Το ελληνικό τηλεσκόπιο Αρίσταρχος “μίλησε” μέσω laser με δορυφόρο

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία αυτή την εβδομάδα η πρώτη αλληλεπίδραση μέσω λέιζερ του τηλεσκοπίου “Αρίσταρχος” με τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο “Alphasat” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Συγκεκριμένα, έπειτα από τον εντοπισμό του δορυφόρου από το τηλεσκόπιο – κάτι που είχε ήδη επιτευχθεί και τον Ιούλιο στην προηγούμενη σειρά δοκιμαστικών παρατηρήσεων – η ομάδα του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με το αντίστοιχο κλιμάκιο του ESA, προχώρησε στην εκπομπή δέσμης λέιζερ από τον “Αρίσταρχο” προς τον δορυφόρο.

Ο Alphasat αρχικά αναγνώρισε την ακριβή θέση του ελληνικού τηλεσκοπίου και στη συνέχεια ”απάντησε” εκπέμποντας για πρώτη φορά προς τον ”Αρίσταρχο” μια δέσμη laser, η οποία, εν δυνάμει, περιέχει πληροφορίες. Έτσι πλέον το τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος” έχει περάσει όλες τις δοκιμασίες και είναι σε θέση να πραγματοποιεί οπτική ζεύξη (optical downlink) από δορυφόρους.

Το εν λόγω τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της ηπειρωτικής Ευρώπης, βρίσκεται στην κορυφή «Νεραϊδόραχη» του Χελμού σε υψόμετρο 2.340 μέτρων στην Πελοπόννησο. Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Αρίσταρχου.

πηγή