Πως φαίνεται στα Δυτικά ”μάτια” ο ρωσικός πύραυλος Sarmat

Κυκλοφόρησαν πλάνα από την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ στην περιοχή του Αρχαγγέλσκ.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 19.04 στις 15:12 ώρα Μόσχας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι στόχοι της εκτόξευσης επιτεύχθηκαν πλήρως. Τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του πυραύλου επιβεβαιώθηκαν σε όλα τα στάδια της πτήσης. Τα εκπαιδευτικά τεμάχια έφτασαν στην περιοχή στόχου στο πεδίο ασκήσεων Kura στην Καμτσάτκα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι αυτή η εκτόξευση είναι η πρώτη στο πρόγραμμα των κρατικών δοκιμών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον στρατό για την επιτυχημένη δοκιμή. Σημείωσε ότι αυτό το είδος όπλου είναι μοναδικό και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους δημιουργούς των συστημάτων.

Εάν για τη Ρωσία η δοκιμή του “Sarmat” είναι λόγος υπερηφάνειας, τότε για τη Δύση – αυτός είναι ένας άλλος λόγος ανησυχίας. Ξένοι αναλυτές έχουν γράψει επανειλημμένα για το «Sarmat», επισημαίνοντας τα πολλά πλεονεκτήματά του.

Πρώτες καμπάνες

Τα πρώτα άρθρα με ανησυχητικές προεκτάσεις άρχισαν να δημοσιεύονται πριν από μερικά χρόνια, όταν δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες για το «Sarmat». Έτσι, το 2019, οι Times δημοσίευσαν υλικό για τις πρώτες δοκιμές του συστήματος.

Όπως έγραψαν αναλυτές, το «Sarmat» είναι μια σοβαρή «πρόκληση» για το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα συστήματα είναι τόσο ισχυρά που κανένα αντιπυραυλικό όπλο δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

Το “Sarmat” είναι ένα πολύ τρομερό όπλο, λόγω των χαρακτηριστικών του, ακόμη και τα πολλά υποσχόμενα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, δεν μπορούν να παρέμβουν σε αυτό, λέει το υλικό.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, ο πύραυλος έχει σχεδόν απεριόριστη εμβέλεια πτήσης και στο εγγύς μέλλον το Sarmat θα πρέπει να αντικαταστήσει το R-36, γνωστό με τον κωδικό “Satan”.

“Μεγάλο τέρας”

Το «μεγάλο τέρας» του ρωσικού οπλοστασίου: γιατί η Δύση φοβάται τον πύραυλο SarmatΤο 2021, την παραμονή του επόμενου σταδίου δοκιμών, ξένες εκδόσεις άρχισαν και πάλι να αναλύουν τους πιο ισχυρούς τύπους των ρωσικών όπλων.

Η βρετανική έκδοση της ”The Sun” δημοσίευσε ένα άρθρο για το “Sarmat”, το οποίο το ΝΑΤΟ ονόμασε “Satan-2”. Όπως έγραψαν οι συντάκτες του υλικού, τα συστήματα που περιγράφονται παραπάνω είναι το «μεγαλύτερο τέρας» στο ρωσικό οπλοστάσιο, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2022.

Σύμφωνα με βρετανούς αναλυτές, αυτός ο τύπος υπερηχητικού όπλου είναι ικανός να καταστρέψει οποιονδήποτε επίγειο και επιφανειακό στόχο και σε περίπτωση άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης, οι ρωσικοί πύραυλοι θα μπορούσαν εύκολα να καταστρέψουν αμερικανικές πόλεις.

Κορυφή Tantrum

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, η υστερία των δυτικών μέσων ενημέρωσης φαινόταν να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Η προαναφερθείσα ”The Sun” δημοσίευσε άλλο ένα άρθρο για το “Sarmat”.

Τα όπλα αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορούν εύκολα να καταστρέψουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας Sarmat στο κέντρο της Βρετανίας είναι αρκετός να τους στείλει να κάνουν παρέα στην Ατλαντίδα.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο υπερηχητικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat είναι ικανός να φτάσει σε ταχύτητες σχεδόν 26.000 χιλιομέτρων την ώρα. με δυνατότητα μεταφοράς 12 πυρηνικών κεφαλών.

Όπως σημείωσαν οι συντάκτες του υλικού, ο φόβος των Αμερικανών και των χωρών του ΝΑΤΟ προκαλείται από ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των πολλά υποσχόμενων όπλων της Ρωσικής Ομοσπονδίας: ένας πύραυλος μπορεί να ελίσσεται στην ατμόσφαιρα κατά μήκος μιας απρόβλεπτης τροχιάς.

Χάρη σε αυτό, η πιθανότητα να ξεπεραστούν όλα τα υπάρχοντα και μελλοντικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας είναι σχεδόν εκατό τοις εκατό σίγουρο- σημειώνεται στο υλικό.

Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι το 2023 ο ρωσικός στρατός θα πραγματοποιήσει περισσότερες από 10 εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

πηγή