• 0950171-2
    Κρεμαστράκια τριγωνικά 9x22mm - 10τεμ
    Μεταλλικά κρεμαστράκια τριγωνικά για εικόνες και κάδρα. Ιδανικά για ξύλα αγιογραφίας. Περιλαμβάνονται...
  • Χαρμολύπη
    Χαρμολύπη
    Συλλογικό έργο - Κλασσικά διηγήματα μεγάλων συγγραφέων 9 σημαντικοί συγγραφείς μοιράζονται τη δική τους...

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο για εντυπωσιακό ενυδρείο με διάφανα τούνελ – Μεταμορφώνεται ο Κελλάριος όρμος

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης η χωροθέτηση 41 στρεμμάτων που ανήκουν στην ΕΤΑΔ προκειμένου ο Δήμος μέσω ΣΔΙΤ να κατασκευάσει ένα μεγάλο δημόσιο ενυδρείο.
Ο Κελλάριος όρμος στα σύνορα του Δήμου Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, πίσω από το Μέγαρο Μουσικής αποτελεί έως σήμερα ένα μόνιμο μικρό σκουπιδότοπο.
Παλιές βάρκες, πλαστικά και κάθε λογής σκουπίδια επιπλέουν στα νερά του όρμου παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και εθελοντών που σπεύδουν τακτικά και καθαρίζουν το σημείο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης το βράδυ της Τετάρτης 3 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ενέκρινε τη χωροθέτηση σε έκταση 41.000 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται πέριξ του Κελλάριου όρμου προκειμένου να ανεγερθεί ένα μεγάλο δημόσιο ενυδρείο.
Η αδόμητη έκταση που βρίσκεται μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής, του Ποσειδώνιου κολυμβητηρίου και του Αλλατίνη, ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), δίνει συντελεστή κάλυψης 50% και δόμησης 0,9 και το ενυδρείο μπορεί να έχει μέγιστο ύψος 10 μέτρων ενώ όπως λέει  ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης το μεγαλύτερο μέρος του ενυδρείου θα είναι υπόσκαφο.
«Ο χώρος που θα αναπτυχθεί και θα κατασκευαστεί το δημόσιο ενυδρείο θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος της Θεσσαλονίκης και ένα σημείο συνδετικό μεταξύ της ήδη αναπλασμένης παραλίας της Θεσσαλονίκης και του τμήματος της Καλαμαριάς. Το ενυδρείο θα αποτελέσει τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Δημητριάδης.
Επισήμανε δε, ότι για τον διεθνή διαγωνισμό που θα ακολουθήσει για τη μορφή που θα έχει το δημόσιο ενυδρείο «έχει ήδη ενδιαφερθεί η Παγκόσμια Ένωση Αρχιτεκτόνων».
Ο Κελλάριος όρμος όπως βαφτίστηκε από τα βυζαντινά χρόνια, παρά την εγκατάλειψη που βιώνει έχει ιδιαίτερη αρχαιολογική αξία την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αναγνωρίσει από το 1993.
Παράλληλα με το ενυδρείο όπως είπε ο κ. Δημητριάδης θα γίνει και ανάδειξη των αρχαίων που βρίσκονται στον βυθό του Κελλάριου όρμου «με την κατασκευή γυάλινου τούνελ εντός της θαλάσσιας περιοχής έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να δει το βυθισμένο τείχος καθώς και τα άλλα ευρήματα που υπάρχουν στον κόλπο».
Σύμφωνα με το Δήμο Θεσσαλονίκης «το ενυδρείο θα έχει μέγιστη επιφάνεια κάλυψης 20.500 τ.μ και δόμησης 18.000 τ.μ. περίπου, ενώ θα αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα» ενώ μεταξύ των χώρων θα υπερτερεί «ο κύριος χώρος του ενυδρείου, όπου θα βρίσκονται οι δεξαμενές και τα διάφανα τούνελ».
Ακόμα το δημόσιο ενυδρείο θα έχει μουσείο ή εκθεσιακό χώρο, συνεδριακό κέντρο με αίθουσα διαλέξεων και προβολών, καθώς επίσης και βιβλιοθήκη με αίθουσα ανάγνωσης για έρευνα και εκπαίδευση, Κατάστημα με είδη δώρων και αναμνηστικά ακόμα και εργαστήριο ελέγχου της ποιότητας των υδάτων του Θερμαϊκού κόλπου.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η κατασκευή του ενυδρείου όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ.