Σημάδια στα χέρια: Ποιες παθήσεις φανερώνουν (εικόνες)

Μπορεί ο γιατρός να εντοπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας ρίχνοντας απλά μια ματιά στα χέρια σας;

Σε κάποιες περιπτώσεις ναι, καθώς τα χέρια συχνά «αντανακλούν» παθήσεις του δέρματος, των αρθρώσεων ή ακόμη και της καρδιάς.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας, ένας ειδικός μπορεί να μάθει πολλά κοιτάζοντας τα χέρια κάποιου.

Δείτε παρακάτω τα πιο συνηθισμένα αλλά και τα παράξενα σημάδια ασθένειας που αποτυπώνονται στα χέρια:

Εξάνθημα στην παλάμη ή στον καρπό: Τα μικρά κόκκινα σπυράκια ή οι φλύκταινες στο κατώτερο τμήμα του χεριού υποδεικνύουν συχνά αλλεργία στο νικέλιο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η ευαισθησία του δέρματος στο συγκεκριμένο μέταλλο είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής. Πολλά είναι τα αντικείμενα που κατασκευάζονται από νικέλιο και με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, από κοσμήματα μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές. Επίσης, μικρές ποσότητες του μετάλλου βρίσκονται σε τροφές όπως τα φασόλια, η σοκολάτα, τα φιστίκια, η σόγια και η βρόμη.

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια: Στα νεαρά άτομα χωρίς διαπιστωμένα προβλήματα υγείας, το μούδιασμα των χεριών φανερώνει συχνά σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Για να διαπιστωθεί αν το μούδιασμα οφείλεται σε κάποια αθώα (π.χ. πίεση των χεριών στον ύπνο) ή σοβαρή αιτία, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ηλεκτρομυογράφημα, το οποίο εντοπίζει βλάβες σε νεύρα ή μυς. Το ξαφνικό μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια επιβάλλει την άμεση μετάβαση στο πλησιέστερο νοσοκομείο, καθώς μπορεί να υποδεικνύει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δάχτυλο που «κλειδώνει»: Η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα, γνωστή και ως «εκτινασσόμενος δάκτυλος» (trigger finger), χαρακτηρίζεται από την αδυναμία κίνησης του αντίχειρα ή του δείκτη και το «κλείδωμα» της άρθρωσης. Συμβαίνει συνήθως όταν υπάρχει φλεγμονή στον τένοντα που συνδέει το οστό με τον μυ του δαχτύλου και είναι συχνότερη στις γυναίκες παρά στους άντρες. Περισσότερο ευπαθείς είναι όσοι έχουν διαγνωστεί με κάποια μορφή αρθρίτιδας, διαταραχή του θυρεοειδούς ή διαβήτη, καθώς και όσοι κάνουν χειρωνακτική εργασία.

Ξεφλούδισμα, κοκκίνισμα ή σπυράκια με πύον: Η εμφάνιση φολίδων και το επίμονο ξεφλούδισμα του δέρματος, ιδίως αν συνδυάζεται με κοκκίνισμα ή λευκά σπυράκια με πύον στα χέρια, είναι συχνά ενδεικτική για ψωρίαση. Άλλες πιθανές ενδείξεις ψωρίασης είναι οι αλλαγές στα νύχια, όπως η αυλάκωση ή το κιτρίνισμα.

Ωχρότητα και μελάνιασμα των δαχτύλων: Όταν τα δάχτυλα χάνουν το χρώμα τους, δηλαδή γίνονται χλωμά, και στη συνέχεια μελανιάζουν σαν αντίδραση στις χαμηλές θερμοκρασίες ή στο έντονο στρες, τότε η διάγνωση είναι σχεδόν πάντα το σύνδρομο Ρεϊνό. Το σύνδρομο δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία και είναι αποτέλεσμα της προσωρινής μείωσης της αιμάτωσης των δαχτύλων, είτε στα χέρια είτε στα πόδια. Εκτός από τον αποχρωματισμό του δέρματος, το σύνδρομο Ρεϊνό χαρακτηρίζεται και από άλλα συμπτώματα, όπως το μούδιασμα, η τοπική πτώση της θερμοκρασίας και ο πόνος. Tο σύνδρομο Ρεϊνό είναι ιδιαίτερα συχνό μεταξύ των γυναικών νεαρής ηλικίας.

πηγή

 

 

 

 

Contents