Σαλαμίνα: Το θρυλικό Λούνα Παρκ που λάτρεψε η Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Σχεδόν όλοι οι Θεσσαλονικείς έχουν περάσει από το παλιό Λούνα παρκ.

Ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι , οι 40άρηδες και άνω θα το θυμούνται πάρα πολύ καλά, οι 30άρηδες θυμούνται αμυδρά και οι 20άρηδες  μάλλον δεν γνωρίζουν καν την πάλαι ποτέ ύπαρξη του…

Στις μνήμες μας έρχονται μουσικές γέλια και φωνές. Τα λαμπάκια και τα χρώματα ζωντανεύουν σαν όραμα μπροστά στα μάτια μας όταν αναπολούμε το παλιό μας Λούνα Παρκ.

Ο μύλος,η μπαλαρίνα,το νταγκαντα,τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με τις παλιές μουσικές του Packman του Charly και του Pole position,αλλά και εκείνος ο μεσήλικας ασπρομάλλης που μάζευε τα δεκάρικα από τα μηχανήματα δεν θα μπορούσε να ξεχαστεί.Όλες αυτές οι μνήμες μας στέλνουν πίσω,πολύ πίσω στον χρόνο.

Το Λούνα Παρκ αποτέλεσε ένα σταθμό στην διασκέδαση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης μικρών και μεγάλων,μια αξέχαστη εμπειρία που συνεχίζει ακόμη και στις μέρες μας.

Πότε ξεκίνησε τη λειτουργία του

Το εν λόγω λούνα παρκ ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά το 1972, στην περιοχή της Παλαιάς Σαλαμίνας, που σήμερα ονομάζεται Νέα Παραλία, στο ύψος της οδού Μπότσαρη, ενώ το 1980 μεταφέρθηκε δίπλα στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο.

Τα highlights της “Σαλαμίνας¨

  • Το καλύτερο σποτ ήταν η περίφημη “ρόδα” που θύμιζε την αντίστοιχη του Λονδίνου. Μπροστά σου απλωνόταν  η θάλασσα και πίσω σου το Σέιχ- Σου !
  • Εννοείται πως υπήρχαν όλα τα γνωστά παιχνίδια όπως σκοποβολή, τρενάκι, μπαλαρίνα, συγκρουόμενα κτλ. τα οποία γίνονταν  παραγγελία κατευθείαν από το πλέον καλύτερο εργοστάσιο που κατασκεύαζε παιχνίδια τέτοιου είδους και το οποίο είχε έδρα την Ιταλία και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να παρέχει τα πιο εντυπωσιακά καινούργια παιχνίδια
  • Τις τηγανητές πατάτες που σέρβιραν σε χωνάκι που μπορούσες να το φας και αυτό, μεγάλη πρωτοπορία για εκείνη την εποχή

Το 2000 το Λούνα Παρκ έφυγε από την περιοχή που δοξάστηκε, προκειμένου να κατασκευαστεί το Μέγαρο Μουσικής, κλείνοντας τις πόρτες του μια για πάντα.

Το ¨καινούριο” Λούνα Παρκ στην περιοχή του αεροδρομίου σε τίποτα δε θύμιζε το παλιό και το κλίμα και η ανταπόκριση για αρκετά χρόνια ήταν ψυχρή από τους Θεσσαλονικείς.

Τα τελευταία χρόνια όμως το “Magic park”, όπως είναι το όνομα του Λούνα Παρκ, το ξανά αγκάλιασαν και το λάτρεψαν νέοι και παλιότεροι.

Πλάι στα παραδοσιακά κλασσικά παιχνίδια του Πάρκου που όλοι γνωρίζαμε προστέθηκαν και τα επιπλέον άκρως εθιστικά για τους νέους καινούργια παιχνίδια όπως το το ολοκαίνουργιο ρόλερ κόστερ τρενάκι το οποίο έπιανε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες με σαφώς περισσότερο ίλιγγο λόγο των ιδιαίτερα μεγαλύτερων κλήσεων στις ράγες.

Από εκεί και πέρα προστέθηκε το πειρατικό καράβι,το σφυρί,το ranger και όλα μαζί έδεναν αρμονικά σε ένα πολύ μεγαλύτερο χώρο στον οποίο δημιουργήθηκαν ολόκληρα σκηνικά που θύμιζαν έντονα ένα παραμύθι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή