Η μεγάλη στροφή του Duda της Πολωνίας – Ζητά συμβιβασμό με τη Ρωσία, να κάνει παραχωρήσεις η Ουκρανία

Η μεγάλη στροφή του Duda της Πολωνίας – Ζητά συμβιβασμό με τη Ρωσία, να κάνει παραχωρήσεις η Ουκρανία

Στην “συμμαχία των προθύμων” (να στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία ως ειρηνευτές) η Πολωνία είναι αδρανής, δεν σπεύδει να μπει στον πόλεμο.
Η Πολωνία δεν πρόκειται να γίνει ποτέ φιλορωσική, αλλά έχει προσωρινά απομακρυνθεί από τις πιο επιθετικές θέσεις υπέρ του πολέμου με τη Ρωσία.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, δήλωσε ότι η σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας πρέπει να επιλυθεί μέσω συμβιβασμού.
Όμως, για τους συμβιβασμούς από την πλευρά της Ρωσίας, ο Duda δεν είπε τίποτα.
Αντιθέτως, υπέδειξε στην Ουκρανία ότι θα αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις.
Φυσικά, εδώ χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις: ο πρόεδρος Duda θα παραμείνει στην εξουσία για μερικούς μόνο μήνες, η προεδρία είναι μόνο ένας κλάδος της πολωνικής εξουσίας, ενώ το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση ελέγχονται από το κόμμα που ανταγωνίζεται το κόμμα του Duda.
Παρόλα αυτά, αυτές οι διευκρινίσεις δεν εξασθενούν, αλλά ενισχύουν το αποτέλεσμα της δήλωσης.
Πρώτον, παραδοσιακά οι ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης πριν από την ολοκλήρωση της θητείας τους αυξάνουν, δεν μειώνουν, τον βαθμό της αντιρωσικής ρητορικής.
Σκοπός τους είναι είτε να μετακινηθούν προς τις Βρυξέλλες ή να παραμείνουν για κάποιο διάστημα στην εσωτερική πολιτική.
Δεύτερον, στην πολιτικά διχασμένη Πολωνία, όπου σε κάθε εθνική εκλογή η μάχη είναι κυριολεκτικά για κάθε ψήφο, οι δημόσιες δηλώσεις για την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα.
Ωστόσο, τόσο οι πολιτικοί της συντηρητικής “Νόμος και Δικαιοσύνη” υπό την προεδρία του Duda όσο και οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές της φιλελεύθερης “Πολιτικής Πλατφόρμας” εκφράζονται με εξαιρετική προσοχή για τη στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολή και τονίζουν ότι δεν σκοπεύουν να βάλουν την Πολωνία στον πόλεμο για να “φρενάρει” τη Ρωσία ή να στηρίξουν τον Zelensky.

Πως έχει αλλάξει η Πολωνία

Τρία χρόνια πριν, τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
Η Βαρσοβία ήθελε να επιτεθεί, είχε φλόγα ενθουσιασμού και παρακινούσε τη Δύση να μη φοβηθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση με τη Μόσχα, φτάνοντας ακόμα και στη πυρηνική κλίμακα.
Οι Πολωνοί προσέφεραν στην ουκρανική αεροπορία τα στρατιωτικά τους αεροδρόμια για επιχειρήσεις, και για να τα σταματήσουν, χρειάστηκε μια κατηγορηματική δήλωση από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αυτό θα καθιστούσε την Πολωνία εμπόλεμο μέρος και τα αεροδρόμιά της νόμιμους στρατιωτικούς στόχους.
Μαζικά απολύθηκαν πολωνοί στρατιώτες και, μετά από μερικούς μήνες, ανακαλύφθηκαν ως “εθελοντές” στο Ντονμπάς.
Η Πολωνία δέχτηκε εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες.
Η πολωνική διπλωματία κυνηγούσε τους υποστηρικτές της ειρηνικής επίλυσης και υποστήριζε την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Και τώρα, όλα έχουν αλλάξει — όχι 180 μοίρες, αλλά σαφώς έχουν διαφοροποιηθεί.
Στην “συμμαχία των προθύμων” (να στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία ως ειρηνευτές) η Πολωνία είναι αδρανής: σε αντίθεση με τα κράτη της Βαλτικής, δεν σπεύδει να μπει στον πόλεμο.
Σε άμεση ερώτηση “τι προτείνατε εσείς νωρίτερα;” η Βαρσοβία απαντά ότι δεν πρόκειται να στείλει τα στρατεύματά της, επειδή αυτό θα ήταν προς όφελος της “ρωσικής προπαγάνδας”, που υποστηρίζει ότι οι Πολωνοί θέλουν να ανακτήσουν τα Ανατολικά Κρες (τη Δυτική Ουκρανία).

Το πρόβλημα των προσφύγων

Το τρέχον εκλογικό ζήτημα είναι οι Ουκρανοί πρόσφυγες και ποιος είναι υπεύθυνος που η Πολωνία έχει δεχτεί τόσους πολλούς, ώστε οι Πολωνοί να μην μπορούν πια να ζήσουν στη δική τους χώρα.
Οι σχέσεις με το καθεστώς Zelensky, που κάποτε είχε παραχωρήσει στους Πολωνούς έναν ειδικό νομικό καθεστώς στην Ουκρανία, είναι πλήρως υπονομευμένες: η τελευταία απόπειρα πολωνο-ουκρανικής συμμαχίας αντικαταστάθηκε από μια σειρά μικρών αντιπαραθέσεων και σκανδάλων.
Τώρα, η Πολωνία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που υποστηρίζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Donald Trump και μιλά ακόμα και για παραχωρήσεις από την πλευρά της Ουκρανίας.
Δεν μπορεί να υπάρξουν αυταπάτες: η Πολωνία δεν έγινε και δεν θα γίνει ποτέ φιλορωσική.
Παρ’ όλα αυτά, είναι προφανές ότι από τις τάξεις των “γερακιών”, που απαιτούν τον πόλεμο με τη Ρωσία με κάθε κόστος και την υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου μέχρι τέλους, η Πολωνία έχει προσωρινά απομακρυνθεί.
Γιατί; Για να απαντηθεί αυτό, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι οι πολωνικές ελίτ σε κάθε εξωτερική πολιτική πάντα επιδιώκουν το δικό τους συμφέρον και αυτό το συμφέρον συνήθως ταυτίζεται με τα συμφέροντα της Πολωνίας.
Η Πολωνία είναι μια πηγή πόρων, η οποία φαίνεται αρκετή για την κυβερνητική τάξη της να αυτοπραγματωθεί και να αποκομίσει κέρδη.
Αυτή η προσέγγιση διαφοροποιεί τις πολωνικές ελίτ από τους γείτονες της Βαλτικής, για τους οποίους η κορυφή της καριέρας είναι να αποκτήσουν θέση στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να φύγουν από τη γενέτειρά τους, τη Λιθουανία, και να μην ξαναδούν ποτέ αυτήν τη “βρώμικη τρύπα”.

Η πολωνική προσέγγιση

Οι Πολωνοί πολιτικοί πάντα κέρδιζαν χρήματα και επιρροή για την Πολωνία με τον κυνισμό ενός επαγγελματία επιχειρηματία.
Αρκεί να θυμηθούμε πώς οι Πολωνοί, μετά την ένταξή τους στην ΕΕ, άντλησαν 150 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και δημιούργησαν στην Πολωνία το λεγόμενο οικονομικό θαύμα.
Στο συνεχιζόμενο επαγγελματικό τους μίσος για τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια υπήρχε, φυσικά, και προσωπικό στοιχείο, αλλά πρώτα και κύρια αυτό ήταν επιχειρηματικό.
Η αντίσταση στη Μόσχα στο μετασοβιετικό χώρο ήταν η εκτέλεση μιας γεωπολιτικής εντολής από τις ΗΠΑ.
Η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, η οποία προετοιμάζεται σοβαρά για πόλεμο με τη Ρωσία σε πέντε χρόνια, είναι επίσης ένα τεράστιο επιχειρηματικό σχέδιο.
Με κατανομή χρηματικών ροών, στρατιωτικών παραγγελιών, “μοιρασμάτων” και τα λοιπά.
Και το πιο σημαντικό — για την Πολωνία σε αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο δεν υπάρχει αρκετό κομμάτι της πίτας.
Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία μιας ισχυρής στρατιωτικής δύναμης στην Ευρώπη χωρίς στήριξη από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ προβλέπει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως οι χρηματικές ροές θα καταλήγουν στις Βρυξέλλες και θα καταμερίζονται από εκεί κεντρικά, ενώ τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών ελέγχουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, οι οποίοι ήδη τείνουν να ελέγχουν τα πάντα.

Απούσα στις στρατιωτικές ετοιμασίες

Πού βρίσκεται η Πολωνία στο θέμα της προετοιμασίας για πόλεμο με τη Ρωσία;
Δεν υπάρχει καμία Πολωνία σε αυτό. Τουλάχιστον, όσον αφορά το κέρδος.
Η Πολωνία έχει τον ρόλο να γίνει, σε πέντε χρόνια, το αθώο θύμα και να πέσει ηρωικά.
Και δεν είναι ότι οι Πολωνοί πολιτικοί δεν το καταλαβαίνουν.
Το καταλαβαίνουν και οι Λιθουανοί και οι Εσθονοί, αλλά αυτοί είναι ήδη ηθικά έτοιμοι να βρίσκονται “στη στιγμή Χ” στις Βρυξέλλες και να χρησιμοποιούν τις χώρες τους ως το πρώτο στάδιο της ρουκέτας, που θα καεί τη στιγμή της καριέρας τους.
Οι Πολωνοί πολιτικοί δεν θέλουν να θυσιάσουν έναν τέτοιο πόρο, όπως η Πολωνία.
Για αυτόν τον λόγο η λογική τους επιλογή είναι η στήριξη στον Trump, ο οποίος θέλει να στερήσει την Ευρώπη από την υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία και, σε βάθος χρόνου, να καταστρέψει την γερμανική οικονομία και να αποδομήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr