Τίρανα – Άγκυρα: Σχέδια για Μεγάλη Αλβανία – Το μουσουλμανικό τόξο κι ο ρόλος Σερβίας και Ρωσίας

Στα σχέδια της Τουρκίας και της Αλβανίας υπάρχει η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας. Ένα μουσουλμανικό τόξο που θα ξεκινά από τον Βόσπορο και θα φτάνει ως την Αδριατική. Μπορεί αυτός ο σχεδιασμός να εκτελεστεί; Ο γεωπολιτικός αναλυτής Γ. Φίλης εξηγεί τους λόγους που η διεθνής συγκυρία δεν επιτρέπει τον σχεδιασμό του.
Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Αλβανία στις 17 Ιανουαρίου όπου παρέστη στην τελετή παράδοσης 522 κατοικιών που έχτισε η χώρα του έναντι 47 εκατομμυρίων ευρώ στην βορειοδυτική πόλη Λατς που είχε πληγεί από τον σεισμό τον Νοέμβριο του 2019 έδειξε για μια ακόμα φορά τις στενές σχέσεις των δύο χωρών.
[sc name=”trofima-epiviosis” ][/sc]
Οι δεσμοί μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας είναι γνωστό ότι είναι ισχυροί ενώ δίπλα σε αυτούς εκφράζεται ο σχεδιασμός της Μεγάλης Αλβανίας.
Μα υπάρχει τελικά αυτό το σχέδιο περί Μεγάλης Αλβανίας; Για τον γεωπολιτικό αναλυτή Γιώργο Φίλη «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ως σχεδιασμός υπάρχει και από την Τουρκία και από την Αλβανία».
«Είναι σίγουρο ότι το αλβανικό στοιχείο θέλει να υλοποιήσει στο συγκεκριμένο σενάριο, δηλαδή τη δημιουργίας μιας Μεγάλης Αλβανίας. Είναι σίγουρο επίσης η Τουρκία μέσω που πανισλαμισμού και της θεωρίας ότι θα φτιαχτεί ένα μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια, από τον Βόσπορο μέχρι την Αδριατική, έχει προσπαθήσει και πριν από τον Ερντογάν και κατά την προεδρία του Ερντογάν να υλοποιήσει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό».
Ωστόσο όπως επισημαίνει η τωρινή διεθνής συγκυρία δεν μπορεί να ευνοήσει αυτή τη στιγμή τον σχεδιασμό τους, διότι οι ισορροπίες είναι διαφορετικές σε σχέση με άλλες εποχές όπως το 1999.
«Η διεθνής συγκυρία κατά την άποψή μου αυτή τη στιγμή δεν το ευνοεί γιατί πρώτον αλλιώς έβλεπε η διεθνής κοινότητα τη Σερβία και την Αλβανία το 1999 και αλλιώς το 2022. Η δεύτερη σημαντική παράμετρος στο συγκεκριμένο θέμα είναι η παρουσία της Ρωσίας. Διαφορετική ήταν η θέση της Ρωσίας το 1999 -είχε μια εμφανή αδυναμία γιατί είχαν περάσει δέκα χρόνια από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και εξ αντικειμένου υπήρχε αδυναμία να προωθήσει τα συμφέροντα της- ενώ τώρα είναι εντελώς διαφορετική η κατάστασή της. Και η Σερβία όμως δεν είναι πλέον η Σερβία του Μιλόσεβιτς αλλά είναι μια νέα Σερβία με αυτοπεποίθηση και υποστηρίζεται σθεναρότατα από τη Ρωσία» τόνισε.
Ο κ. Φίλης θεωρεί ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να ισορροπήσει μέσα αυτό το νέο πλαίσιο «όπου υπάρχει μια ισχυρή Σερβία με μια εμφανή ρωσική παρουσία» ενώ επιπλέον ειδικό βάρος έχει και η Ελλάδα που φυσικά «έχει συμφέροντα απέναντι στον συγκεκριμένο σχεδιασμό (σ.σ. της μεγάλης Αλβανίας) να μην υλοποιηθεί».
Ειδικά επί του συγκεκριμένου μάλιστα ο κ. Φίλης επισημαίνει την τετραμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
«Αυτό δεν είναι τυχαίο, δεν πρέπει κάποιος να το παραμερίσει ούτε να θεωρήσει ότι η συνεργασία αυτών είναι κάτι απλό. Για πρώτη φορά μετά τους Βαλκανικούς πολέμους βλέπουμε αυτές τις χώρες να συνεργάζονται και να υπάρχει μια επαναπροσέγγιση μεταξύ των ηγεσιών των χωρών αυτών. Δείχνουν δηλαδή μια κοινή ταυτότητα, την ορθόδοξη, μια κοινή εμπειρία ιστορίας στα Βαλκάνια η οποία δεν είναι θετική σε σχέση με τη μουσουλμανική παρουσία» είπε.

Η συνεργασία Ελλάδας – Σερβίας

Ενισχυτική θέση έναντι των όποιων σχεδιασμών Τουρκίας και Αλβανίας ο κ. Φίλης θεωρεί τη στρατιωτική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας και για την οποία θα επιθυμούσε όπως λέει να μετατραπεί σε αμυντικό σύμφωνο όμοιο με αυτό που έχει υπογράψει η χώρα μας με τη Γαλλία.
«Είμαι υπέρ να φτιαχτεί αμυντικό σύμφωνο όπως με τη Γαλλία διότι ένα τέτοιο σύμφωνο είναι ξεκάθαρο ότι θα οριοθετήσει τις κινήσεις των Τούρκων και των Αλβανών στην ευρύτερη περιοχή. Δεν θέλω να πω ότι οι Αλβανοί είναι a priori (σ.σ. εκ των προτέρων) εχθρικοί έναντι της Ελλάδας αλλά σίγουρα μια οριοθέτηση του αλβανικού εξτρεμισμού θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσω της επίδειξης ισχύος. Διότι διαφορετικά όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά η Τουρκία είναι πάρα πολύ καλή στο να δημιουργεί κρίσεις σε μακρινές από αυτή περιοχές, όταν αυτή θέλει να δημιουργήσει ένταση σε συγκεκριμένες περιοχές για συγκεκριμένους γεωπολιτικούς λόγους» είπε.
Μάλιστα, ο κ. Φίλης έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας νέας Αντάντ (σ.σ. η συμμαχία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας η οποία θα αποτρέψει τους Αλβανούς από οποιαδήποτε σενάριο αποσταθεροποίησης των δυτικών Βαλκανίων.
«Για να αποτρέψουμε τους φίλους μας τους Αλβανούς να μη σκεφτούν πράγματα τα οποία θα αποσταθεροποιήσουν την περιοχή είναι πολύ καλό να δημιουργηθεί μια… Αντάντ μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας η οποία ξεκάθαρα θα σταθεροποιήσει τα δυτικά Βαλκάνια».

Ο χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας

Σύμφωνα με τους Αλβανούς ο χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας, όπως αναφέρει ο κ. Φίλης περιλαμβάνει:

Το Κοσσυφοπέδιο,

την κοιλάδα του Πρέσεβο που είναι μέσα στη Σερβία,

κάποιες περιοχές του Μαυροβούνιου,

τα μισά Σκόπια

και από την πλευρά της Ελλάδας, ολόκληρη την Ήπειρο μέχρι την Άρτα.

Κλειδί στα όποια επεκτατικά σχέδια Αλβανών και Τούρκων είναι το Κοσσυφοπέδιο. Η Ελλάδα όπως είναι γνωστό δεν έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος και όπως λέει ο κ. Φίλης δεν πρέπει να το κάνει υπό καμία συνθήκη και για κανέναν λόγο.
«Υπό καμία συνθήκη και για κανέναν λόγο δεν πρέπει η Ελλάδα να αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος Κοσσυφοπεδίου. Έχουμε υποστεί πιέσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, ο καθένας πιέζει για τα συμφέροντά του. Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας μας να αναγνωριστεί αυτό το μόρφωμα το οποίο έγινε με πολεμικό τρόπο. Δηλαδή εμείς τότε τι θα επιζητήσουμε αν το αναγνωρίσουμε όταν έχουμε τη Βόρεια Κύπρο; Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα και με το Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε μια χώρα Αρχών δεν μπορούμε να το αναγνωρίσουμε. Ειδικά από τη στιγμή που αγωνιζόμαστε να μην αναγνωριστεί το μόρφωμα της Βόρειας Κύπρου. Από εκεί και πέρα μας συμφέρει και για στρατηγικούς λόγους να μην αναγνωριστεί ποτέ μια τέτοια κατάσταση» κατέληξε.