Ο ρώσος Πρόεδρος Vl. Putin είναι μεγάλος ηγέτης.
Όχι μια αδύναμη μαριονέτα αλλά ένας μεγάλος ηγέτης που ξέρει να διασφαλίζει τα συμφέροντα της πατρίδας του και ταυτόχρονα να κατανοεί τις ανάγκες των ανθρώπων της διεθνούς κοινωνίας καθώς η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση είναι μείζονος σημασίας προβλήματα.
Ο Putin είναι μεγάλος ηγέτης επειδή προστατεύει τους ρωσώφωνους του Donbass, διασφάλισε να μετριάσει αισθητά τις παρενέργειες των κυρώσεων της Δύσης που στρέφονται κατά του ρωσικού λαού… αλλά ο ίδιος συμφωνεί να ανοίξει θαλάσσιος διάδρομος στην Μαύρη Θάλασσα ώστε να εξάγουν οι Ουκρανοί σιτηρά.
Ταυτόχρονα για να διασφαλιστεί ότι ο θαλάσσιος διάδρομος θα είναι ασφαλής οι ρώσοι ως κίνηση καλής θέλησης αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το Snake Island ή φιδονήσι ώστε να μπορούν οι Ουκρανοί να εξάγουν τα προϊόντα τους.
Βέβαια το πρόβλημα είναι συγκεκριμένο, οι Ουκρανοί έχουν ναρκοθετήσει όλα τα λιμάνια στον νότο πέριξ της Οδησσού και το ζήτημα είναι να αποναρκοθετήσουν τον βυθό καθώς ο κίνδυνος να εκραγούν νάρκες καταστρέφοντας τα εμπορικά πλοία είναι μεγάλος.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin γνωρίζει ότι το σχέδιο της Δύσης με τις κυρώσεις έχει αποτύχει, όπως απέτυχε και η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Η Ρωσία προελαύνει με επιτυχία και το ζητούμενο είναι το εξής… όχι πότε θα τελειώσει ο πόλεμος αλλά πόσο θα αντέξει η Δύση ηττάται στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ και ο αμερικανός Πρόεδρος Biden είχε αναφέρει ότι το ρούβλι θα καταλήξει στα σκουπίδια.
Τελικά μετά το αρχικό σοκ που το ρούβλι κατέρρευσε στα 152 ρούβλια ανά δολάριο και με την απόφαση να πληρώνουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο όλες οι μη φιλικές χώρες… το ρούβλι σημείωσε την μεγαλύτερη ανατίμηση στην ιστορία στα 55 ρούβλια ανά δολάριο…
Τελικά αντί να καταλήξει στα σκουπίδια, τελικά το ρούβλι σημείωσε το μεγαλύτερο ράλι στην πρόσφατη ιστορία των αγορών συναλλάγματος.
Τι συμφώνησε ο Putin;
Ο Ρώσος ηγέτης Putin συμφώνησε να ανοίξει έναν θαλάσσιο δρόμο για τις εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας επισήμανε ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo, με στόχο να μειώσει τις παρενέργειες της επισιτιστικής κρίσης.
Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας συναντήθηκε με τον Putin στη Μόσχα μόλις μια ημέρα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στο Κίεβο και προσφέρθηκε να γίνει «γέφυρα επικοινωνίας» μεταξύ των δύο ηγετών. «Εκτιμώ πραγματικά τον Πρόεδρο Putin, ο οποίος είπε ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των προμηθειών τροφίμων και λιπασμάτων τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία.
Αυτά είναι καλά νέα».
Ο Widodo είπε ότι υποστήριξε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανένταξη τροφίμων και προϊόντων λιπασμάτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου να ανοίξει ξανά μια θαλάσσια οδός για εξαγωγές ουκρανικών τροφίμων.
«Συγκεκριμένα για τη διαδρομή εξαγωγής ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, ειδικά μέσω της θαλάσσιας οδού, ο Πρόεδρος Putin έχει δεσμευτεί και εγγυηθεί», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ινδονησίας
Υπεύθυνη η Δύση με τις κυρώσεις
Ο Putin επισήμανε ότι είναι ανεύθυνο να κατηγορείται η Ρωσία για την κρίση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού στα τρόφιμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, κατηγορώντας αντ’ αυτού τις κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία…
Η Ρωσία έχει υποστεί μπαράζ κυρώσεων από την Δύση, εξαιτίας της εισβολή της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού από το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT.
Η κρίση στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων είναι «άμεση συνέπεια της μακροχρόνιας ανεύθυνης μακροοικονομικής πολιτικής ορισμένων κρατών, της ανεξέλεγκτης έκδοσης και της συσσώρευσης μη εξασφαλισμένου χρέους» ανέφερε ο Putin.
«Ωστόσο, αντί να παραδεχτούν ότι οι οικονομικές τους πολιτικές ήταν λανθασμένες, οι δυτικές χώρες αποσταθεροποιούν περαιτέρω την παγκόσμια αγροτική παραγωγή επιβάλλοντας περιορισμούς στις προμήθειες λιπασμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, εμποδίζοντας τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές».
Η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο, εξάγοντας περισσότερους από 43 εκατομμύρια τόνους σιτηρών σε 161 χώρες το 2021, δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.
Προειδοποίηση σοκ
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) έχουν προειδοποιήσει για πολλαπλές επισιτιστικές κρίσεις που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα κλιματικά σοκ και τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.
Σε μια έκθεση της 7ης Ιουνίου με τίτλο «Hunger Hotspots – FAO-WFP έγκαιρες προειδοποιήσεις για την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια», οι οργανώσεις ανέφεραν ότι η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να «επιδεινωθεί περαιτέρω» σε 20 έθνη σε όλο τον κόσμο από τώρα έως τον Σεπτέμβριο του 2022 και ζήτησε επείγουσα ανθρωπιστική δράση.
Επιπλέον, 49 εκατομμύρια άνθρωποι σε 46 χώρες σε όλο τον κόσμο μπορεί να αντιμετωπίζουν λιμό ή συνθήκες που μοιάζουν με λιμό, εκτός εάν λάβουν «άμεση βοήθεια για τη διάσωση της ζωής και του βιοπορισμού», ανέφεραν οι οργανώσεις.
Μαζί με επαναλαμβανόμενα κλιματικά σοκ όπως ξηρασίες, πλημμύρες και τυφώνες που επηρεάζουν τη γεωργία και την κτηνοτροφία και τις άσχημες μακροοικονομικές συνθήκες σε ορισμένες χώρες στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, οι παγκόσμιες συνέπειες της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας επιδεινώνουν περαιτέρω τις συνθήκες σε ορισμένα έθνη.
Εν τω μεταξύ, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος – μια άλλη παρενέργεια της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία – και τα τεράστια βάρη του δημόσιου χρέους επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.
«Ανησυχούμε βαθιά για τις συνδυασμένες επιπτώσεις των αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων που θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα των ανθρώπων να παράγουν και να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, ωθώντας εκατομμύρια ακόμη σε ακραία επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO.