Στα άκρα -Με επιστολή στον ΟΗΕ η Τουρκία δικαιολογεί στρατιωτική επέμβαση σε νησιά του Αιγαίου!

Στα άκρα οδεύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον κίνδυνο στρατιωτικής εμπλοκής να είναι κάτι παραπάνω από ορατός στο κοντινό μέλλον.

Η νέα ακραία πρόκληση ήρθε από τον ίδιο τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μπροστά στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ανακοίνωσε πως η ” Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου”.

Μάλιστα κοινοποίησε την θέση αυτή με επιστολή στον ΟΗΕ προσπαθώντας να δικαιολογήσει τυχόν στρατιωτική επέμβαση στο μέλλον!

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αφού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης τον ρώτησε για το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απάντησε ότι τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα, αλλά αυτό το καθεστώς παραβιάστηκε από το 1960 που ήταν το ρεπουμπλικανικό λαϊκό κόμμα στην κυβέρνηση.

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει δικαίωμα κυριαρχίας στα νησιά, τα οποία στρατιωτικοποιεί και για αυτό το λόγο εστάλη σχετική επιστολή στον ΟΗΕ.

«Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ενγκίν Αλτάι κατηγόρησε την κυβέρνησή μας για την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου.

Αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό όρους με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Η Ελλάδα από το 1960 στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεν είναι κάτι νέο.

Όμως εμείς τι κάναμε; Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ και τονίσαμε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, δε θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά.

Και αυτό το καταγράψαμε στον ΟΗΕ» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στη Βουλή.

Τσαβούσογλου: Η Ουάσιγκτον συμφώνησε στη διχοτόμηση της Κυπριακής ΑΟΖ!

Υπενθυμίζεται ότι και χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε νύξη για τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Κυπριακή ΑΟΖ. «Οι ΗΠΑ και το Κατάρ υποσχέθηκαν να μην κάνουν γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και απείλησε Ελλάδα και Κύπρο τονίζοντας «είμαστε έτοιμοι για όλα, αν χρειαστεί στο τραπέζι κι αν χρειαστεί και στο μέτωπο».

«Φέτος, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν 6 φορές να στείλουν στην υφαλοκρηπίδα μας πλοία τρίτων χωρών και κάθε φορά με τις επαφές μας, με τις εν λόγω χώρες, αλλά και με τους στρατιώτες μας, δηλαδή με την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων μας, τους εμποδίσαμε. Τι είπαμε πριν; Είμαστε έτοιμοι για όλα, αν χρειαστεί στο τραπέζι κι αν χρειαστεί και στο μέτωπο» διεμήνυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Για τη συμφωνία που έχουν υπογράψει το Κατάρ και Exxon πρέπει να ξεκαθαρίσω πως όπως είπα και νωρίτερα, πως κανένας δεν μπορεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας δίχως την άδεια μας. Επίσης κανένας δεν μπορεί να μπει στις περιοχές που έχει δώσει άδειες ερευνών η ”ΤΔΒΚ”. Και ουσιαστικά και οι δυο χώρες, οι ΗΠΑ και το Κατάρ, υποσχέθηκαν πως στο οικόπεδο 5 δεν θα μπουν στην περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Δεν θα μπουν, θα παραμείνουν στην περιοχή νότια από την γραμμή της υφαλοκρηπίδας μας στο οικόπεδο 5» κατέληξε.

πηγή