Απίστευτο: Η ΤΕΡΝΑ θα καθαρίσει τα καμένα δάση στην Εύβοια! (ηχητικό)

Στους ιδιώτες παραπέμπει ήδη η κυβέρνηση τους απελπισμένους παραγωγούς της Β. Εύβοιας, για τον καθαρισμό τοπικών και περιφερειακών δρόμων και μάλιστα στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή των ανεμογεννητριών!

Ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Βόρειας Εύβοιας, μίλησε Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα για την καταστροφή αλλά και για την κυβέρνηση που βάζει ήδη από το παράθυρο ιδιώτες, αλλά και ποιους ιδιώτες!

«Ο κόσμος είναι σε απόγνωση δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει πάθει ζημιά. Ρητινοκαλλιεργητές, μελισσοκόμοι, αγρότες, βοσκοί, μείναμε εμείς και οι στάχτες μας» λέει.

Εκφράζει την δυσαρέσκειά του για τις πρώτες κυβερνητικές εξαγγελίες. «Με επιχορηγήσεις 2-3 χιλιάδων ευρώ, ακόμη κι αν πάρουμε και του χρόνου το ίδιο ποσό τι μπορεί να γίνει; Εμείς ζητάμε συνταξιοδότηση στα 50. Όλα τα χρόνια δουλεύουμε σκληρά, με ένσημα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας – 150 συνολικά – δεν μπορούν να πάνε να δουλέψουν στα αντιπλημμυρικά».

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Γεωργαντζή, βασικό αίτημα των δασεργατών – ρητινοκαλλιεργητών είναι «στα έργα αυτά, πρέπει να δουλέψουν μόνο οι δασεργάτες της Βόρειας Εύβοιας. Μόνο οι ρητινοκαλλιεργητές είναι συνολικά 500 και όλοι γνωρίζουν το δάσος σαν το σπίτι τους. Να γίνει μια σύμβαση για τουλάχιστον 10 χρόνια, να είμαστε μέσα στα δάση, να κάνουμε την αραίωση όπου απαιτείται και ό,τι άλλο χρειάζεται. Πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση με την εμπειρία που έχουμε και με την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού από τα δασαρχεία. Υπάρχουν άνεργοι νέοι που μπορούν να προσφέρουν».

Με ένα μεγάλο «κατηγορώ» για τους κυβερνητικούς χειρισμούς εκφράζει την αγανάκτησή του. «Από την αρχή υπήρξε πολιτική ανεπάρκεια. Είναι τραγικό να εγκαταλείπουν χωριά οι κάτοικοι γιατί τους έδιναν τέτοια εντολή και μετά τα χωριά αυτά να εξαφανίζονται από τον χάρτη. Ναι, σώθηκαν ζωές, όμως είμαστε πια ζωντανά κουφάρια. Εγώ είχα ελιές, δύο αμπελάκια και τα ζώα μου. Χάθηκαν όλα».

Ο Σκρέκας και η ΤΕΡΝΑ

Στους ιδιώτες παραπέμπει ήδη η κυβέρνηση τους απελπισμένους παραγωγούς της Β. Εύβοιας, για τον καθαρισμό τοπικών και περιφερειακών δρόμων και για τι άλλο ακόμα, αναρωτιούνται.

«Όσοι μείναμε παλέψαμε να γλιτώσουμε τα χωριά. Είναι λυπηρό αυτό που έγινε, οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν έπιασαν τόπο. Προχθές ο υπουργός, ο κ. Σκρέκας μας έταξε διάφορα. Και μετά μας είπε ότι κάνει μια δωρεά η ΤΕΡΝΑ, για να πάμε να καθαρίσουμε τους δρόμους. Μα, στους επιχειρηματικούς ομίλους – που μπορεί να έχουν και άλλους σκοπούς – θα πέσουμε; Την ανασυγκρότηση πρέπει να την διαχειριστεί η τοπική αυτοδιοίκηση και οι περιφέρειες. Όχι οι ιδιώτες», λέει εξοργισμένος ο κ. Γεωργαντζής.

Μετά την παραπομπή σε ιδιώτες, ακολουθεί και η πρόταση της κυβέρνησης για ένταξη σε κοινωφελή προγράμματα με μισθό κατώτερο του βασικού. «Μας λένε να κάνουμε συμβάσεις μετά από δύο χρόνια για να μπούμε σε κοινωφελές πρόγραμμα και να δουλεύουμε για να παίρνουμε 500 ευρώ. Γιατί δεν μας κάνει 10ετή σύμβαση για να ξαναφτιάξουμε το δάσος;» αναρωτιέται.

Οργή προκαλεί στους ανθρώπους που ξέρουν αυτόν τον τόπο, και η δήλωση Μητσοτάκη ότι η αναδάσωση θα πρέπει να γίνει «με τα σωστά δέντρα». Ενδεικτικά είναι όσα λέει ο Βαγγέλης Γεωργαντζής. «Ο πρωθυπουργός μίλησε για πλατύφυλλα δέντρα αντί για πεύκα. Στην Εύβοια η χαλέπιος πεύκη είναι σήμα κατατεθέν. Με τις πρώτες βροχές θα φυτρώσουν χιλιάδες μικρά πευκάκια που θα θέλουν προσοχή, διαχείριση και αραίωση».

Μιλάει για την αποφασιστικότητα των κατοίκων και των δασεργατών να παλέψουν και να διεκδικήσουν. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε. Είμαστε όλοι ενωμένοι. Θα παλέψουμε, θα διεκδικήσουμε. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Αυτοί μας κατέστρεψαν, αυτοί να μας συνδράμουν. Η κυβέρνηση, το κράτος είναι υπεύθυνο. Το Σάββατο 21 Αυγούστου έχουμε πανευβοϊκό συλλαλητήριο στην Στροφιλιά. Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή».

 

πηγή