Χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο

Χειμερινό μαγειρευτό φαγητό. Το χοιρινό με το σέλινο ταιριάζουν γάντι, και το αυγολέμονο κάνει το φαγητό ακόμη πιο απολαυστικό και ιδανικό για τη χειμωνιάτικο τραπέζι, όχι μόνο του Σαββατοκύριακου, αλλά και της κάθε ημέρας.

[sc name=”vyzantina-skoylarikia” ][/sc]

Υλικά

    • 1,5 κιλό χοιρινό, κομμένο σε κύβους
    • 2 ματσάκια σελινόριζα, χοντροκομμένη
    • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
    • 1 ξερό κρεμμύδι
    • 1 σκελίδα σκόρδο
    • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
    • 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κυβάκια
    • 1 φύλλο δάφνης
    • 1 ποτήρι κρασί
    • ανθό αλατιού
    • άσπρο πιπέρι

Για το αυγολέμονο]

  • 2 αυγά
  • ½ κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 λεμόνια, τον χυμό τους

Διαδικασία

Ζεματάμε ξεχωριστά για 2΄-3΄ το κρέας και το σέλινο. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το καρότο. Ανακατεύουμε ελαφρά να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κρέας και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε κρύο νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας.

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις, σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα το καπάκι της κατσαρόλας και βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα. Bγάζουμε την κατσαρόλα από τον φούρνο και προσθέτουμε το ζεματισμένο σέλινο ομοιόμορφα με 1 κουτάλα.

Σκεπάζουμε ξανά με τη λαδόκολλα και το καπάκι και ξαναβάζουμε στον φούρνο συνεχίζοντας το μαγείρεμα για ακόμη 40΄.

Αυγολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το αλεύρι, χτυπάμε καλά και προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε σταδιακά και ζωμό από το φαγητό. Το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα ανακινώντας την ώστε να πάει παντού το αυγολέμονο και σερβίρουμε.