• FACEBOOK-PART34
    Μοναστηριακά κρασιά
    Μοναστηριακά κρασιά εξαιρετικής ποιότητας από τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και των Μετεώρων.
  • arxaggelos-mixahl
    Αρχάγγελος Μιχαήλ Μενταγιόν
    Ασημένιο μενταγιόν 925°, επιχρυσωμένο περιμετρικά με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ στην μπροστινή πλευρά και την...

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΣΤΑΝΟ

ΥΛΙΚΑ
  • 1.800 γρ. κάστανα φρέσκα ή 1.500 γρ. έτοιμα βρασμένα και καθαρισμένα (θα τα βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • φλούδα από ένα ακέρωτο λεμόνι
  • 200 ml νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml μαύρο ρούμι ή κονιάκ
  • 1 λοβό βανίλιας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • ΒΗΜΑ 1Παίρνω ένα μικρό και κοφτερό μαχαιράκι και χαράζω τα κάστανα στη βάση τους χιαστί τόσο ώστε να μην σκίσω την εσωτερική φλούδα-μεμβράνη.
  • ΒΗΜΑ 2Ρίχνω τα κάστανα και τη φλούδα λεμονιού σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει και τα βράζω για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να δω ότι η φλούδα έχει σκάσει και ανοίξει εκεί που τη χάραξα και τα κάστανα έχουν μαλακώσει. Τα στραγγίζω και όσο είναι ακόμη ζεστά αλλά όχι καυτά αφαιρώ την εξωτερική φλούδα και μετά, πολύ εύκολα βγάζω την εσωτερική.
  • ΒΗΜΑ 3Ζυγίζω τα καθαρισμένα κάστανα και πρέπει να είναι 1½ κιλό. Βάζω τα κάστανα στο μπλέντερ μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύς πουρέ.
  • ΒΗΜΑ 4Πλένω την κατσαρόλα που έβρασα τα κάστανα και βάζω εκεί το νερό με τη ζάχαρη και ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • ΒΗΜΑ 5Προσθέτω τον πουρέ κάστανων και τα σποράκια από τη βανίλια και σιγοβράζω σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το μείγμα στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτω το ρούμι ή το κονιάκ και συνεχίζω το σιγανό βράσιμο για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα. Μοιράζω το καυτό μείγμα για τη μαρμελάδα κάστανο σε εξίσου καυτά, αποστειρωμένα βαζάκια, τα οποία γεμίζω ασφυκτικά μέχρι πάνω. Τα κλείνω αμέσως, τα αναποδογυρίζω και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως, πριν τα αποθηκεύσω σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

πηγή