Ορθοδοξία

Ποιά θα πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι στον αμαρτωλό;

Μη μισήσεις τον αμαρτωλό γιατί όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τις αμαρτίες μας. Και αν από θείο ζήλο κινείσαι εναντίον του, κλάψε μάλλον για λογαριασμό του. Και γιατί τον μισείς; Τις αμαρτίες του να μισήσεις και να ευχηθείς για αυτόν, για να γίνεις όμοιος με το Χριστό, ο οποίος δεν αγανακτούσε κατά των αμαρτωλών αλλά προσευχόταν γι’ αυτούς. Δε βλέπεις πως έκλαψε για την Ιερουσαλήμ;
Αλλά και εμάς για πολλά αμαρτήματα μας περιγελά και μας χλευάζει ο διάβολος. Γιατί λοιπόν να μισούμε τον άνθρωπο που ο διάβολος τον περιγελά όπως και εμάς; Και γιατί, ανθρωπέ μου, μισείς τον αμαρτωλό; Μήπως γιατί τάχα δεν είναι δίκαιος όπως εσύ; Και πού είναι η δικαιοσύνη σου αφού δεν έχεις αγάπη; Γιατί δεν έκλαψες γι’ αυτόν αλλά τον καταδιώκεις; Μερικοί άνθρωποι εξαιτίας της ανοησίας τους οργίζονται εναντίον των αμαρτωλών, γιατί πιστεύουν ότι έχουν διάκριση να κρίνουν τα έργα τους.
Αν μισείς τον αμαρτωλό για τούτο, ότι δηλαδή δεν είναι, κατά τη γνώμη σου ενάρετος, δείχνεις έτσι ότι και εσύ αμαρτωλός είσαι, αφού δεν έχεις αγάπη. Και όποιος δεν έχει αγάπη, δεν έχει μαζί του το Θεό, γιατί ο Θεός είναι προπαντός αγάπη.(Α’ Ιωαν 4,8,16).
Μιμήσου λοιπόν κι εσύ, όσο μπορείς, την ευσπλαγχνία Του και την αγαθότητα Του, και γίνε σπλαγχνικός στο σύνδουλο σου, ώστε με τη μικρή σου συμπάθεια, πάρεις σαν αμοιβή από το Θεό την απροσμέτρητη συμπάθειά Του.

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος