Ρώσος στρατηγός: Αν τα χτυπήματα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Πολωνία δεν ηρεμήσουν τη Δύση, θα χτυπήσουμε τις ΗΠΑ και τη Γερμανία
Τα σχόλια έρχονται εν μέσω συζήτησης σχετικά με το εάν η Ουκρανία πρέπει να της επιτραπεί να χρησιμοποιεί δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει βαθιά σε ρωσικό έδαφος.
«Εάν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να ανταπαντήσουν».
Αυτό δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός της αεροπορίας και επικεφαλής της οργάνωσης “Αξιωματικοί της Ρωσίας” Σεργκέι Λιποβόι σε συνέντευξή του στο ρωσικό News.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να είναι στρατιωτικές τοποθεσίες που δεν βρίσκονται στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να επιτεθεί στη Γερμανία και τις ΗΠΑ εάν τα υποθετικά πλήγματα σε αποθήκες πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία δεν λειτουργήσουν στη Δύση», δήλωσε ο στρατηγός.
Ένα ακόμη ρωσικό απειλητικό σχόλιο είναι με αφορμή τη συζήτηση για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος.
Σύμφωνα με τον Λιποβόι, η Ουάσιγκτον θέλει να «καθίσει πίσω από τον Ωκεανό», αλλά αυτό δεν θα είναι δυνατό.
Ο στρατηγός σημειώνει ότι η Ρωσία έχει αρκετά όπλα για να χτυπήσει, αλλά όχι πλέον κατά της Ουκρανίας, αλλά κατά της υποδομής, κατά των σημείων απόφασης, στα αεροδρόμια όπου εδρεύουν τα F-16, στα κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης και στους χώρους αποθήκευσης αυτών των πυραύλων. Έχουμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε, θα είναι μια απογοητευτική κίνηση. Πρόκειται για τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία», συνόψισε ο Λιποβόι.
«Εάν τα υποθετικά ρωσικά πλήγματα σε χώρους αποθήκευσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εκτός Ουκρανίας -στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία- δεν έχουν απογοητευτικό αποτέλεσμα στη Δύση, τότε, υποθέτω, η Ρωσία θα αναγκαστεί να χτυπήσει τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτές τις κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει πουθενά να πάνε, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να καθίσουν έξω από αυτά, αλλά δεν θα είναι δυνατό να καθίσουν έξω. Η Ρωσία διαθέτει αρκετά επιφανειακά, υποβρύχια και επίγειους μεταφορείς κατάλληλων όπλων για το σκοπό αυτό. Ελπίζω να μην καταλήξουμε σε αυτό» δήλωσε ο Λιποβόι.
Η Ουκρανία δεν έχει λάβει ακόμη άδεια να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι “ABC News”, επικαλούμενο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι η χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία εναντίον στόχων βαθιά μέσα στη Ρωσία θα σήμαινε άμεση εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει μόνη της δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας: αυτό απαιτεί δεδομένα από δορυφόρους δυτικών πληροφοριών και εναέριες αποστολές, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούν να εισαχθούν «μόνο από στρατιωτικό προσωπικό από χώρες του ΝΑΤΟ».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ουκρανία, αφού έλαβε άδεια από τις ΗΠΑ να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, θα συνεχίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της και πιθανότατα θα επιτεθεί σε κοινωνικά αντικείμενα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτόν τον τρόπο η Δύση προσπαθεί να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό». Σημείωσε ότι αυτό αυξάνει σημαντικά τον βαθμό εμπλοκής των χωρών της συλλογικής Δύσης στη σύγκρουση.
Και ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε ότι οι δυτικές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Δεν διευκρίνισε ποια ήταν η επιδιωκόμενη λύση, αλλά είπε ότι εφόσον οι προφορικές προειδοποιήσεις της Μόσχας στη Δύση για περαιτέρω κλιμάκωση δεν είχαν αποτέλεσμα, η Ρωσία θα πρέπει να στραφεί στην αποστολή σημάτων με διαφορετικούς τρόπους.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποβάθμισε τις προειδοποιήσεις του Πούτιν για πόλεμο, τονίζοντας ότι δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στον Ρώσο ηγέτη. «Δεν σκέφτομαι πολύ τον Βλαντίμιρ Πούτιν», είπε όταν συνάντησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες σχετικά με το αν θα αρθούν οι περιορισμοί του Κιέβου στη χρήση των παρεχόμενων όπλων.