Επίκαιρα

Υποβρύχιο κατηγορίας Borei της Ρωσίας: O φόβος & ο τρόμος για το ναυτικό των ΗΠΑ

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, ότι δύο πρόσθετα στρατηγικά πυρηνικά υποβρύχια κατηγορίας Project 995 Borei-A θα καθοριστούν το 2021, το οποίο ευθυγραμμίζεται με το τρέχον πρόγραμμα κρατικών αμυντικών προμηθειών.

Το ρωσικό ναυτικό θα μπορούσε τελικά να έχει έναν στόλο τουλάχιστον δώδεκα της τάξης SSBN Borei τα επόμενα χρόνια.  Τα ρωσικά υποβρύχια είναι σημαντικά μικρότερα από τις δύο κατηγορίες που αντικαθίστανται, τόσο σε φυσικό μέγεθος όσο και σε αριθμό πληρώματος.

Υπάρχουν επί του παρόντος τρία από τα βασικά, ή την αρχική παραλλαγή, πυρηνικά υποβρύχια μεταφοράς πυραύλων Project 955 που λειτουργούν με τους ρωσικούς στόλους. Αυτά ήταν η πρώτη κατηγορία υποβρυχίων που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία μετά τη σοβιετική εποχή. Η πρώτη τάξη, η Yury Dolgoruky ,αποσπάστηκε το Νοέμβριο του 1996, αλλά καθυστέρησε λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού και ξεκίνησε μόνο τον Φεβρουάριο του 2008. Το σκάφος εντάχθηκε επίσημα σε υπηρεσία με το ρωσικό ναυτικό τον Ιανουάριο του 2013.

Η κατηγορία των υποβρυχίων έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς τα στρατηγικά υποβρύχια μεταφοράς πυραύλων Project 995A , τα οποία αναφέρονται  είναι πιο ήσυχα και διαθέτουν βελτιωμένα συστήματα ελέγχου ελιγμών, βάθους και εξοπλισμού. Τα σκάφη είναι επίσης λιγότερο ανιχνεύσιμα σε σόναρ από τους προκατόχους του, ενώ άλλες εξελίξεις περιλαμβάνουν μια προωθητική μηχανή jet – και το Project 995AS είναι το πρώτο ρωσικό υποβρύχιο με ένα τέτοιο σύστημα προώθησης.

Τα κορυφαία υποβρύχια της βελτιωμένης κλάσης, ο Knyaz Vladimir , άρχισαν να λειτουργούν με το Ρωσικό Ναυτικό τον Ιούνιο του 2020 – ενώ το πρώτο στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο τύπου Borei που θα φέρει βαλλιστικούς πυραύλους knyaz  θα νηολογηθεί τον επόμενο μήνα.

Αυτά τα σκάφη είναι εξοπλισμένα με μία ή δύο συρόμενες συστοιχίες σόναρ, αποθηκευμένες σε σωλήνες εντός των κατακόρυφων πηδαλίων που ανασύρονται προς τα μέσα. Επιπρόσθετα, υπάρχει επίσης ένα αξιοσημείωτο κύμα που τρέχει παράλληλα με το κύτος για μεγάλο μέρος του μήκους του, το οποίο είναι πιθανώς μια «πλευρική» σειρά σόναρ.

Τα υποβρύχια είναι οπλισμένα με δεκαέξι βαλλιστικούς πυραύλους Bulava, μια παραλλαγή του Topol-M που εκτοξεύεται από τη θάλασσα από τρία στερεά προωθητικά, η οποία έχει εμβέλεια άνω των 8.300 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να εξοπλιστεί με έξι έως δέκα πυρηνικές πολλαπλές κεφαλές που αποδίδουν 100 έως 150 κιλά.  Επιπλέον, το Bulava μπορεί να εφοδιαστεί με 10 έως 40 κεφαλές δόλωμα. Τα υποβρύχια Project 995A είναι επίσης εξοπλισμένα με σωλήνες τορπιλών 533 mm.

Παρά τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα, φαίνεται τώρα ότι το ρωσικό ναυτικό θα θέση σε λειτουργία συνολικά οκτώ υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων Borei / – A έως το 2022. Αυτά τα σκάφη θα αποτελέσουν τον πυρήνα της ρωσικής πυρηνικής τριάδας το 2040.
πηγή