Επίκαιρα

Υποβρύχιό μας έκοψε τα καλώδια του Oruc Reis. Σοκ από Ρωσικό δημοσίευμα

Σοκ από Ρωσικό δημοσίευμα: Πώς ένα ελληνικό υποβρύχιο κατέστρεψε τον εξοπλισμό του Oruc Reis

Οι λεπτομέρειες της ειδικής επιχείρησης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν γίνει γνωστές, ως αποτέλεσμα του οποίου το τουρκικό σεισμικό πλοίο έρευνας Oruc Reis διέκοψε τη δουλειά και επέστρεψε στο λιμάνι.
Είναι γνωστό ότι στις 13 Αυγούστου, η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού Λήμνος μπήκε σε αντιπαράθεση με την τουρκική φρεγάτα Kemal Reis, η οποία φρουρούσε το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο εκείνη την εποχή διεξήγαγε έρευνα στην ελληνική ΑΟΖ κοντά στο νησί του Καστελόριζου. Ενώ οι ελληνικές και οι τουρκικές φρεγάτες έκαναν ελιγμό γύρω από το Oruc Reis, το ελληνικό υποβρύχιο περνούσε κάτω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Οι ακριβείς πληροφορίες για το περιστατικό δεν έχουν αναφερθεί, αλλά προφανώς τα ελληνικά υποβρύχια έκοψαν ή απλώς αχρήστευσαν τα καλώδια του υποβρύχιου εξοπλισμού του Oruc Reis.

Το Oruc Reis φέρεται να διέκοψε την έρευνα και επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας.
Η Ελλάδα είχε προηγουμένως προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα παρέμβει σε τέτοιες εργασίες, με υπαινιγμό για κόψιμο καλωδίων ή ζημιά στον εξοπλισμό. Τώρα προφανώς έχει αρχίσει να εκπληρώνει τις απειλές της. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα επιτέθηκε στο σεισμικό πλοίο της Όρουκ Ρις και προειδοποίησε ότι αν το ξανακάνει στο μέλλον, θα υπάρξουν αντίποινα από την Τουρκία.

Μετάφραση επιμέλεια Ρωμιοί της Πόλης

https://rua.gr/news/gospol/37160-kak-grecheskaya-submarina-isportila-oborudovanie-oruc-reis.html?fbclid=IwAR28ZW_LOlYm2HnYfrsvdstlYzNsRwnbSI5vz0ACXqJ3zrvMHvJTgsj2tCM