Επίκαιρα

Τούρκος διπλωμάτης: «Έχει ανοίξει θέμα Κωνσταντινούπολης – Θέλουν θρησκευτικό κράτος με μετατροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε “Ορθόδοξο Βατικανό”»

Σάλος στην Τουρκία – Μιλούν για «Συνωμοσία του Βυζαντίου»

Άρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

“Έχει ανοίξει θέμα Κωνσταντινούπολης με μετατροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο επίπεδο ενός “Ορθόδοξου Βατικανού. Αυτό σημαίνει πως στο μέλλον η Κωνσταντινούπολη θα μετατραπεί σε θρησκευτικό κράτος” αναφέρουν Τούρκοι διπλωμάτες και αναλυτές στην Άγκυρα.

Το θέμα αυτό έχει επανέλθει στην επικαιρότητα στην Τουρκία μετά την τελευταία επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Ακολούθησε μπαράζ δημοσιευμάτων στα τουρκικά ΜΜΕ επί μία εβδομάδα.

Οι Τούρκοι μιλούν ξεκάθαρα για “σχέδιο που θα μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε θρησκευτικό κράτος παρόμοιο με το Βατικανό” στην περίπτωση που συνεχιστεί και επιδεινωθεί η σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ/ΝΑΤΟ.

Πρώην Τούρκος πρέσβης μιλά για “Ορθόδοξο Βατικανό”

Την αρχή έκανε ένας πολύπειρος πρώην Τούρκος πρέσβης και διπλωμάτης, ο Tugay Uluçevik, ο οποίος ανέφερε σε μήνυμα (tweet) του τα εξής:

«Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που πήγε στην Άγκυρα, επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη το Ρωμαίικο Πατριαρχείο Φαναρίου. Ο λόγος δεν είναι η λατρεία. Υπήρξαν δηλώσεις.

Σε επίσημες επισκέψεις από τη δύση στην Τουρκία υπάρχουν επισκέψεις και στο Πατριαρχείο.

Μήπως οι επισκέψεις αυτές αποτελούν εκδήλωση του οράματος ίδρυσης ενός κράτους στην Κωνσταντινούπολη στα πρότυπα του Βατικανού;»

Στην συνέχεια ο Tugay Uluçevik δήλωσε σε τουρκικά ΜΜΕ:

«Οι αξιωματούχοι ξένων χωρών σε επίσημες επισκέψεις στην Τουρκία επισκέπτονται το Πατριαρχείο, κάτι που δεν είναι δυνατό να μην μας ξενίζει.

Σε τελική ανάλυση, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον Πατριάρχη ως θρησκευτικό ηγέτη, δηλαδή Οικουμενικό. Το ερώτημα είναι εάν ακόμη θέλει να αναγνωρισθεί.

Τουρκικά ΜΜΕ: “Ποιος ανοίγει θέμα Κωνσταντινούπολης”;

Στην συνέχεια ακολούθησε  σφοδρή τουρκική επίθεση εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στα τουρκικά ΜΜΕ δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Οι κωδικοί του μηνύματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί για την Κωνσταντινούπολη- Ποιος ανοίγει την σελίδα της Κωνσταντινούπολης;»

Η συντάκτης αναφέρεται αρχικά στο μήνυμα του επικεφαλής του ακροδεξιού ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Devlet Bahçeli αναφορικά με την 568η επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, όπου ανέφερε μεταξύ των άλλων:

«Δυστυχώς η μεγαλύτερη τουρκική πόλη στον κόσμο βρίσκεται υπό καθεστώς επίθεσης. Έχουν περάσει 568 χρόνια από τότε που η σελίδα της Κωνσταντινούπολης σφραγίστηκε με το αίμα των μαρτύρων.

Είναι εμφανές ότι κάποιοι που θέλουν να μολύνουν την τιμή της κατάκτησης μας με το δηλητήριο του μίσους, είναι αρκετά δραστήριοι (..) Το να θέλει κανείς να ανοίξει ξανά η σελίδα αυτή αποτελεί συνωμοσία του Βυζαντίου που δεν έχει ρίζες» και πρόσθεσε πως «Παρότι το βυζαντινό κράτος έχει σβηστεί από την ιστορία, εξακολουθούν και υπάρχουν το μιαρό του φάντασμα και οι στόχοι καταδίωξης του».

“Συνωμοσία του Βυζαντίου”

«Το εάν ο Devlet Bahçeli με τα λόγια αυτά υποδεικνύει τον Ταγίπ Ερντογάν προεκλογικά, τον Εκρέμ Ιμάμογλου και την Λαϊκή Συμμαχία ή το Ρωμαίικο Πατριαρχείο Φαναρίου, δεν το γνωρίζουμε.

 Αλλά να σας υπενθυμίσουμε μια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν.

Προηγήθηκε η επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Wendy Sherman, η οποία αφού ήρθε στην Τουρκία για να προετοιμάσει την συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου, έδωσε μια σειρά από «τελεσίγραφα» και πήγε – όπως δυστυχώς συνηθίζεται- στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Εκεί τι είπε;

Δήλωσε ότι «ήταν τιμή της να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έναν σεβαστό ηγέτη του Ορθόδοξου κόσμου με πληθυσμό άνω των 300 εκατομμυρίων παγκοσμίως”.

Σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν μακροχρόνια σχέση με το Πατριαρχείο, τόνισε ότι “σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάζεται σε παγκόσμια προβλήματα που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα” και “χαίρεται που βλέπει το Πατριαρχείο ως εταίρο για την προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο”.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Τούρκος πολίτης, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Ερντογάν και του Μπάιντεν και είπε:

«Θα επισκεφθώ τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο και ανυπομονώ να συναντηθώ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Έχουμε καλές σχέσεις μαζί του. Επισκέφτηκε το Πατριαρχείο δύο φορές ενώ ήταν Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ“.

“Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης και όχι “Ινσταμπούλ”

Σας υπενθυμίζουμε και σε άλλες πρόσφατες επισκέψεις, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Sherman δεν χρησιμοποίησε τον όρο “Οικουμενικός” στη δημόσια δήλωσή της, αλλά είπε “Οικουμενικός” για τον Βαρθολομαίο στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter.

Σημειώνεται, πως και ο τότε ΥΠΕΞ του Ν. Τραμπ, Μ. Πομπέο ήρθε στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Επίσης ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Δέδνιας πήγε στο Πατριαρχείο πριν κατευθυνθεί στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου.

Η πρώτη επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda, ήταν στην Κωνσταντινούπολη και στο Πατριαρχείο.

Ο Duda χρησιμοποίησε την έκφραση “Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης” και όχι “Ινσταμπούλ.

Από τις βασικές αποστολές του Προέδρου Μπάιντεν είναι η αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριάρχη, η αποδοχή της νομικής του προσωπικότητας και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Υπενθυμίζεται κατόπιν μια σειρά δηλώσεων του Μπαχτσελί (από το 2004) που απηχούν τις απόψεις του σχετικά με «το εκ νέου άνοιγμα της σελίδας της Κωνσταντινούπολης».

Έτσι για παράδειγμα τον Μάιο του 2013 ο Bahçeli αναφέρεται στον Ερντογάν, ο οποίος «υποσχέθηκε στις ΗΠΑ την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την αναγνώριση της οικουμενικότητας, θέματα για τα οποία κατανάλωσε πολλές ώρες εργασίας».

πηγή: warnews247
https://simeiakairwn.wordpress.com

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ…

ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΣΗΜΙ925 ΚΑΙ ΜΠΛΕ ΖΙΡΚΟΝ ΠΕΤΡΑ

50,00 

ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ (6907367788) ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ALPHA BANK: GR1601403000300002002039991

Άγιος Νικόλαος

120,00 

Ακριβές αντίγραφο Βυζαντινής τέχνης. Το μεταλλικό μέρος επιστρώνεται με καθαρό ασήμι 999° και χρυσό 24Κ. Ενώ το αγιογραφημένο μέρος φιλοτεχνείτε πάνω σε καμβά σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο της Βυζαντινής αγιογραφίας.

Διαστάσεις: 20×24 εκ.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΧΕΙΡΟΠΕΔΑ ΑΠΟ ΑΣΗΜΙ925 ΚΑΙ ΕΠΙΧΡΥΣΩΣΗ Κ18 ΜΕ ΓΡΑΝΑΔΑ ΠΕΤΡΑ

45,00 

ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ (6907367788) ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ALPHA BANK: GR1601403000300002002039991

ΔΙΧΡΩΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ ΑΠΟ ΑΣΗΜΙ925 ΚΑΙ ΡΟΥΜΠΙΝΙ ΜΕ ΧΑΛΑΖΙΑ ΠΕΤΡΕΣ

90,00 

ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ (6907367788) ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ALPHA BANK: GR1601403000300002002039991

Ασημένιος σταυρός 9282-X

24,00 

Ασημένιος σταυρός 925°, επιχρυσωμένος περιμετρικά με τον Ιησού Χριστό στην μπροστινή όψη και την Υπεραγία Θεοτόκο με τους Αγγέλους στην

Άγιος Ιούδας Θαδδαίος

25,00 

Ξυλόγλυπτη εικόνα (σκαλιστή), Βυζαντινής – Ορθόδοξης νοοτροπίας, με τον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο

Διαστάσεις 14×33 εκ.

Άγιος Εφραίμ

25,00 

Ξυλόγλυπτη εικόνα (σκαλιστή), Βυζαντινής – Ορθόδοξης νοοτροπίας, με τον Άγιο Εφραίμ Νέας Μάκρης

Διαστάσεις 14×33 εκ.

Πίσω στη λίστα