Επίκαιρα

Προς κλιμάκωση οι Τούρκοι: Αποψίλωσαν μεγάλη έκταση στις Καστανιές -Θα ανοίξει τα σύνορα ο Ερντογάν;

Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα στα χερσαία σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας στην περιοχή των Καστανεών.

Το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι έχουν κόψει εκατοντάδες δέντρα στην περιοχή του δάσους των Καστανεών, μετατρέποντας ολόκληρη έκταση σε «κρανίου τόπο»,

Όπως φαίνεται από τις εικόνες που εντοπίζονται στο google maps, οι Τούρκοι έχουν κόψει τα δέντρα και έχουν συγκεντρώσει σε σειρές τους κορμούς.

Η κίνησή τους, προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς αν το έκαναν για να εποπτεύουν καλύτερα την περιοχή θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αραιώσεις κι όχι σε αποψιλώσεις, ενώ αν ήθελαν να εκμεταλλευτούν την ξυλεία, θα είχαν απομακρύνει και τους κορμούς.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον δέντρα, κάνει πολύ πιο εύκολη την κίνηση μεγάλων οχημάτων, τα οποία δε θα συναντούν φυσικά εμπόδια, καθώς παράλληλα με το κόψιμο των δέντρων, έχουν γίνει και περιορισμένες χωματουργικές εργασίες.

Δείτε πως φαίνονταν από δορυφόρο πέρυσι τα δάσος.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο ΓΕΕΘΑ για την λήψη προληπτικών μέτρων στον Έβρο δεν ήταν μια τυχαία.

Μετά την σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ αμέσως το Δ’ Σώμα Στρατού, κινήθηκε για την λήψη μέτρων, όπως σας ενημερώσαμε και σε σχετικό άρθρο.

Με άμεση διαταγή εντολή του Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, ειδικά τμήματα μηχανικού των ενόπλων δυνάμεων μετέφεραν:

Α. Εχίνους, κονσερτίνες και μπετόν μπλοκ βάρους ενός τόνου, που άμεσα μπορούν να κλείσουν την είσοδο απ’ την Τουρκία.

Β. Πάρθηκαν μέτρα ετοιμότητας και στο Τελωνείο Καστανεών, με επιφυλακή όπως και στους Κήπου στρατιωτικού γερανού για τοποθέτηση εχίνων, μπετόν μπλοκ αν χρειαστεί.

Ενώ κινητικότητα είχαμε από την πλευρά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, το Σαββατοκύριακο, σε ολόκληρη την χερσαία περιοχή των συνόρων με την Τουρκία, με επίκεντρο τα Τελωνεία Κήπων και Καστανιών.

Αντι-navtex από την Τουρκία για Σαμοθράκη και Λέσβο

Η Τουρκία εξέδωσε αντι-navtex για τη Σαμοθράκη και τη Λέσβο, όπου η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με την Τουρκία, τα νησιά αυτά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης. 

Παράλληλα, η Άγκυρα δείχνει την ενόχλησή της για τις συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

πηγή