία της χώρας.