Στρατόπεδο Χαϊδαρίου: Αλβανοί φωτογράφησαν εγκαταστάσεις και εξοπλισμό – Τους συνέλαβε υπολοχαγός

Συνελήφθησαν εντός του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου δύο άνδρες αλβανικής καταγωγής οι οποίοι είχαν φωτογραφήσει και κινηματογραφήσει εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του στρατοπέδου όταν έγιναν αντιληπτοί από υπολοχαγό.

Εκείνος, αντιλαμβανόμενος τους δύο άνδρες κινήθηκε προς αναγνώριση η οποία και κατέληξε σε σύλληψη των δύο ανδρών.

Οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν στα κρατητήρια από την ΕΛ.ΑΣ. και οδηγήθηκαν για απολογία στον Εισαγγελέα  με τους ίδιους να υποστηρίζουν ότι βρέθηκαν τυχαία εντός στρατοπέδου από μέρος που δε διέθετε περίφραξη. Το δικαστήριο έκρινε ότι το ίδιο είναι αναρμόδιο να εκδικάσει την υπόθεση και γι αυτό άφησε ελεύθερους τους δύο άνδρες χωρίς περιοριστικούς όρους μέχρι να οριστεί αν θα δικαστούν τελικά.

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχουν σοβαρά θέματα με πρώτο από όλα το πόσο εύκολα κάποιοι, για τον Χ ή Ψ λόγο, βρέθηκαν εντός στρατοπέδου του Ελληνικού Στρατού και έγιναν αντιληπτοί αρκετά αργότερα . Αντί λοιπόν να σύρονται στο δικαστήριο με τις κατηγορίες της κατασκοπείας, και το δικαστήριο να καλείται να αποδείξει την ενοχή τους, έχουμε το κορυφαίο ότι αφήνονται και ελεύθεροι. Το μήνυμα που εκπέμπει η κίνηση αυτή είναι ότι δεν πειράζει κάποιος να εισέλθει χωρίς άδεια εντός στρατοπέδου αφού δε θα υπάρξει τιμωρία ή σοβαρή ταλαιπωρία για να ξεμπλέξει αυτός που έκανε το λάθος αυτό. Αποτέλεσμα, κάλιστα θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίζει κάθε φορά ότι τυχαία βρέθηκε εντός οποιουδήποτε στρατοπέδου, και να μπορεί να διαφύγει αφού θα αφεθεί ελεύθερος.

Αυτό φανερώνει πρόβλημα στο νομοθετικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε τέτοια ζητήματα και χρήζουν αλλαγής άμεσης με αυστηρότερο πλαίσιο περί κατασκοπείας αλλά και τις διαδικασίας που θα ακολουθείται από το δικαστήριο. Το δε ζήτημα αρμοδιοτήτων του δικαστηρίου για την εκδίκαση της υπόθεσης, φανερώνει και τη λιγότερη προσοχή που έχει δοθεί σε τέτοια ζητήματα.

Και το ελληνικό κράτος δεν είναι η πρώτη φορά που έχει επεισόδια κατασκοπείας με αρκετά μάλιστα να είναι αρκετά πρόσφατα, όπως το περιστατικό με τους κατασκόπους στη Ρόδο και το Καστελόριζο οι οποίοι συνελήφθησαν πρόσφατα. Παλαιότερα είχε αναφερθεί κατασκοπεία σε βάση του Ναυτικού από δυτικοευρωπαίους πολίτες και άλλα τέτοια ζητήματα με συχνότητα αρκετά μεγάλη και αυξανόμενη, για τα δεδομένα της χώρας μας.

Το γεγονός μάλιστα ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί πλέον στη χώρα αγνώστου προέλευσης και φρονημάτων τις περισσότερες φορές, εντείνει το πρόβλημα ασφάλειας για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρίς να εξασφαλίζεται νομικά η αυτοπροστασία τους. Αλήθεια, αν κάποιος εισέλθει χωρίς άδεια σε στρατόπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη αντιμετωπίζει, για να μην αναφέρουμε τις περιπτώσεις ΗΠΑ, Κίνας κτλ. . Ανάλογα πρέπει να γίνουν και εδώ για το συγκεκριμένο ζήτημα από τη στιγμή μάλιστα που ο εχθρός έχει αρκετό κόσμο πλέον για να στρατεύσει στο σκοπό του και η αντικατασκοπεία έχει κρίνει, ουκ ολίγες φορές, ολόκληρους πολέμους και συρράξεις.

πηγή