4 μήνες ακόμα για την παραλαβή της νέας ταυτότητας με τον αριθμό πολίτη, έρχεται προεδρικό διάταγμα

Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία θεσμοθέτησης του Προσωπικού Αριθμού του Πολίτη, ο οποίος θα «ακολουθεί» τους πολίτες εφ’ όρου ζωής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον Προσωπικό Αριθμό του Πολίτη, με τον οποίο θα γίνονται εφεξής όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο. Ο αριθμός αυτός από τον Μάιο του 2024 θα αποτελέσει τον μοναδικό αριθμό που θα χρησιμοποιεί ο κάθε πολίτης για το σύνολο των συναλλαγών του με το Δημόσιο αντικαθιστώντας κάθε άλλον αριθμό:

«Με αυτόν τον τρόπο, εξαλείφεται το φαινόμενο ένα φυσικό πρόσωπο να εμφανίζεται «με πολλά πρόσωπα» έναντι του Δημοσίου», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου.

Ο νέος μοναδικός αριθμός του πολίτη θα αποτελέσει μία βασική μεταρρύθμιση ως προς τα προσωπικά δεδομένα και θα ενοποιεί όλους τους αριθμούς που υπάρχουν στη καθημερινότητα των πολιτών, όπως το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον ΑΔΤ, τον Αριθμό Διαβατηρίου και πιθανότατα και τον αριθμό διπλώματος. Ο προσωπικός αριθμός θα ενσωματωθεί στις νέες ταυτότητες και θα είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ψηφία.

Η μεγάλη ανατροπή στα όσα ξέραμε για την διαμόρφωση του Προσωπικού Αριθμού Πολίτη ήρθε δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, που ανακοίνωσε ότι «το πρώτο διάστημα που θα εκδοθεί τώρα τον Δεκέμβριο οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι τον προσωπικό τους αριθμό (τα 2 ψηφία), ενώ από το επόμενο τετράμηνο και μετά θα βγει αυτόματα για όλους τους Έλληνες πολίτες, αναμένατε το προεδρικό διάταγμα εντός του φεβρουαρίου».

Πηγή