Κόσμος

12 πανέμορφα και ιστορικά ρολόγια στην Ευρώπη

Η ώρα είναι πανταχού παρούσα γύρω μας. Στα κινητά, στους υπολογιστές μας, στις ηλεκτρονικές συσκευές. Υπήρχε όμως μία εποχή που η ώρα, το ρολόι, ήταν το κεντρικό σημείο κάθε πόλης.

Για να μάθει κανείς τι ώρα είναι έπρεπε να βρίσκεται εκεί κοντά, ρολόγια χειρός ή σπιτιού είχαν ελάχιστοι και πραγματικά πλούσιοι. Στις πόλεις της Ευρώπης οι πύργοι των ρολογιών είναι συνήθως ένα από τα κεντρικά τους αξιοθέατα. Τα ίδια τα ρολόγια ήταν πρωτοποριακές για την εποχή τους κατασκευές αλλά βασικά ήταν έργα τέχνης φτιαγμένα από φημισμένους τεχνίτες. Από το Μπιγκ Μπεν του Λονδίνου μέχρι το Glockenspiel του Μονάχου λιγότερα γνωστά ρολόγια όπως ο Πύργος του Ρολογιού στο Γκρατς, δεν μαθαίνουμε μόνο την ώρα. Μαθαίνουμε την ιστορία και την τεχνοτροπία άλλων χωρών και άλλων εποχών. Εδώ παρουσιάζονται oρισμένα από τα πιο όμορφα και σημαντικά ρολόγια που κοσμούν τις πόλεις της Ευρώπης.

Aστρονομικό Ρολόι, Πράγα

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας βρίσκεται στο παλιό δημαρχείο της πόλης από το 1410. Ένα από τα παλαιότερα ρολόγια στην Ευρώπη και αριστούργημα της μεσαιωνικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον θρύλο, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το δημοτικό συμβούλιο της Πράγας έδωσε εντολή να τυφλώσουν τον ωρολογοποιό που είχε την ευθύνη της κατασκευής για να μην επαναλάβει το θαυμαστό έργο του. Αυτός ωστόσο, λίγο πριν πεθάνει έβαλε έναν παραγιό του να χαλάσει το μηχανισμό του ρολογιού, με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει για 100 ολόκληρα χρόνια.

O θρύλος μπορεί να είναι θρύλος αλλά κάθε φορά που το ρολόι δείχνει «ακριβώς» εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται στην περιοχή για να δουν την «Παρέλαση των Αποστόλων».

Παγκόσμιο Ρολόι, Βερολίνο

Το Παγκόσμιο Ρολόι στην πλατεία Alexanderplatz είναι ένα αρκετά νεότερο τεχνολογικό δημιούργημα. Σχεδιάστηκε στην Ανατολική Γερμανία από τον Erich John και παρουσιάστηκε στο κοινό το 1969. Από τότε είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία όπου δίνουν ραντεβού οι Βερολινέζοι αλλά και τουρίστες.