• Χαρμολύπη
    Χαρμολύπη
    Συλλογικό έργο - Κλασσικά διηγήματα μεγάλων συγγραφέων 9 σημαντικοί συγγραφείς μοιράζονται τη δική τους...
  • PD.978-618-85042-33
    Χριστούγεννα
    Συλλογικός τόμος Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κυριακίδης Αριθμός σελίδων 240 Διαστάσεις 21x14 Ένα βιβλίο-μαρτυρία...

Στην Τουρκία έχουν πάλι στην…μπούκα του κανονιού το Φανάρι και τον Βαρθολομαίο

Πως μέσα σε μόλις 15 μέρες φτάσαμε απο το… υμνολόγιο εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη για την τουρκική κυβέρνηση στα παράπονα για διωγμούς της ομογένειας;

Το μόνο που συνέβη αυτές τις μέρες είναι το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο, για το οποίο κατηγορήθηκε ως σαμποτέρ από τουρκικούς κύκλους

Υπενθυμίζεται πως ανήμερα τον 15Αυγουστο από την Παναγία Σουμελά στον Πόντο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έλεγε προκαλώντας την πλέον αλγεινή εντύπωση: ”Η έντιμος Τουρκική Κυβέρνησις ακολουθεί το φιλειρηνικόν και ενωτικόν παράδειγμα των Σουλτάνων”!

Μεσολάβησε το ταξίδι στο Κίεβο για την επέτειο ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και μετά προβλήθηκε η συνέντευξη στο MEGA όπου μίλησε ξεκάθαρα για διωγμούς, η οποία συνέντευξη όμως είχε βιντεοσκοπηθεί πριν από τους εορτασμούς της Κοιμήσεως της Παναγίας στην Τραπεζούντα και τα εκεί λεγόμενά του υπερ της τουρκικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στον ανταποκριτή του MEGA στην Ίμβρο στις 13-14 Αυγούστου με αφορμή τους εορτασμούς της επετείου των 60 ετών Ιερωσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Στην Τουρκία πάντως έχουν πάλι στην…μπούκα του κανονιού το Φανάρι και τον κ. Βαρθολομαίο. Ήδη η πρώτη αντίδραση ήρθε, όπως γράφαμε και χθες, από την “πέμπτη φάλαγγα” του Ερντογάν στη Θράκη μας

Και σαν να μην έφτανε αυτό προ μηνός είχαμε νέα επίθεση από συστημικά τουρκικά ΜΜΕ με αφορμή με τα πάρε-δώσε του Αρχιεπισκόπου Αμερικής με την Ομογένεια.

Και αμέσως μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στην Τουρκία επομένως το κλίμα για το Φανάρι έχει αλλάξει και πάλι και απέχει παρασάγγας από την “επίθεση αγάπης” εκ μέρους τουρκικής κυβέρνησης για την οποία γράφαμε τον περασμένο Μάρτιο.

Ούτως ή άλλως ο Ερντογάν βλέπει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως επέκταση της δυτικής επιρροής που απειλεί τις πολιτικές του φιλοδοξίες, ενώ Τούρκοι αναλυτές δεν διστάζουν να υποστηρίξουν πως η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα άβολο κατάλοιπο του πολυθρησκευτικού παρελθόντος της Τουρκίας, και ως εκ τούτου, ένα θέμα καταστολής!

Ντόμινο με την δωρεά από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού για Ελληνικά Σχολεία σε Ίμβρο-Τένεδο

Και φτάνουμε στο τελευταίο περιστατικό που προκάλεσε έντονη συζήτηση στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Τουρκικά ΜΜΕ επιμένουν να κατηγορούν το Φανάρι πως “συνεχίζει να ενεργεί εκτός των ορίων που καθορίζονται από τις συμφωνίες”.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα canakkaledemokrat.com, η οποία παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες του Φαναρίου και των μητροπολιτικών αρχών σε Gökçeada και Bozcaada (Ίμβρος και Τένεδος), για να ανοίξουν ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο ζητήθηκαν  από τον τοπικό Μητροπολίτη Κύριλλο δωρεές. Και στο αίτημα του Μητροπολίτη ανταποκρίθηκε Ταμείο του Ελληνικού Στρατού.

Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, που συνδέεται με το Υπουργείο Άμυνας, έχει αποδείξει την υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες της Ίμβρου και της Τενέδου για τα ελληνικά σχολεία, συμβάλλοντας οικονομικά (από χορηγίες τραπεζών) για την υποστήριξη της ελληνικής κοινότητας στο σύνολό της. Έχει ανακοινωθεί ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες ανοίγματος 7 ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο και ενός ελληνικού σχολείου στην Τένεδο.

Και υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις Βαρθολομαίου περί διωγμών της ομογένειας έγιναν επίσης από την Ίμβρο…

Τα τουρκικά ΜΜΕ λύσσαξαν με την τοποθέτηση ιερέα μετά από 10 χρόνια στην Ίμβρο την στιγμή που όπως γράφουν “ο αριθμός της ελληνικής κοινότητας στο νησί είναι 15 άτομα γιατί ορίζεται ιερέας για για αυτόν τον αριθμό”…

Τα τουρκικά ΜΜΕ συνδέουν βέβαια το θέμα των ελληνικών σχολείων σε Ίμβρο-Τένεδο με όσα συμβαίνουν στην Θράκη και τις τουρκικές κατηγορίες πως δήθεν «Η Ελλάδα κλείνει σχολεία της ”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη». Λένε δηλαδή πως ενώ η ελληνική κυβέρνηση κλείνει “δικά τους σχολεία” στην Θράκη, ενώ ετοιμάζονται να ανοίξουν ελληνικά σε Ίμβρο-Τένεδο.

Κι οι κατηγορίες δεν σταματούν εκεί…. “Μητροπολίτες που συνδέονται με το Πατριαρχείο δεν διστάζουν να αναβιώσουν τα δικά τους ιδρύματα και οργανώσεις και να ανοίξουν νέα. Ζητούν βοήθεια από το Ταμείο Ελληνικού Στρατού για την κατασκευή ελληνικών σχολείων. Εάν διαδοθεί στην Ελλάδα η είδηση ​​ότι η τουρκική μειονότητα ζητά οικονομική βοήθεια από το Ίδρυμα Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για νέο σχολείο, τα πράγματα θα μπερδευτούν άσχημα. Ξεκινούν έρευνες, υποβάλλονται αγωγές και έρχονται κυρώσεις” αναφέρουν.

Και το δημοσίευμα του canakkaledemokrat.com καταλήγει: “Το Πατριαρχείο λειτουργεί σαν κράτος εντός κράτους και πραγματοποιεί τους στόχους του βήμα προς βήμα”.

πηγή