Κόσμος

To lonely planet αποθεώνει τη Σαντορίνη: Το supermodel των νησιών

Η Σαντορίνη είναι το supermodel των ελληνικών νησιών με την εικόνα του να είναι αναγνωρίσιμη σε όλο τον κόσμο.

santorini1

Η Σαντορίνη είναι το supermodel των ελληνικών νησιών με την εικόνα του να είναι αναγνωρίσιμη σε όλο τον κόσμο: πολύχρωμα βράχια υψώνονται από τη καλτέρα, με ασβεστωμένα σπιτάκια στην κορυφή τους.santorini2

Διάσημη για την πανοραμική της θέα, τα ρομαντικά ηλιοβασιλεματα και τις παραλίες με την ηφαιστειακή άμμο, δεν είναι περίεργο που το νησί αυτό βρίσκεται στις λίστες των περισσότερων ταξιδιωτών στον κόσμο

santorini3

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη μοναδικότητα αυτού του προορισμού ή την τεράστια γοητεία της. Η Σαντορίνη φιλοξενεί 1,5 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Αυτά είναι όσα πρέπει να ξέρετε αν σχεδιάζετε να την επισκεφτείτε.

Ηφαιστειακή ιστορία

Μέρος της ομάδας των κυκλαδίτικων νησιών η Σαντορίνη (επίσημα γνωστή ως Θήρα, ένα όνομα που περικλείει τα ηφαιστειακά νησάκια στην εσωτερική τροχιά της Σαντορίνης) βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου στα μισά της διαδρομής ανάμεσα στην Αθήνα και την Κρήτη.

Το σχήμα του νησιού μοιάζει με ξεχαρβαλωμένο κρουασάν και τα γειτονικά νησάκια υποδηλώνουν ότι κάποτε ήταν κυκλική και γνωστή ως Στρογγύλη.

santorini4

Χιλιάδες χρόνια πριν, μια κολοσσιαία ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε τη βύθιση του κέντρου της Στρογγύλης, αφήνοντας μια καλντέρα (ή κρατήρα) με πανύψηλα βράχια κατά μήκος της ανατολικής πλευράς – το τοπίο που σήμερα είναι σήμα κατατεθέν της Σαντορίνης.

Οι οικισμοί στην άκρη της Καλντέρας

Η εμπορική ανάπτυξη της Σαντορίνης επικεντρώνεται στους λόφους της στη δυτική άκρη του νησιού, με μεγάλα συμπλέγματα από ασβεστωμένα κτίρια να φωλιάζουν σε ιλιγγιώδη ύψη, κοιτάζοντας κάτω και προσφέροντας θέα που κόβει την ανάσα από την ξηρά ή από τη θάλασσα.

Τα Φηρά, η ανήσυχη πρωτεύουσα του νησιού, απλώνεται βόρεια δύο χωριών: το ένα λέγεται Φηροστεφάνι (σε απόσταση περίπου 15 λεπτών με τα πόδια από τα Φηρά) και το άλλο Ημεροβίγλι (το υψηλότερο σημείο ακμής της καλντέρας, περίπου μισή ώρα με τα πόδια από τα Φηρά).

santorini5

Ένα μονοπάτι διατρέχει αυτά τα χωριά είναι επενδυμένο με πολυτελή ξενοδοχεία, βεράντες εστιατόριο και ατελείωτες ευκαιρίες φωτογράφησης.

Αυτοί οι τρεις ενωμένοι οικισμοί συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες, σε συνδυασμό με την εκπληκτική Οία στα βόρεια της Σαντορίνης.

santorini6santorini7santorini8

πηγή