• ΣΗΜΑΙΑ-ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ
    Σημαία Βυζαντινή
    Βυζαντινή σημαία από ειδικό πολυεστερικό σημαιόπανο με διπλές ραφές.
  • Χαρμολύπη
    Χαρμολύπη
    Συλλογικό έργο - Κλασσικά διηγήματα μεγάλων συγγραφέων 9 σημαντικοί συγγραφείς μοιράζονται τη δική τους...

Σ.Λαβρόφ: «Η επιχείρηση στην Ουκρανία συνιστά την μετάβαση σε μία νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων»

[sc name=”eidi-roychismoy” ][/sc]
Αρκετά πιθανόν είναι να οδηγούμαστε σε μια αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, καθώς πλέον τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει αρκετά και το καθεστώς του Κιέβου δείχνει πιο διαλλακτικό, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να υποστηρίζει την ίδια ώρα ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία συνιστά την μετάβαση σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

«Η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες αλλά όλο τον κόσμο, καθώς συνιστά την μετάβαση σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Σ.Λαβρόφ.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό δίκτυο ΡΒΚ ο κ. Λαβρόφ εκτίμησε ότι «δεν πρόκειται καθόλου για την Ουκρανία. Ή μάλλον, όχι τόσο για την Ουκρανία, αλλά για την παγκόσμια έννομη τάξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή είναι μια νέα εποχή στη σύγχρονη ιστορία. Αντανακλά τη μάχη για το πώς θα μοιάζει η παγκόσμια τάξη».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία δεν μπορούσε να επιλυθεί ειρηνικά, γιατί η Δύση δεν το ήθελε. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό της θέσης των ουκρανικών αρχών», αποφάνθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ωστόσο εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από την Ουάσιγκτον για να ελέγξει την αντιπαράθεση στην Ουκρανία.

Όσον αφορά τις διπλωματικές εξελίξεις ο  Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται «σοβαρά».

Ωστόσο, ο ίδιος είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.

«Οι διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό», δήλωσε στη σημερινή του συνέντευξη Σεργκέι Λαβρόφ.  «Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις των Ρώσων διαπραγματευτών. Λένε ότι οι συνομιλίες δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός» ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ επισήμανε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρο Κουλέμπα, δεν παρουσίασε καμία νέα ιδέα στη συνάντηση που είχαν στην Αττάλεια. «Είχε πει ότι δεν ήρθε για να επαναλάβει δηλώσεις που είχαν γίνει δημόσια και μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Όμως μιάμιση ώρα μετά μετά την έναρξη της συνάντησης, παρουσία και του Τούρκου υπουργού, και παρότι του υπενθύμισα 3-4 φορές ότι θα ήθελα να ακούσω κάτι που δεν είχε ακουστεί στη δημόσια σφαίρα, δεν παρουσίασε καμία καινούργια ιδέα».

Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η αρνητική απάντηση που έλαβε ο Ζελένσκι στα αιτήματα που έθεσε πριν από μερικές εβδομάδες στο ΝΑΤΟ να «κλείσει τον ουρανό της Ουκρανίας» και να στρατολογήσει μισθοφόρους για να τους στείλει στο μέτωπο, δείχνει πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία «έχει ακόμα λογικούς ανθρώπους».

Ο Λαβρόφ υποστήριξε στη συνέντευξή του ότι η απόφαση για αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ληφθεί εδώ και πολύ καιρό.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές ο Πιοτρ Τολστόι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβε μια επιστολή από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών προς τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία ανακοινώνει την απόφαση της Μόσχας για απόσυρση.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ είχε ζητήσει, πριν από ένα 24ωρο, από το Συμβούλιο της Ευρώπης την «άμεση αποβολή» της Ρωσίας από αυτό το πανευρωπαϊκό όργανο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

 

«Πλέον είναι πιο ρεαλιστικές οι θέσεις τους» λέει ο Β.Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον «πιο ρεαλιστικές».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.

«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή».

«Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».

Πηγή