• CO.7881556
    Σημαία Ποντίων
    Από ειδικό πολυεστερικό σημαιόπανο με διπλές ραφές Σημαία των Ελλήνων Ποντίων. Φέρει τον αετό των Μεγαλοκομνηνών...
  • PD.978-618-5197-85-8
    Λέγε μου την ευχή
    Συγγραφέας: Μαρία Κοντούλη, PSY. D. Κλινικός ψυχολόγος Διαστάσεις: 20x28 Σελίδες: 16 Το βιβλίο "Λέγε...

Το τελευταίο χαρτί” του Ερντογάν για να σωθεί είναι διαπραγμάτευση για τα Στενά με τις ΗΠΑ

Τελικά υπάρχει ζήτημα με τα Στενά του Βοσπόρου και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις Τούρκων και Αμερικανών, με προκάλυμμα την Συρία, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά σενάρια πιθανών ” άγριων” αντιδράσεων της Μόσχας, σε οτιδήποτε “κλείνει” αυτήν την θαλάσσια δίοδο.

Πρόκειται για μια τεράστια γεωπολιτική σύγκρουση Ρώσων και Αμερικανών με επίκεντρο την Τουρκία αυτή καθ αυτή αλλά και τα Στενά του Βοσπόρου.

Η Ουάσιγκτον θέλει με κάποιο νομιμοφανή τρόπο να “κλείσει” έστω και προσωρινά τα Στενά, για να δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην Ρωσία στον Εύξεινο Πόντο, με αντίκτυπο τις μάχες στην Συρία, και τα ενεργειακά σχέδια της Μόσχας στην συριακή ΑΟΖ και την Α.Μεσόγειο.

Η Τουρκία παραπαίει, η οικονομία διαλύεται, η τουρκική λίρα έχει μετατραπεί σε “χαρτί υγείας”, ενώ οι πρώτες μαζικές διαδηλώσεις “θεάθηκαν” σε πολλές μεγάλες πόλεις.

Τι θα κάνει λοιπόν ο “στριμωγμένος” Ερντογάν, όσα δολάρια και αν  του τάζουν οι Εμίρηδες;

Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι το τουρκικό καθεστώς θα αναγκαστεί να “παίξει” με τα Στενά για να σωθεί οικονομικά το ίδιο και η χώρα, αλλιώς θα έχουμε στην Τουρκία, εικόνες Αλβανίας του 1997 με το γνωστό θέμα των πυραμίδων.

Ρώσος ειδικός του ρωσικού κέντρου στρατιωτικών μελετών Μόσχας μιλά για το θέμα:     

“Αποδεικνύεται ότι οι Γιάνκηδες εξακολουθούν να εξετάζουν  την επιλογή των Στενών με ανταλλάγματα στην Συρία για την Τουρκία.

Μάλιστα στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν για να προετοιμαστεί να τους υποστηρίξει.

Είναι όμως έτοιμος ο Ερντογάν να μπλοκάρει τον Βόσπορο;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν άνετα να έχουν ζητήσει  τέτοιες προτάσεις στην Τουρκία», λέει ο Mikhail Aleksandrov, κορυφαίος ειδικός στο Κέντρο Στρατιωτικών-Πολιτικών Ερευνών MGIMO της Μόσχας, ενώ είναι Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και σύμβουλος του ρωσικού υπουργείου άμυνας και συνεχίζει :

“Εάν αυτές οι φήμες και οι υποθέσεις έχουν πραγματική βάση, τέτοιες διαπραγματεύσεις θα αφορούν κάποιου είδους συμφωνίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για αλληλεπίδραση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κατ’ αρχήν.

Σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα πιθανότατα ζήτησε την υλοποίηση των δικών της συμφερόντων στη Συρία, στο πλαίσιο  του υπαρκτού διαλόγου μεταξύ των Τούρκων αξιωματούχων, και των ΗΠΑ.

Μπορούμε να θυμηθούμε πώς ο Ρετζέπ Ερντογάν, μετά τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη, δήλωσε ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν θα λάβουν υποστήριξη από την αμερικανική πλευρά στο μέλλον.
Πως μπορούν όμως οι Τούρκοι να κλείσουν τα Στενά;

Η Τουρκία μπορεί να κλείσει προσωρινά τα Στενά για τη διέλευση πλοίων, αναφέροντας προβλήματα για παράδειγμα, τις  καιρικές συνθήκες, ατυχήματα και άλλα τεχνικά ζητήματα, ή εάν η διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά λαμβάνει χώρα εν αναμονή ή κατά τη διάρκεια οποιωνδήποτε διεθνών κρίσεων.

Είναι γνωστό επίσης ότι, ο αμερικανικός στρατός έχει ζητήσει από την Τουρκία να παραβιαστεί ( με κάποιο  νομιμοφανή τρόπο)  η σύμβαση του Μοντρέ.Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δείχνουν όντως αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Μπορούμε να θυμηθούμε την επίσκεψη του επικεφαλής του Πενταγώνου Lloyd Austin σε τρεις χώρες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Για να πετύχει τους στόχους της, η Ουάσιγκτον θα ασκήσει πίεση και υποσχέσεις για μπόνους για την Άγκυρα.

Για αυτό εκτιμάται ότι οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας είναι πιθανό να παραμείνουν δύσκολες μόνο βραχυπρόθεσμα.

Σήμερα, είναι προφανές ότι ο Άσαντ δεν θα ανατραπεί, ότι η Ρωσία είναι σταθερά εδραιωμένη στη Συρία και ότι η αμερικανική παρουσία στην περιοχή δεν αποφέρει σημαντικό όφελος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αντλεί σημαντικούς πόρους από πιο σημαντικά θέματα.

Αλλά οι Αμερικανοί δεν θέλουν απλώς να φύγουν από την Συρία χωρίς να λάβουν κανένα όφελος. Προσπαθούν λοιπόν να «πουλήσουν» αυτές τις περιοχές στην Τουρκία με αντάλλαγμα τη μετάβαση της Άγκυρας σε μια έντονα αντιρωσική πολιτική.

Η τουρκική διπλωματία είναι πολύ έμπειρη, θα έλεγε κανείς πολύ επιδέξια. Είναι απίθανο οι Τούρκοι να αφήσουν τον εαυτό τους να ξεγελαστεί. Η Σύμβαση του Μοντρέ για την Τουρκία είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ασφάλειάς της.

Οι Τούρκοι πιθανόν να μην ανταλλάξουν τα Στενά για τις κουρδικές περιοχές της Συρίας. Επιπλέον, γνωρίζουν καλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη Συρία αργά ή γρήγορα, και τη στιγμή της αναχώρησής τους, η Τουρκία θα ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να καταλάβει μέρος των κουρδικών περιοχών.

Ωστόσο, η τουρκική διπλωματία μπορεί κάλλιστα να συμμετάσχει σε τέτοιες διαπραγματεύσεις για να επιδείξει φιλικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρεμπιπτόντως, για την Ρωσία είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο το ζήτημα του εάν μπορεί η Τουρκία να κλείσει τα Στενά.

Ο πρώην Σοβιετικός ΥΠΕΞ Γκρόμυκο, είχε υποσχεθεί σε αυτήν την περίπτωση να δημιουργήσει  δύο νέα Στενά του Βοσπόρου, αφού θα χτυπούσαν ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι την περιοχή.

Το κλείσιμο των Στενών είναι κρίσιμο για τη Ρωσία και αποτελεί ένα «casus belli» που θα οδηγούσε σε πόλεμο με την Τουρκία. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ γιατί η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο βήμα”, καταλήγει μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Όχι, υπό “φυσιολογικές“ συνθήκες η Τουρκία δεν θα προέβαινε ποτέ σε μια τέτοια κίνηση, μόνο που ήδη στο εσωτερικό της Τουρκίας ο λαός ξεσηκώνονται, και το “λαϊκό ποτάμι γιγαντώνεται και δεν γυρνά πίσω” που θα έλεγαν και οι Σοβιετικοί.

Για αυτό ο Ερντογάν εκτιμάται ότι θα αναγκαστεί να υποχωρήσει στα σχέδια των ΗΠΑ για τα Στενά, με κάποιο τρόπο, ενώ η συνέχεια μας είναι πάντως εντελώς άγνωστη αφού θα μιλάμε για Αρμαγεδών.

πηγή