Τα σύκα είναι από τα πιο εύκολα γλυκά του κουταλιού, με σίγουρη επιτυχία.
Παράλληλα είναι από τα πιο νόστιμα αλλά και χρήσιμα, γιατί περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα.https://faghta-giagias.blogspot.com
Σύκο γλυκό του κουταλιού
Υλικά
• 1 κιλό σύκα (25 – 30 κομμάτια)
• 1 κιλό ζάχαρη
• 3 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 35 αμύγδαλα ξεφλουδισμένα ή καρύδια κομμένα στα τέσσερα
• γαρύφαλλα (όσα τα σύκα)
• 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
• χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Αν μαζέψουμε μόνες-οι μας τα σύκα, καλό είναι να φοράμε γάντια, γιατί η επαφή με το γάλα της συκιάς, δημιουργεί πολύ έντονη φαγούρα. Πλένουμε καλά τα σύκα, (καλύτερα χρησιμοποιώντας γάντια), για να φύγει το γάλα που θα έχουν βγάλει. |
|
Με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε λίγο το κοτσάνι και αφαιρούμε το σκούρο σκληρό σημάδι που έχουν από την κάτω μεριά, αφαιρώντας και βγάζοντας τυχόν σποράκια που θα υπάρχουν. Αν θέλουμε, τα τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε 1 – 2 μεριές. |
|
Βράζουμε τα σύκα σε μπόλικο νερό, μέχρι να τρυπιούνται με το πηρούνι, για 5′ – 10′ περίπου. (Το νερό πρέπει να τα καλύπτει, γι᾿ αυτό τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο). Προσοχή μην τα παραβράσουμε. | |
Σουρώνουμε τα σύκα, τα ξεπλένουμε και τα ξανασουρώνουμε. Έπειτα τα βάζουμε σε μπολ με νερό που έχουμε ρίξει το χυμό από 2 λεμόνια, και τα αφήνουμε να σφίξουν για 2 – 3 ώρες. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε καλά. |
|
Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούμε σε κάθε σύκο από ένα αμύγδαλο ή καρύδι και ένα γαρύφαλο. (Εκεί που είχαμε κόψει με το μαχαίρι). Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσει. Όταν λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε μέσα τα σύκα και τα αμύγδαλα ή τα καρύδια που μας περίσσεψαν. Τα βράζουμε στο σιρόπι γύρω στα 10′ – 15′ λεπτά, (ξαφρίζουμε αν χρειάζεται), σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε και τα αφήνουμε εκεί όλη νύχτα. |
|
Την άλλη μέρα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ξαναβράζουμε το γλυκό, μέχρι να δέσει το σιρόπι, (να μην είναι αραιό). Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κάνοντας κονσερβοποίηση και το αφήνουμε να κρυώσει.— Αν το σιρόπι είναι αραιό θα μουχλιάσει σύντομα το γλυκό. Σ’ αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη, κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό.
— Εάν το σιρόπι είναι πηχτό θα ζαχαρώσει. Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό.— Η γιαγιά και η μητέρα μου, έβαζαν τα σύκα να σταθούν σε νερό στο οποίο είχαν βάλει ένα κομμάτι χαλκό (γαλαζόπετρα), για να σφίξουν και να διατηρήσουν τα σύκα το πράσινο χρώμα τους. Εγώ δεν βάζω και ποτέ δε χάλασε το χρώμα τους. — Εάν τα σύκα μας είναι άγρια (αρσενικά), πρέπει πρώτα να τα ξεπικρίσουμε. Τα βάζουμε δηλαδή σε μία κατσαρόλα γεμάτη με νερό, τ’ αφήνουμε να πάρουν μία καλή βράση (2′ – 3′), στραγγίζουμε το νερό, προσθέτουμε καινούργιο και επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία (του ξεπικρίσματος), άλλες 3 φορές. Την τελευταία φορά τ’ αφήνουμε να βράσουν τόσο, όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν αρκετά, ώστε να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια σουρώνουμε τα σύκα, τα ξεπλένουμε, τα βάζουμε στο λεμόνι και έπειτα ακολουθούμε την συνταγή κανονικά.
|