85 άτομα πέθαναν αφού εμβολιάστηκαν στη Γαλλία αναφέρει η πρόσφατη έκθεση του ansm.

85 άτομα πέθαναν αφού εμβολιάστηκαν στη Γαλλία με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech κ.α αναφέρει η πρόσφατη έκθεση του ansm (Εθνικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας) στις 11/2/21. Επίσης εστιάζει σε περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης που εμφανίστηκε σε εμβολιασμένους και το φαινόμενο είναι υπό στενή παρακολούθηση στη Γαλλία.

Η έκθεση φαρμακοεπαγρύπνησης της Comirnaty αναφέρει συνολικά 85 θανάτους μετά το εμβόλιο, εκ των οποίων 26 κατά την τελευταία εβδομάδα της ανάλυσης. Μέχρι στιγμής, έχουν συμβεί σε πολύ ηλικιωμένους και ευπαθή άτομα και δεν έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο (εκτός της περιόδου Covid, 465 κάτοικοι γηροκομείων πεθαίνουν κάθε μέρα). Η πρόσφατη περίπτωση θανάτου ενός 95χρονου ατόμου που ζει στο σπίτι, «ανεξάρτητο και ενεργό», είναι πιο συγκεκριμένη. “Πρόκειται για μια θανατηφόρα περίπτωση σε ένα πλαίσιο αποδεδειγμένης αντιδραστικότητας, σε έναν πολύ ηλικιωμένο ασθενή, αλλά χωρίς εμφανή σημάδια ευθραυστότητας”, δήλωσε η έκθεση.

Από την έναρξη του εμβολιασμού, έχουν αναφερθεί 73 περιπτώσεις υπέρτασης στα κέντρα φαρμακοεπαγρύπνησης. Μια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν τονίστηκε σε κλινικές δοκιμές, αλλά που δεν προκάλεσε επιπλοκές.
«Ένα σήμα που πρέπει να παρακολουθηθεί. Έτσι ο Εθνικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας (ANSM) χαρακτηρίζει την εμφάνιση 73 περιπτώσεων αρτηριακής υπέρτασης (HTA) μετά την ένεση του εμβολίου Comirnaty από την Pfizer-BioNTech. Από την 11η Φεβρουαρίου παρακολούθηση των εμβολίων κατά του Covid-19.

Δεδομένου ότι αυτή η αναφορά δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο το απόγευμα της Πέμπτης, ένα άλλο ανεπιθύμητο αποτέλεσμα ήταν στο επίκεντρο: 149 αναφορές για συχνά σοβαρά σύνδρομα γρίπης, μεταξύ των 10.000 υγειονομικών που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca μεταξύ 6 και 10 Φεβρουαρίου. “Αυτό απαιτεί τη βελτιστοποίηση της οργάνωσης του εμβολιασμού στις υπηρεσίες, αλλά από φαρμακολογική και ιατρική άποψη, δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό, διαβεβαιώνει ο Joëlle Micallef, επικεφαλής του περιφερειακού κέντρου φαρμακοεπαγρύπνησης (CRPV) από τη Μασσαλία. Αυτά είναι γνωστά συμπτώματα αντιδραστικότητας με ζωντανά εξασθενημένα εμβόλια, που εκφράζονται πιο έντονα στους νέους. “
Η κατάσταση είναι διαφορετική για περιπτώσεις υπέρτασης μετά την ένεση του εμβολίου Comirnaty. «Δεν υπάρχει προειδοποίηση, αλλά αυτό είναι ένα νέο σήμα επειδή δεν επισημάνθηκε σε κλινικές δοκιμές. Το επιβεβαιώσαμε για δύο εβδομάδες, με παρατηρήσεις σε διάφορες περιοχές », συνοψίζει ο Joëlle Micallef, υπεύθυνος για την παρακολούθηση αυτού του εμβολίου, με το Bordeaux CRPV.«Αντιμέτωποι με οποιοδήποτε σύμπτωμα που υποδηλώνει υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως δυσφορία, πονοκεφάλους, ζάλη, συνιστούμε στους εμβολιασμένους ανθρώπους να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση», συνιστά ο ANSM. Οι περιπτώσεις καρδιακών αρρυθμιών αποτελούν επίσης αντικείμενο ειδικής παρακολούθησης.

Συνολικά, από την έναρξη του εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου 2020, έως τις 4 Φεβρουαρίου, δηλώθηκαν 2.140 ανεπιθύμητες ενέργειες με το Comirnaty, συμπεριλαμβανομένων 464 βαθμών σοβαρής σημασίας (πράγμα που σημαίνει ότι προκάλεσαν ιατρική διαβούλευση ή ακόμη και να αναλάβουν την ευθύνη). Πάνω από το 60% είναι αναμενόμενα συμπτώματα αντιδραστικότητας, τοπικά ή γενικά. Απροσδόκητα, τα περιστατικά υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) – 73 συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 33 στην τελευταία εβδομάδα ανάλυσης – έχουν τεθεί υπό εξέταση. «Αυτές είναι μερικές φορές σημαντικές αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης σε άτομα ηλικίας 50 έως άνω των 90 ετών, που μπορεί να έχουν ή όχι γνωστή υπέρταση», εξηγεί ο καθηγητής Micallef.
Η υπέρταση εμφανίστηκε είτε μέσα σε λίγα λεπτά από την ένεση είτε μέσα σε λίγες μέρες, και συνήθως οδήγησε σε κλινικά συμπτώματα, επισημαίνει η έκθεση φαρμακοεπαγρύπνησης από την Comirnaty, που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο στις 12 Φεβρουαρίου. Αυτές οι υπερτασικές επιθέσεις σχετίζονται με το εμβόλιο και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιά; “Μέχρι στιγμής όλες οι περιπτώσεις έχουν επιλυθεί το πολύ εντός λίγων ημερών, πιθανώς με αντιυπερτασικά φάρμακα που λαμβάνονται περιστασιακά, δεν έχουμε εντοπίσει επιπλοκές”, λέει ο φαρμακολόγος. Οι μηχανισμοί εξακολουθούν να είναι υποθετικοί: η εκκένωση της επινεφρίνης συνδέεται με την ένεση για αύξηση της αρτηριακής πίεσης αμέσως μετά τον εμβολιασμό ή η συνέπεια της ανοσοδιέγερσης για εκείνες που συμβαίνουν αργότερα.

 lemonde 13/2/21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή