Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά του Ερντογάν: Να ξαναγίνει μουσείο η Αγιά Σοφιά – Τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα

Με μια κοινή διακήρυξη, η οποία κάνει τον φιλεκυβερνητικό Τύπο να μιλά για εθνική μειοδοσία, ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η πρώτη συνάντηση των ηγετών των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων της Τουρκίας.

[sc name=”palaiomenes-eikones-se-xylo” ][/sc]

Ο ΚεμάλΚιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), η Μεράλ Ακσενέρ του επονομαζόμενου Καλού Κόμματος (İYİ), ο Τεμέλ Καραμολάογλου του Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet), ο Γκιουλτεκίν Ουισάλ του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), ο Αλί Μπαμπατζάν του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και ο Αχμέτ Νταβούτογλου του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek) είχαν την πρώτη τους συνάντηση, με αυτή τη σύνθεση, προσπαθώντας να κάνουν πέρα ό,τι τους χωρίζει ιδεολογικά και να στραφούν στο ένα που τους ενώνει: να φύγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την ηγεσία της χώρας.

Κι αυτό, γιατί στο ίδιο τραπέζι κάθισαν Κεμαλιστές (CHP), εθνικιστές (İYİ), κεντροδεξιοί (DP), αντιδυτικοί ισλαμιστές (Saadet) και πρώην υπουργοί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP που έχουν πια αποχωρήσει και περάσει στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης όπως ο (αγαπητός στη Δύση) Αλί Μπαμπατζάν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μετά τη συνάντηση εξεδόθη μια κοινή διακήρυξη, στην οποία δεσμεύονται να τηρήσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παίρνουν σοαφή θέση για μια σειρά από θέματα, από την Αγία Σοφία και τα νησιά του Αιγαίου, έχρι την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη.

Εθνική Προδοσία
Η YeniŞafak καλλιεργεί την εικόνα της προδοσίας, τονίζοντας ότι στη διακήρυξη των έξι ηγετών των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε προ 5 ημερών, οι ηγέτες «δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις και τους κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ωστόσο, σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», η διακήρυξη περιλαμβάνει και 8 κρυφές αποφάσεις, που αποτελούν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι εξής:

1- Κάντε ξανά την Αγιά Σοφία μουσείο
2- Δώστε τα νησιά στην Ελλάδα
3- Σταματήστε τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο
4- Τέλος αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων
5- Αποχώρηση από τη Λιβύη
6- Απελευθέρωση Καβαλά και Ντεμιρτας
7- Να ξανακλείσουν τα Βαρώσια
8- Επιστροφή στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Εάν το AKP ηττηθεί στις επόμενες εκλογές όποτε και αν εκείνες διεξαχθούν, τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης έχουν καταστήσει σαφές πως θα προωθήσουν νέα αλλαγή του Συντάγματος αναιρώντας πολλά από όσα (εάν όχι όλα όσα) κόμισε ο Ερντογάν.

Η τουρκική αντιπολίτευση φέρεται να έχει ήδη συμφωνήσει σε ένα προσχέδιο νέου Συντάγματος, με την υποσημείωση ωστόσο ότι η όποια νέα συνταγματική τροποποίηση θα χρειαστεί τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 360 βουλευτών (σε σύνολο 600) προκειμένου να μπορέσει να περάσει στο επόμενο στάδιο της έγκρισης μέσω δημοψηφίσματος.

Δημοσκοπήσεις
Περισσότεροι Τούρκοι πιστεύουν πλέον ότι μια συμμαχία της αντιπολίτευσης είναι πιο κατάλληλη από τον πρόεδρο ΤαγίπΕρντογάν και το κυβερνών του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ώστε να τερματιστεί η οικονομική αναταραχή που έχει κατακλύσει τη χώρα τους, σύμφωνα με πολυάριθμες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα.

Υπό την πίεση του Ερντογάν και παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο, πυροδοτώντας μια νομισματική κρίση που οδήγησε τη λίρα τον περασμένο μήνα στα 18,4 ανά δολάριο, στο ιστορικό κατώτατο επίπεδό της.

Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε υψηλό 19 ετών στο 36%, διαβρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματα, ειδικά των εργαζομένων και των Τούρκων της κατώτερης μεσαίας τάξης που αποτελούν την εκλογική βάση του ισλαμιστικού ΑΚΡ.

[sc name=”vyzantina-skoylarikia” ][/sc]

Η κυβέρνηση έχει εισαγάγει δημοσιονομικά μέτρα για να μειώσει την νομισματική αστάθεια, αλλά η αξία της τουρκικής λίρας εξακολουθεί να είναι 46% χαμηλότερη από ό,τι πριν ένα χρόνο και ο Ερντογάν, που θέλει να ενισχύσει τις εξαγωγές και τις πιστώσεις, αρνήθηκε να αλλάξει πορεία παρά την αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια.

Έρευνες της Metropoll Research δείχνουν ότι το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της χώρας τα τελευταία 19 χρόνια και βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές στα μέσα του 2023, είναι το χαμηλότερο από το 2015, στο 38,6%. Η δημοτικότητά του είναι χαμηλότερη συγκριτικά με τους τρεις πιθανούς προεδρικούς αντιπάλους τους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της εταιρείας.

Μια άλλη σφυγμομέτρηση από το SosyoPolitikField Research Center καταγράφει τη στήριξη στο AKP στο 27%, έναντι 37% που δήλωσε ότι ψήφισε υπέρ του κόμματος στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2018. Το εθνικιστικό κόμμα MHP, σύμμαχος του AKP στο κοινοβούλιο, κινείται σε ποσοστό 6,3%, μειωμένο από το 7,3% που δήλωσαν ότι ψήφισαν το κόμμα το 2018.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώσει 22,9% και το συμμαχικό του Κόμμα IYI 10,3%, ενώ το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) 9,4%. Πάνω από το 11% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

πηγή