Καταιγιστικές εξελίξεις – Το Πακιστάν σφυροκόπησε στρατόπεδα στο Jammu με πυραύλους και drones – Ολικό μπλακάουτ στο Κασμίρ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ινδικής στρατιωτικής διοίκησης, από τις επιθέσεις δεν καταγράφηκαν απώλειες ανθρώπινων ζωών, ενώ προστίθεται ότι η αντίδραση υπήρξε άμεση, μέσω συνδυασμού κινητικών και μη κινητικών μέσων, χωρίς να δοθούν περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες.
Η ένταση ενισχύεται περαιτέρω από πληροφορίες που μεταδίδονται από ινδικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες πιλότος της Πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας συνελήφθη από τις ινδικές αρχές ασφαλείας στην περιοχή της πόλης Jaisalmer, έπειτα από εγκατάλειψη του μαχητικού του αεροσκάφους.
Το όνομα του πιλότου δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, με την εφημερίδα Tribune να αναφέρει πως οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του αμέσως μετά την εκτίναξή του από το μαχητικό, το οποίο δεν είναι σαφές αν καταρρίφθηκε ή υπέστη μηχανική βλάβη.
Ακραία κλιμάκωση στο Jammu – Μπλακάουτ στις ινδόφωνες περιοχές
Γενικότερα, οι συγκρούσεις στην περιοχή του Jammu και Kashmir έχουν κλιμακωθεί δραματικά, με ανταλλαγές σφοδρών πυρών, μαζικές επιθέσεις drone και διακοπή ρεύματος σε ολόκληρη την περιοχή.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Umar Meraj, που μίλησε στο Al Jazeera από τη Srinagar (Ινδο-διοικούμενο Kashmir), υπάρχει αυτή τη στιγμή πλήρες μπλακ άουτ ηλεκτρικού ρεύματος στη περιοχή του Jammu και Kashmir όπου η πλειοψηφία είναι ινδόφωνοι κάτοικοι.
«Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έχουν αναχαιτίσει drones και δέχονται επιθέσεις σε πολλές τοποθεσίες στο Jammu», δήλωσε ο Meraj, προσθέτοντας πως σειρήνες ηχούν σε όλο το Jammu και σε αρκετά χωριά κοντά στη Γραμμή Ελέγχου (Line of Control).
Ο ίδιος τονίζει ότι «οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της Ινδίας και του Πακιστάν είναι αυτή τη φορά πολύ πιο σφοδρές απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που παλαιότερα περιοριζόταν σε περιοδικά πυρά ελαφρών όπλων, έχει πλέον εξελιχθεί σε βαριές ανταλλαγές πυροβολικού.»
Το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμο Ινδό αξιωματούχο, μεταδίδει ότι επιθέσεις έχουν σημειωθεί στις περιοχές Akhnoor, Samba, Kathua, καθώς και σε πολλές άλλες τοποθεσίες εντός του Jammu, στο Ινδο-διοικούμενο Kashmir.
Παράλληλα, στρατιωτικές πηγές της Ινδίας αναφέρουν στο Reuters ότι πιθανή επίθεση με drones από το Πακιστάν είχε ως στόχο την περιοχή γύρω από το Αεροδρόμιο του Jammu , με τις αρχές να αξιολογούν τα περιστατικά ως μέρος ενός ευρύτερου στρατιωτικού σχεδιασμού.
H Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με εκατοντάδες ισραηλινά drones
Νωρίτερα σήμερα 8/5, άνοιξαν ξανά… οι πύλες της Κόλασης αφού για πρώτη φορά στα χρονικά, η Ινδία εξαπέλυσε φονική επίθεση με ισραηλινής κατασκευής περιπλανώμενα πυρομαχικά τύπου Harop κατά πακιστανικών στόχων, πυροδοτώντας μια κρίση που κινείται πλέον με ανεξέλεγκτη ορμή προς το απόλυτο όριο: έναν πόλεμο χωρίς επιστροφή.
Η επιχείρηση «σκιά από τον ουρανό», όπως τη χαρακτηρίζουν Ινδοί αναλυτές, φέρεται να εκτελέστηκε τη νύχτα της 7ης προς 8η Μαΐου, με σμήνη από Harop να πλήττουν κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Lahore, το Karachi, το Rawalpindi και άλλες πόλεις-κλειδιά του Πακιστάν.
Πακιστανικές πηγές επιβεβαιώνουν τον θάνατο ενός αμάχου και τον τραυματισμό τεσσάρων στρατιωτών, ενώ το Ισλαμαμπάντ απάντησε άμεσα καταρρίπτοντας τουλάχιστον 25 από τα επιτιθέμενα drones.
Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια των Harop – drones καμικάζι που παράγονται από την Israel Aerospace Industries και φέρουν εκρηκτικές κεφαλές 16 κιλών – εντοπίστηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα, ο υποστράτηγος Ahmed Sharif Chaudhry δήλωσε ότι 12 από αυτά καταρρίφθηκαν πάνω από πόλεις όπως η Lahore, η Bahawalpur, η Ghotki και η Gujranwala, αφήνοντας πίσω τους κρατήρες, ερείπια και τρόμο.
Τα Harop, σχεδιασμένα να αιωρούνται για ώρες και να εντοπίζουν στόχους με ηλεκτροοπτικά και παθητικά ραντάρ, επιτρέπουν ακρίβεια, ταχύτητα και αιφνιδιασμό.
Η χρήση τους από την Ινδία αποτελεί σημείο καμπής: ποτέ ξανά το Νέο Δελχί δεν είχε επιστρατεύσει αυτό το είδος τεχνολογίας κατά του Πακιστάν.
Σε μια δήλωση που ψυχραίνει το αίμα και κλείνει κάθε παράθυρο διπλωματίας, ο Πακιστανός Υπουργός Άμυνας προειδοποίησε:
«Δεν υπάρχει χώρος για αποκλιμάκωση»
Η δήλωση αυτή σφραγίζει ένα νέο, σκοτεινό κεφάλαιο στην αντιπαράθεση των δύο πυρηνικών δυνάμεων, με την πιθανότητα ευρείας σύρραξης να μετατρέπεται πλέον από σενάριο σε εφιαλτικό ενδεχόμενο.
Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη ανάσα.
Το ερώτημα πλέον δεν είναι ποιος ξεκίνησε.
Είναι ποιος – και αν – μπορεί να σταματήσει….
Τα πλάνα από τις επιθέσεις με ισραηλινά πυρομαχικά κατά του Πακιστάν που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Ανείπωτος όλεθρος για το Πακιστάν – Η Ινδία εξαπολύει σιδερένια… λαβή θανάτου με ρωσικούς S-400
Εν μέσω της ραγδαίας κλιμάκωσης με το Ισλαμαμπάντ, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις ενεργοποίησαν τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400 το βράδυ της 7ης Μαΐου, για να αποκρούσουν πακιστανική αεροπορική επίθεση, σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας.
Οι εν λόγω αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Πακιστάν επιχείρησε να πλήξει πολλαπλούς στρατιωτικούς στόχους στη βόρεια και δυτική Ινδία, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.
Στόχοι αποτέλεσαν βάσεις στις πόλεις Awantipora, Srinagar, Jammu, Pathankot, Amritsar, Ludhiana και Bhuj.
Όπως διευκρινίστηκε, όλα τα εκτοξευθέντα πυρομαχικά αναχαιτίστηκαν και εξουδετερώθηκαν από τα συστήματα S-400, τα οποία φέρουν τοπικά την ονομασία “Sudarshan Chakra”.
Η χρήση των S-400 επιβεβαιώθηκε και μέσα από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες απεικονίζονται τα υπολείμματα πυραύλων 9M96E2 εντός ινδικού εδάφους.
Τα S-400 αποτελούν τη βασική συνιστώσα του εκτεταμένου αμυντικού δικτύου της Ινδίας.
Η χώρα προμηθεύτηκε τέσσερις μοίρες του συστήματος από τη Ρωσία.
Κάθε μοίρα αποτελείται από δύο πυροβολαρχίες.
Κάθε πυροβολαρχία, ή μονάδα βολής, περιλαμβάνει έξι εκτοξευτές, ένα ραντάρ και ένα κέντρο ελέγχου με 128 πυραύλους.
Συνολικά, κάθε μοίρα διαθέτει 16 οχήματα.
Στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 5,43 δισ. δολαρίων που υπογράφηκε το 2018, η Ινδία προμηθεύτηκε 60 εκτοξευτές με περίπου 6.000 πυραύλους, μεταξύ των οποίων οι 9M96E2 με εμβέλεια 120 χιλιομέτρων, οι 48N6E2 με 200 χιλιόμετρα, οι 48N6E3 με 240 χιλιόμετρα και οι 40N6E με δυνατότητα εμπλοκής στόχων σε απόσταση έως 380 χιλιομέτρων.
Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα μέσα ότι η απάντηση της χώρας στην πακιστανική αεροπορική επίθεση περιλάμβανε πλήγματα σε ραντάρ και αντιαεροπορικά συστήματα στην περιοχή της πόλης Lahore.
Τόνισαν μάλιστα ότι η αντίδραση ήταν «στον ίδιο τομέα και με την ίδια ένταση» με την πακιστανική επίθεση.
Από την πλευρά του, το πακιστανικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι αντιαεροπορικές του δυνάμεις αναχαίτισαν 25 ισραηλινής κατασκευής περιπλανώμενα πυρομαχικά τύπου Harop, τα οποία είχαν εκτοξευθεί από την Ινδία κατά διαφόρων περιοχών της χώρας στη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τέσσερις Πακιστανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στη Lahore, πιθανότατα σε αεροπορική βάση, ενώ ένας άμαχος σκοτώθηκε στην πόλη Ghotki.
Shehbaz Sharif – Πρωθυπουργός Πακιστάν: Θα υπερασπιστούμε τα εδάφη μας με κάθε κόστος
Ο πρωθυπουργός Shehbaz Sharif ξεκαθάρισε ότι το Πακιστάν θα υπερασπιστεί την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα «με κάθε κόστος» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Marco Rubio.
Aπό την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη να συνεργαστούν στενά η Ινδία και το Πακιστάν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, ανέφερε η πακιστανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ότι δεσμεύεται να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Vikram Misri – ΥΠΕΞ Ινδίας: Οποιαδήποτε περαιτέρω πρόκληση του Πακιστάν θα θεωρηθεί κλιμάκωση και θα απαντηθεί ως τέτοια
Όσον αφορά την επίσημη θέση του Νέου Δελχί, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Vikram Misri επεσήμανε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική δράση από το Πακιστάν θα θεωρηθεί «κλιμάκωση», προσθέτοντας ότι το Ισλαμαμπάντ θα θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε επίθεση σε ινδικές υποδομές.
Νωρίτερα, η Ινδία δήλωσε ότι το Πακιστάν είχε επιχειρήσει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά ο ινδικός στρατός είχε αποτρέψει τις επιθέσεις
Σοκαριστική δήλωση του Πακιστανού ΥΠΑΜ: «Κανένας χώρος για αποκλιμάκωση»
Με τη σειρά του, ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Khawaja Asif απάντησε στον επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας, μέσω Reuters, ότι «δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου περιθώριο για αποκλιμάκωση», καθώς η σύγκρουση «εισέρχεται σε αδιέξοδο».
Ο Asif ξεκαθάρισε μεν ότι οι ΗΠΑ ηγούνται των προσπαθειών αποκλιμάκωσης, ωστόσο οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ινδίας καθιστούν την απάντηση του Πακιστάν «όλο και πιο σίγουρη».
Ο υπουργός δήλωσε ότι το Πακιστάν θα στοχεύσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ινδίας σε αντίποινα.
Οι Ινδοί ταπεινώθηκαν, η Ελλάδα σε πανικό – ΗΠΑ: Τα πανίσχυρα κινέζικα αεροσκάφη J-10C του Πακιστάν διέλυσαν ολοσχερώς 2 Rafale
Εντωμεταξύ, σε μια εξέλιξη που προκαλεί γεωστρατηγικούς κραδασμούς πολύ πέρα από τη Νότια Ασία, όπως φυσικά και στην Ελλάδα, τουλάχιστον δύο ινδικά στρατιωτικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στις 6 Μαΐου από κινεζικής κατασκευής μαχητικά της Pakistan Air Force, με τη μία από τις απώλειες να αφορά σε γαλλικής κατασκευής Rafale, κορυφαίο μοντέλο της ευρωπαϊκής πολεμικής αεροπορικής βιομηχανίας.
Οι αποκαλύψεις, που προέρχονται από δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και μεταδόθηκαν από το Reuters, επιβεβαιώνουν την πρώτη επιτυχημένη αεροπορική εμπλοκή του κινεζικού J-10C σε πραγματικές συνθήκες μάχης, σηματοδοτώντας ιστορική στιγμή για την αεροναυπηγική ισχύ του Πεκίνου.
Ένας εκ των αξιωματούχων, υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι υπάρχει ισχυρή εμπιστοσύνη πως το Πακιστάν χρησιμοποίησε το J-10C για να εξαπολύσει πυραύλους αέρος-αέρος κατά ινδικών μαχητικών, καταρρίπτοντας τουλάχιστον δύο.
Άλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το ένα από τα καταρριφθέντα αεροσκάφη ήταν Rafale, μαχητικό πρώτης γραμμής του γαλλικού στρατού.
Η Ινδία, από την πλευρά της, δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως την απώλεια αεροσκαφών, υποστηρίζοντας ότι πραγματοποίησε επιτυχείς επιδρομές κατά «τρομοκρατικών υποδομών» εντός του Πακιστάν.
Ωστόσο, οι εικόνες από τα συντρίμμια ενός Rafale εντός ινδικού εδάφους, που ήρθαν στο φως μετά τη δημοσίευση των πακιστανικών ισχυρισμών, προκάλεσαν επικοινωνιακό σοκ στο ινδικό Υπουργείο Άμυνας.
Η περιορισμένη διαθεσιμότητα Rafale — με μόλις 36 μονάδες να έχουν αποκτηθεί από τη Γαλλία — είχε αρχικά δημιουργήσει σκεπτικισμό γύρω από τους ισχυρισμούς του Πακιστάν, αλλά οι φωτογραφικές αποδείξεις άλλαξαν το τοπίο.
Με πανίσχυρο πλήγμα αέρος – αέρος κατερρίφθησαν τα γαλλικά Rafale
Παρά το γεγονός ότι ινδικές πηγές προσπάθησαν να αποδώσουν τη συντριβή σε μη μάχιμο συμβάν, ανώτερος αξιωματούχος των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών, μιλώντας στο CNN, επιβεβαίωσε ότι το Rafale καταρρίφθηκε από πακιστανικά πυρά, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να έχουν καταρριφθεί περισσότερα του ενός.
Ενίσχυση στις εκτιμήσεις περί εμπλοκής του J-10C προσφέρει και το γεγονός ότι υπολείμματα πυραύλου PL-15 (αέρος-αέρος) βρέθηκαν στην περιοχή — πύραυλος που μόνο τα J-10C και τα JF-17 Block III της Pakistan Air Force μπορούν να φέρουν.
Οι δύο τύποι μοιράζονται τεχνολογίες αιχμής, προερχόμενες από το κινεζικό πρόγραμμα J-20 πέμπτης γενιάς, αν και το JF-17 είναι αισθητά ελαφρύτερο και οικονομικότερο.
Το J-10C, που θεωρείται η ελίτ του πακιστανικού στόλου, φέρεται να είχε προεγκατασταθεί επιχειρησιακά εν αναμονή ινδικής επιθετικότητας, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιχειρησιακή του ωριμότητα και την ευελιξία του.
Η κατάρριψη ενός Rafale — και μάλιστα σε μάχη από κινεζικό μαχητικό — ανατρέπει ισορροπίες και έχει βαθιές οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις, ειδικά για την Ευρώπη.
Το J-10C είναι το φθηνότερο και ελαφρύτερο από τα πέντε μαχητικά που αποκτά η Αεροπορία του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (μαζί με τα J-15, J-16, FC-31 και J-20), ενώ το Rafale προβλεπόταν να παραμείνει η αιχμή του δόρατος για τη Γαλλία και την Ευρώπη έως και τα μέσα της δεκαετίας του 2030.
Παρότι οι τεχνικές υπεροχές του J-10C έναντι του Rafale ήταν εδώ και καιρό γνωστές στους ειδικούς, η επιβεβαίωσή τους στο πεδίο της μάχης αναδεικνύει την Κίνα ως ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της μαχητικής αεροπορίας, στο πλευρό των ΗΠΑ, και αποκαλύπτει την υστέρηση της Ευρώπης.
Με κόστος που αγγίζει το 1/3 του Rafale, πολύ χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και τεχνική αξιοπιστία, το J-10C προβλέπεται να προσελκύσει αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον. Αντιθέτως, οι επιδόσεις του Rafale μπορεί να πλήξουν την ευρωπαϊκή εξαγωγική δυναμική, με φωνές στην Ινδία να ζητούν ήδη την ακύρωση της παραγγελίας για 26 επιπλέον Rafale του Ναυτικού.
Η τιμή-σοκ των άνω των $240 εκατομμυρίων ανά Rafale, που είχε ήδη προκαλέσει πολιτικό σκάνδαλο στην Ινδία, ενδέχεται τώρα να γίνει πολιτικά μη διαχειρίσιμη, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τη γαλλική πολεμική βιομηχανία.
CNN: Γεγονός η μεγαλύτερη σύγχρονη αερομαχία
Η μεγαλύτερη σύγχρονη «αερομαχία» φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 7ης Μαΐου κατά τη διάρκεια της πυραυλικής επίθεσης της Ινδίας κατά 9 στόχων στο Πακιστάν αλλά και στο πακιστανικό Κασμίρ.
Όπως μεταδίδει το CNN μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έλαβε χώρα μια από τις μεγαλύτερες και πιο παρατεταμένες αερομαχίες στη σύγχρονη αεροπορική ιστορία, καθώς σε αυτήν συμμετείχαν ταυτόχρονα τουλάχιστον 125 μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία έδωσαν μάχες διάρκειας περίπου μιας ώρας σε μια ακτίνα περίπου 160 χιλιομέτρων.
Πάντως, η αερομαχία αυτή ωστόσο… δεν παραπέμπει σε εικόνες με τα μαχητικά να είναι σε στενή επαφή, να κάνουν ελιγμούς και να προσπαθούν να ξεφύγουν από τα – έστω και εικονικά – πυρά του αντιπάλου.
Βάσει των πληροφοριών, καμία από τις δύο πλευρές δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της άλλης.
Αυτό που περιγράφουν οι πακιστανικές πηγές ως μια από τις μεγαλύτερες αερομαχίες στην Ιστορία, ήταν περισσότερο μια μάχη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Τα σύγχρονα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν τόσο επίγειους όσο και εναέριους στόχους από απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς ποτέ να έχουν οπτική επαφή με αυτούς τους στόχους.
Τόσο το Πακιστάν όσο και η Ινδία είναι εξοπλισμένες με εξελιγμένους πυραύλους εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στο έδαφος του άλλου για να αποτρέψουν οποιαδήποτε επίθεση.
www.bankingnews.gr