Η κάμερα που έβλεπε μέσα από τα ρούχα και ανάγκασε τη Sony να αποσύρει 700.000 κομμάτια
Γρηγόρης Κεντητός
Το 1998, η Sony πίστευε ότι είχε δημιουργήσει την πιο προηγμένη οικιακή βιντεοκάμερα της εποχής. Η νέα λειτουργία “NightShot” επέτρεπε λήψεις στο σκοτάδι, χάρη σε υπέρυθρη τεχνολογία. Ό,τι δεν έβλεπε το μάτι, το έβλεπε πλέον ο φακός. Ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν.
Κανείς όμως δεν περίμενε ότι η τεχνολογία αυτή θα προκαλούσε έναν από τους πιο αμήχανους τεχνολογικούς πανικούς της δεκαετίας. Ορισμένοι χρήστες ανακάλυψαν ότι όταν ενεργοποιούσες τη λειτουργία νύχτας σε δυνατό φως, η κάμερα μπορούσε να δει μέσα από λεπτά ή συνθετικά υφάσματα. Όχι μαγικά, αλλά με υπέρυθρες.
Ξαφνικά, ο κόσμος μιλούσε για μια κάμερα με «ακτίνες Χ». Ιστοσελίδες ξεφύτρωσαν με φωτογραφίες γυναικών που φαίνονταν σχεδόν γυμνές, ενώ φορούσαν μαγιό ή ελαφριά ρούχα. Η τεχνολογία είχε ξεφύγει από τον αρχικό της σκοπό και έπεσε σε λάθος χέρια.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Δημοσιογραφικά ρεπορτάζ στις ΗΠΑ ξεσκέπαζαν την απρόσμενη χρήση της κάμερας. Αναφορές σε καταναλωτές που την αγόρασαν ακριβώς για αυτόν τον λόγο πλήθαιναν. Κανείς δεν ήθελε μια βιντεοκάμερα που μπορούσε να καταπατήσει την ιδιωτικότητα.
Η Sony προσπάθησε αρχικά να υποβαθμίσει το πρόβλημα. Όμως η κατακραυγή ήταν τέτοια που δεν άφηνε περιθώρια. Η εταιρεία ανακάλεσε περισσότερες από 700.000 μονάδες camcorder. Όχι λόγω ελαττώματος, αλλά λόγω ηθικού κινδύνου. Οι επόμενες παρτίδες είχαν τεχνικό περιορισμό: η λειτουργία NightShot απενεργοποιούνταν αυτόματα σε συνθήκες φυσικού φωτός.
Ήταν ένα από τα λίγα παραδείγματα όπου μια καταναλωτική συσκευή αποσύρθηκε όχι επειδή ήταν κακή, αλλά επειδή μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο. Και αυτό άνοιξε μια νέα συζήτηση: πότε η τεχνολογία γίνεται επικίνδυνη όχι λόγω κατασκευής, αλλά λόγω ανθρώπινης φύσης;
Το περιστατικό σήμερα είναι ξεχασμένο από πολλούς. Όμως εκείνη η “αθώα” κάμερα της Sony ήταν η πρώτη φορά που ένα gadget ευρείας κυκλοφορίας έφερε τον όρο “ψηφιακή παραβίαση” στο προσκήνιο.