Τουρκικές απειλές για νέο “Αττίλα” στην Κύπρο και οι κίνδυνοι πλήρους κατάληψης

Τουρκικές απειλές για νέο “Αττίλα” στην Κύπρο και οι κίνδυνοι πλήρους κατάληψης

Τουρκικές απειλές για νέο “Αττίλα” στην Κύπρο και οι κίνδυνοι πλήρους κατάληψης

Τουρκικές απειλές για νέο “Αττίλα” στην Κύπρο και οι κίνδυνοι πλήρους κατάληψης

Η μεγάλη αντίδραση, παρά τις απειλές, που συναντά στα Κατεχόμενα η επιβολή ισλαμιστικών πρακτικών στους τουρκοκύπριους, όπως η επιβολή της μαντίλας που το NewsFire.GR σας έχει ήδη ενημερώσει, δείχνει ότι έρχεται μεγάλη εκλογική ήττα για τον Ερσίν Τατάρ, στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συμμόρφωση του ψευδοκράτους στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, για τη δημιουργία ενός κράτους στην Κύπρο, στο πλαίσιο μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα κατεχόμενα συνιστούν τον πυρήνα της επεκτατικής στρατηγικής του Ερντογάν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει αποδοχή μιας αλλαγής στην εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης του ψευδοκράτους, εφόσον αυτή καταφέρει να εκλεγεί.

Αναμφίβολα, βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις στα Κατεχόμενα για να αποτραπεί κάτι τέτοιο, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι “γείτονες”.

Φιντάν σχετικά με τον Ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα στην Κύπρο
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου με τον Νορβηγό ομόλογό του, Έσπεν Έιντε, υπογράμμισε ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει καμία μονομερή ενέργεια ή τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Φιντάν ανέφερε ότι η Τουρκία «προστατεύει μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή», προσθέτοντας ότι η τουρκική έκδοση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Φιντάν απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν για τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από κάποιες χώρες της Ασίας, προκαλώντας εντάσεις σχετικά με την αποδοχή του ψευδοκράτους στην περιοχή.

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις, δήλωσε ότι «οι προτεραιότητές μας στη γεώτρηση και την εξερεύνηση υδρογονανθράκων έχουν επιστημονική βάση», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες ή τετελεσμένα γεγονότα στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμα, δικαιολόγησε την έλλειψη ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των τεχνικών προτεραιοτήτων που δόθηκαν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και το κοίτασμα Sakarya με σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων.

Σχετικά με την κριτική που δέχεται η τουρκική κυβέρνηση για τις χώρες που συμμετέχουν στον Οργανισμό “Τουρκικών Κρατών”, ο Φιντάν δήλωσε ότι δεν θα γίνει δημόσια αντιπαράθεση για το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα προτιμά «να μην συζητά οικογενειακά θέματα μπροστά στο κοινό», διευκρινίζοντας πως θα αποτύχουν οι «χειραγωγικές επιχειρήσεις όσων επιθυμούν να διαταράξουν τις σχέσεις μας με τον τουρκικό κόσμο».

Απειλές της Τουρκίας για νέο Αττίλα στην Κύπρο με στόχο την πλήρη κατάληψή της
«Η Τουρκία δεν θα απομακρυνθεί από την άσκηση των δικαιωμάτων της ως εγγυήτριας χώρας για την Κύπρο», ανέφεραν πηγές του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας μετά τις δηλώσεις του Ελληνοκύπριου Αρχιεπισκόπου Γεωργίου, που εξόργισαν την Άγκυρα.

Στο πασχαλινό του μήνυμα, ο επιδραστικός κληρικός στο διαιρεμένο νησί κατηγόρησε την Τουρκία για «επεκτατικότητα» και κάλεσε σε συνεργασία με την Ελλάδα, άλλο κράτος εγγυητή για το νησί, για την «απελευθέρωση του νησιού», όπως ανέφερε τουρκικό ΜΜΕ.

Πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης που απειλεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων στο νησί.

Ιστορική αναδρομή από την τουρκική οπτική
Ο αρχιεπίσκοπος είναι από τους διαδόχους του Μακαρίου Γ’, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Κυπριακής Δημοκρατίας τη δεκαετία του 1970.

Ο Μακάριος Γ’ ήταν ο κύριος υποστηρικτής της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα πριν στραφεί προς την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του.

Ήταν Πρόεδρος όταν οι Τουρκοκύπριοι υπήρξαν θύματα εθνοτικών επιθέσεων και καθαιρέθηκε με πραξικόπημα λίγες ημέρες πριν από την Τουρκική Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974, που επιχείρησε να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους από τις ελληνοκυπριακές επιθέσεις.

Στα χνάρια της ΕΟΚΑ
Πηγές από το υπουργείο ανέφεραν ότι οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της ανακοίνωσης μιας νέας αντιτουρκικής τρομοκρατικής ομάδας στη νότια Κύπρο, που φαίνεται να αντικατοπτρίζει την ιδεολογία της ελληνοκυπριακής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ, που στο παρελθόν έχει διαπράξει σφαγές εναντίον Τουρκοκυπρίων.

«Οι τελευταίες δηλώσεις αποτελούν μία από τις πιο κραυγαλέες εκφράσεις της μεροληπτικής, φανατικής και προκλητικής νοοτροπίας που έχει οδηγήσει το νησί σε αδιέξοδο», ανέφεραν οι πηγές.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι σε σύγκρουση για την επίτευξη μιας λύσης που να καθορίσει το τελικό καθεστώς του νησιού.

Οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, απορρίπτοντας την ιδέα μιας ομοσπονδίας δύο κρατών για τη διακυβέρνηση του νησιού.

Αυτή η νοοτροπία, παραγνωρίζοντας ιστορικά γεγονότα, διαστρεβλώνει την τρέχουσα κατάσταση, ισχυριζόμενη ότι η παρουσία της Τουρκίας στο νησί είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη και το διάλογο, καθώς και για τη θετική προσέγγιση του ζητήματος.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία προτρέπει την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να υιοθετήσει κοινή λογική αντί για εχθρική ρητορική και να συμβάλει σε μια λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα των δύο λαών.

Γερμανικό βέτο στην πώληση Eurofighter Typhoon στους Τούρκους
Πηγές του υπουργείου Άμυνας σχολίασαν επίσης δημοσιεύματα σχετικά με το γερμανικό βέτο στην πώληση στρατιωτικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την απόκτηση αυτών των μαχητικών και όχι με τη Γερμανία.

“Η Τουρκία δεν έχει διεξάγει οποιαδήποτε συνομιλία με τη Γερμανία γι’ αυτό το θέμα. Οι βρετανικές αρχές δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής αρνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τη διαδικασία, η οποία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα”, ανέφεραν οι πηγές.

Η απερχόμενη γερμανική κυβέρνηση φέρεται να απέτρεψε την πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία λόγω των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, περιλαμβανομένης της σύλληψης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Ekrem İmamoğlu, σύμφωνα με καταγγελίες στα ΜΜΕ.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε το βέτο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση ήρθε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Το εν λόγω βέτο για τις εξαγωγές, σύμφωνα με το Handelsblatt, προήλθε από ανησυχίες στο Βερολίνο για την προσήλωση της Άγκυρας στους «δημοκρατικούς κανόνες».

Ο İmamoğlu, σημαντική μορφή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνελήφθη τον περασμένο μήνα με κατηγορίες διαφθοράς, την ίδια ημέρα που το κόμμα του τον ανακοίνωσε ως υποψήφιο πρόεδρο για τις εκλογές του 2028.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ισχυρισμούς περί πολιτικών κίνητρων, τονίζοντας την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος.

Η πώληση των Eurofighter Typhoon απαιτεί ομόφωνη έγκριση από τις 4 χώρες
Τα Eurofighter Typhoon είναι προϊόν κοινοπραξίας Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, που εκπροσωπούνται από τις Airbus, BAE Systems, και Leonardo.

Ενώ η Άγκυρα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των μαχητικών, η διαδικασία είχε μπλέξει νωρίτερα λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας.

Διατηρώντας το πολυμερές πλαίσιο, η Τουρκία διεξάγει κυρίως διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο υπέβαλε επίσημα προσφορά για τα τζετ στην Άγκυρα τον Μάρτιο.

Η Τουρκία δήλωσε στα τέλη του 2023 το ενδιαφέρον της για την αγορά έως και 40 αεριωθούμενων αεροσκαφών και το ενδιαφέρον της για τα Eurofighter προήλθε μετά από μια παρατεταμένη διαδικασία σχετικά με την αίτησή της για αγορά F-16 από τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν εμπάργκο όπλων, γεγονός που την οδήγησε να ενισχύσει τις εγχώριες ικανότητές της και να περιορίσει τη εξάρτησή της από το εξωτερικό.

Σήμερα κατασκευάζει μια ευρεία γκάμα προϊόντων και τύπους όπλων στην εγχώρια αγορά, όπως τα δικά της drones, πυραύλους και πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Οι δηλώσεις του Ελληνοκύπριου αρχιεπισκόπου περί εκδίωξης των Τούρκων από την Κύπρο ανάγκασαν την Τουρκία να απαντήσει με προειδοποιήσεις για την πιθανότητα μιας δεύτερης ειρηνευτικής επιχείρησης στο νησί.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να επανασυσπειρώσει τους Τουρκοκύπριους που αμφισβητούν τη στάση του σχετικά με τη μαντίλα, ενώ αναζητά και τυχόν αντιδράσεις της ΕΕ στις επιθετικές του ενέργειες κατά της Κύπρου, υπενθυμίζοντας προηγούμενες δηλώσεις του που ανέφεραν την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αττίλα το 1974 για την πλήρη κατάληψη της Μεγαλονήσου.

newsfire.gr

https://corfiatiko.blogspot.com/2025/05/blog-post_96.html