Η βιταμίνη D ενισχύει τα βακτήρια του εντέρου για την ανοσία κατά του καρκίνου – Ανάμεσα στους ερευνητές και ένας Έλληνας
Η βιταμίνη D ενισχύει έναν τύπο βακτηρίων του εντέρου σε ποντίκια, βελτιώνοντας την ανοσία τους στον καρκίνο.
Η μελέτη δείχνει ότι τα ποντίκια με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D αντιστέκονται καλύτερα στην ανάπτυξη του όγκου και ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στην ανοσοθεραπεία.
Αυτή η επίδραση φαίνεται να συνδέεται με την αύξηση του Bacteroides fragilis στο έντερο, το οποίο με κάποιο τρόπο ενισχύει την ανοσολογική απόκριση των ποντικών στον καρκίνο. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτό ισχύει για τους ανθρώπους, καθώς προηγούμενες μελέτες υποδηλώνουν πιθανή σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου.
Βασικά γεγονότα:
Ρόλος της βιταμίνης D : Τα ποντίκια που τρέφονταν με βιταμίνη D εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα Bacteroides fragilis, τα οποία τους βοήθησαν να αντισταθούν καλύτερα στον καρκίνο.
Ανθρώπινες επιπτώσεις : Η προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Δανία υποδηλώνει μια συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου.
Μελλοντική έρευνα : Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η βιταμίνη D μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του ευεργετικού μικροβιώματος του εντέρου θα μπορούσε να ανοίξει νέα μονοπάτια για τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Francis Crick, του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (NCI) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και του Πανεπιστημίου Aalborg στη Δανία, ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη D ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός τύπου βακτηριδίων του εντέρου σε ποντίκια που βελτιώνει την ανοσία στον καρκίνο.
Όπως αναφέρθηκε σήμερα στο Science , οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D είχαν καλύτερη ανοσολογική αντίσταση σε πειραματικά μεταμοσχευμένους καρκίνους και βελτιωμένες αποκρίσεις στη θεραπεία ανοσοθεραπείας.
Αυτό το αποτέλεσμα φάνηκε επίσης όταν χρησιμοποιήθηκε η επεξεργασία γονιδίων για την αφαίρεση μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με τη βιταμίνη D στο αίμα και την κρατά μακριά από τους ιστούς.
Παραδόξως, η ομάδα διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D δρα στα επιθηλιακά κύτταρα στο έντερο, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν την ποσότητα ενός βακτηρίου που ονομάζεται Bacteroides fragilis . Αυτό το μικρόβιο έδωσε στα ποντίκια καλύτερη ανοσία στον καρκίνο, καθώς οι μεταμοσχευμένοι όγκοι δεν αναπτύχθηκαν τόσο πολύ, αλλά οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι πώς.
Για να ελεγχθεί εάν τα βακτήρια από μόνα τους μπορούσαν να προσφέρουν καλύτερη ανοσία κατά του καρκίνου, τα ποντίκια που ακολουθούσαν κανονική διατροφή έλαβαν Bacteroides fragilis . Αυτά τα ποντίκια ήταν επίσης καλύτερα σε θέση να αντισταθούν στην ανάπτυξη του όγκου, αλλά όχι όταν τα ποντίκια τέθηκαν σε δίαιτα με έλλειψη βιταμίνης D.
Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει μια σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου στους ανθρώπους, αν και τα στοιχεία δεν ήταν πειστικά.
Για να το διερευνήσουν αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα σύνολο δεδομένων από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Δανία, το οποίο υπογράμμισε τη σχέση μεταξύ χαμηλότερων επιπέδων βιταμίνης D και υψηλότερου κινδύνου καρκίνου.
Μια ξεχωριστή ανάλυση πληθυσμού ασθενών με καρκίνο έδειξε επίσης ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D ήταν πιο πιθανό να ανταποκριθούν καλά σε θεραπείες καρκίνου που βασίζονται στο ανοσοποιητικό.
Αν και το Bacteroides fragilis βρίσκεται επίσης στο μικροβίωμα των ανθρώπων, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί εάν η βιταμίνη D βοηθά στην παροχή κάποιας ανοσολογικής αντίστασης στον καρκίνο μέσω του ίδιου μηχανισμού.
Ο Caetano Reis e Sousa, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανοσοβιολογίας στο Crick, και ανώτερος συγγραφέας, δήλωσε: «Αυτό που δείξαμε εδώ προκάλεσε έκπληξη – η βιταμίνη D μπορεί να ρυθμίσει το μικροβίωμα του εντέρου για να ευνοήσει έναν τύπο βακτηρίων που δίνει στα ποντίκια καλύτερη ανοσία στον καρκίνο.
“Αυτό θα μπορούσε μια μέρα να είναι σημαντικό για τη θεραπεία του καρκίνου στους ανθρώπους, αλλά δεν ξέρουμε πώς και γιατί η βιταμίνη D έχει αυτή την επίδραση μέσω του μικροβιώματος. Απαιτείται περισσότερη δουλειά για να μπορέσουμε να πούμε οριστικά ότι η διόρθωση μιας ανεπάρκειας βιταμίνης D έχει οφέλη για την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου.”
Ο Ευάγγελος Γιαμπαζόλιας, πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Crick και νυν επικεφαλής της ομάδας Cancer Immunosurveillance Group στο Cancer Research UK Manchester Institute, δήλωσε: «Ο εντοπισμός των παραγόντων που διακρίνουν ένα «καλό» από ένα «κακό» μικροβίωμα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Διαπιστώσαμε ότι η βιταμίνη D βοηθά τα βακτήρια του εντέρου να προκαλέσουν την ανοσολογική απόκριση του καρκίνου στην ανοσία.
“Μια βασική ερώτηση που προσπαθούμε να απαντήσουμε αυτή τη στιγμή είναι πώς ακριβώς η βιταμίνη D υποστηρίζει ένα “καλό” μικροβίωμα. Εάν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό, μπορεί να ανακαλύψουμε νέους τρόπους με τους οποίους το μικροβίωμα επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας δυνητικά συναρπαστικές δυνατότητες για την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου.”
Η Romina Goldszmid, ερευνήτρια Stadtman στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του NCI, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα συμβάλλουν στον αυξανόμενο όγκο γνώσεων σχετικά με τον ρόλο της μικροχλωρίδας στην ανοσία του καρκίνου και τις δυνατότητες των διατροφικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση αυτής της σχέσης για βελτιωμένα αποτελέσματα των ασθενών.
«Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών θεραπείας».
Αυτή η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Cancer Research UK, το UK Medical Research Council, το Wellcome Trust, μια επιχορήγηση ERC Advanced Investigator, ένα Wellcome Investigator Award, ένα βραβείο από το Louis-Jeantet Foundation, το Intramural Research Program του NCI, μέρος των National Institutes of Health, CCR-NCI και του Danish National Research Foundation.
Ο Διευθυντής Πληροφοριών Έρευνας στο Cancer Research UK, Dr Nisharnthi Duggan δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνδέουν τα επίπεδα βιταμίνης D με τον κίνδυνο καρκίνου.
Αυτή η έρευνα πρώιμου σταδίου σε ποντίκια, σε συνδυασμό με μια ανάλυση δεδομένων πληθυσμού της Δανίας, επιδιώκει να αντιμετωπίσει το κενό των στοιχείων. Ενώ τα ευρήματα υποδηλώνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και των ανοσολογικών αποκρίσεων στον καρκίνο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό.
“Λίγο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να παράγει βιταμίνη D, αλλά δεν χρειάζεται να κάνετε ηλιοθεραπεία για να τονώσετε αυτή τη διαδικασία. Οι περισσότεροι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να παράγουν αρκετή βιταμίνη D περνώντας σύντομες χρονικές περιόδους στον καλοκαιρινό ήλιο.
«Μπορούμε επίσης να λάβουμε βιταμίνη D από τη διατροφή και τα συμπληρώματά μας. Γνωρίζουμε ότι η προστασία στον ήλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, επομένως φροντίστε να αναζητάτε σκιά, να καλύπτετε και να εφαρμόζετε αντηλιακό όταν ο ήλιος είναι δυνατός».