Στον πάγο προσωρινά η ιδιωτικοποίηση του νερού

Την αναβολή της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του νερού, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Από: Το Ποντίκι – Αντριάνα Βασιλά

Ειδικότερα, τόσο οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων στις υπηρεσίες ύδρευσης όσο και των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατακεραύνωσαν το νομοσχέδιο μιλώντας για νέα απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού, ζητώντας την απόσυρσή του.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της πλειοψηφίας Διονύσης Σταμενίτης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου και προσέβαλε τους εκπροσώπους των φορέων λέγοντας ότι η κριτική περί ιδιωτικοποίησης αφορά μόνο αυτούς οι οποίοι δεν έχουν διαβάσει το νομοσχέδιο.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος δεν μπορεί να συμφωνεί με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, διότι, αντί να συμβάλει στη βελτίωση των δημόσιων πολιτικών διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού, καταφέρνει πραγματικά να περιορίζεται στον έλεγχο τιμολογιακής πολιτικής ωσάν να είναι σ’ ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο. Επομένως διαφωνούμε στην αρχή του νομοσχεδίου» ανέφερε ο Γιώργος Παπαναστασίου, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι εκ μέρους των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ ο πρόεδρος του Σωματείου Μηχανικών της εταιρείας Γιώργος Δήμτσας μίλησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και εξήγησε γιατί τα όσα κάνει η κυβέρνηση με το νερό δείχνουν ότι το πάει για ιδιωτικοποίηση.

Ανάλογη θέση κρατά και ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ: «Σας ζητάμε να αποσύρετε το νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης ιδιωτικής αρχής υδάτων. Δεν υπάρχει αγορά υδάτων στην Ελλάδα. Είναι τοπικά, φυσικά μονοπώλια. Αυτό που κάνετε με την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μια καθαρή ιδιωτικοποίηση. Όσες φορές και αν το αρνείστε, έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου ότι πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του νερού έμμεση, ώστε να παρακάμψετε τις αποφάσεις του ΣτΕ».

«Η κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Τι θέλετε να κάνετε το νερό, σαν τον σιδηρόδρομο; Τι άλλο σκέφτεστε να κάνετε, χρηματιστήριο νερού; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας που κερδοσκοπούν εις βάρος του ελληνικού λαού προσδοκούν προφανώς συνεργασία με την κυβέρνηση για να κερδοσκοπήσουν ακόμα και από το νερό και τα απόβλητα» τόνισε ο Ηλίας Κορλός, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ.

Η συνεδρίαση και η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη, αλλά η διαδικασία μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις.

Προβλέψεις και αντιρρήσεις

Το νομοσχέδιο επεκτείνει τις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και στο νερό, μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, με σκοπό τη δημιουργία μίας αγοράς που θα πρέπει να «ρυθμιστεί», εννοώντας ασφαλώς το νερό και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Όπως αναφέρουν οι πλέον ειδικοί, η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων θα μπορεί να σχεδιάζει και να προτείνει συγχωνεύσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ΠΥΥ) και θα πιστοποιεί τους ΠΥΥ «στη βάση της οικονομικής τους βιωσιμότητας και της πλήρους ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης».

Θυμίζουμε όμως ότι ήδη από το 2014 το ΣτΕ έχει αποφανθεί ενάντια σε αντίστοιχες απόπειρες πώλησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Αυτό δεν φαίνεται να πτοεί βέβαια την κυβέρνηση, η οποία καταργεί βασικές διαδικασίες συμμετοχής και διαβούλευσης ή και κρίσιμες επιτροπές που ήταν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως η Εθνική Επιτροπή Υδάτων.

Τα περισσότερα πυρά συγκεντρώνουν οι διατάξεις για τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων κι εκείνες που αφορούν την περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την απόσυρση του σχεδίου νόμου.

«Η κυβέρνηση, την ώρα που η χώρα μας θρηνεί 57 νεκρούς, εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας για την ύπαρξη ασφαλών σιδηροδρομικών υποδομών, για ακόμη μια φορά προσπαθεί να επιβάλει άλλη μία ιδιωτικοποίηση. Συνεχίζει τις εγκληματικές πολιτικές σε δημόσια αγαθά όπως το νερό, καταθέτοντας στη Βουλή νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του» αναφέρει σε επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ).

Επισημαίνει πως το νομοσχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί προκλητικά σειρά αποφάσεων του ΣτΕ που ορίζουν ότι το σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, ότι το Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες και ότι το νερό υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο.

Η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών για να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει επίσης την προοπτική πλήρους εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των αποβλήτων.

Στη δική του παρέμβαση το Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος ίδρυσης μιας ρυθμιστικής αρχής για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, δεδομένου ότι αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται ήδη από τις ΔΕΥΑ, οι οποίες είναι δημοτικές επιχειρήσεις, που έχουν ιδρυθεί με κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

«Προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα αναφορικά με τον ρόλο της εν λόγω ρυθμιστικής αρχής, χωρίς μάλιστα να έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση και διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους παρόχους υπηρεσιών ύδατος και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων» τονίζει, μεταξύ άλλων, το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ.

Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επιμένει ότι δεν τίθεται ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού. «Το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει φυσικό μονοπώλιο. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η πολιτεία να ασκεί εποπτεία και έλεγχο, ώστε να βελτιώσουμε ουσιωδώς την υπάρχουσα κατάσταση προς όφελος των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος. Στον νόμο ορίζουμε συγκεκριμένα ότι οι υπηρεσίες παροχής ύδατος είναι αποκλειστικά δικαίωμα και δυνατότητα δημόσιων και δημοτικών φορέων».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Στα κρίσιμα ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως, μεταξύ άλλων, η επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000, η εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, η υπέρμετρη παροχή κινήτρων τουριστικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σειρά αποσπασματικών πολεοδομικών ρυθμίσεων, αναφέρονται σε κοινή τους ανακοίνωση επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Αποκορύφωμα των ρυθμίσεων αποτελούν, όπως επισημαίνουν η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Καλλιστώ – Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η Greenpeace, η MEDASSET και το WWF Ελλάς, εκείνες οι ρυθμίσεις που αφορούν τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 και συνδέονται άμεσα με την προστασία και τη διαχείριση των πολύτιμων αυτών περιοχών.

Σημειώνουν ότι πολλές από τις διατάξεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο ελέγχονται για τη συνταγματικότητά τους και την τήρηση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Πέφτει ο πληθωρισμός, αλλά σαρώνει η ακρίβεια

Εφιάλτης οι τιμές στα σούπερ μάρκετ για τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα 13.3 η ΕΛΣΤΑΤ, στο 6,1% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση από 7% τον Ιανουάριο.

Βασικός παράγοντας που οδήγησε στη μείωση είναι η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ενώ πολύ υψηλές παραμένουν οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και σε μία σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε 22,4% σε ετήσια βάση και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 5,1%. Οι τιμές των καυσίμων – λιπαντικών αυξήθηκαν 2% και του φυσικού αερίου 37,1%. Σημαντική είναι η άνοδος 14,8% που καταγράφεται σε ετήσια βάση στο κόστος των τροφίμων. Τα γαλακτοκομικά και τα αυγά τον Φεβρουάριο ανέβηκαν 25,2% και τα κρέατα 20%, ενώ ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε στο 6,1%.

Οι τιμές των κρεάτων εμφανίζουν άνοδο 20%, του ψωμιού 16,8%. Αυξημένο σε ετήσια βάση κατά 22,9% το κόστος των ελαίων ενώ άνοδος άνω του 13% καταγράφεται επίσης στις κατηγορίες λοιπά τρόφιμα και καφές – κακάο – τσάι.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 9,6% έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021.

Πού σημειώθηκαν αυξήσεις

● 14,8% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ – κακάο – τσάι, μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμούς φρούτων.

● 2,9% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

● 7,1% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

● 10,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά – επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

● 5,3% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

● 6,5% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα – μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

● 3,5% στην ομάδα Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μικρά είδη αναψυχής – άνθη, κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους – θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών.

● 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

● 8,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια ζαχαροπλαστεία – καφενεία, κυλικεία, ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία.

● 5,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας.

https://www.freepen.gr/2023/03/blog-post_700.html