Ξεκινά η «μητέρα των μαχών» στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο – Κίνα και ΗΠΑ μπαίνουν στο ρινγκ, με κομμένη την ανάσα οι αγορές
Ο Υπουργός Οικονομικών Scott Bessent και ο Εμπορικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ Jamieson Greer θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους στη Γενεύη, στις πιο υψηλόβαθμες δημόσιες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών εδώ και μήνες, ανακοίνωσε την Τρίτη (6/5) η κυβέρνηση Trump. Η συνάντηση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας στην αγορά των ΗΠΑ για τον αντίκτυπο των δασμών στις τιμές και την προσφορά καταναλωτικών αγαθών.
Καμία χώρα δεν έχει πληγεί περισσότερο από τον εμπορικό πόλεμο του Trump από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία καθώς στόχος των σαρωτικών δασμών είναι η μείωση του εμπορικού ελλείμματος με τη δεύτερη οικονομία το οποίο ανέρχεται σε τρισ. δολ., καθώς οι ΗΠΑ έχουν καταστεί ο «καταναλωτής ύστατης ανάγκης» για την παγκόσμια οικονομία.
Όταν ο Trump ανακοίνωσε τους δασμούς του για την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» στις 2 Απριλίου, η Κίνα ανταπέδωσε, μια κίνηση που ο Trump θεώρησε ως ένδειξη έλλειψης σεβασμού.
Οι δασμοί στα αγαθά της άλλης πλευράς αυξάνονται από τότε, με τους δασμούς των ΗΠΑ κατά της Κίνας να ανέρχονται πλέον στο 145% και τους δασμούς της Κίνας στις ΗΠΑ στο 125%.
Αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να ακυρώνουν παραγγελίες από την Κίνα, να αναβάλλουν σχέδια επέκτασης και να εγκαταλείπουν τις δραστηριότητές τους ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου.
Αφού ανακοινώθηκαν τα σχέδια για τις συνομιλίες, ο Bessent δήλωσε στην εκπομπή The Ingraham Angle του Fox News ότι καθώς οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με διάφορους εμπορικούς εταίρους, «η Κίνα είναι το κομμάτι που έλειπε».
Η τρέχουσα κατάσταση, σημείωσε, «δεν είναι βιώσιμη… ειδικά από την κινεζική πλευρά».
Πρόσθεσε ότι τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα δασμών ήταν «το ισοδύναμο ενός embargo. Δεν θέλουμε να αποσυνδεθούμε. Αυτό που θέλουμε είναι οι δίκαιοι όοι εμπορίου».


Οι διαπραγματεύσεις
Ο Trump είχε δημοσιοποιήσει προηγουμένως ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τη μείωση των δασμών, κάτι που το Πεκίνο έχει αρνηθεί, λέγοντας ότι ο Trump πρέπει πρώτα να μειώσει τους αυστηρούς δασμούς του.
Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε την Τρίτη (6/5) τη συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του Bessent στην Ελβετία.
«Η κινεζική πλευρά αξιολόγησε προσεκτικά τις πληροφορίες από την αμερικανική πλευρά και αποφάσισε να συμφωνήσει να επικοινωνήσει με την αμερικανική πλευρά αφού έλαβε πλήρως υπόψη τις παγκόσμιες προσδοκίες, τα κινεζικά συμφέροντα και τις εκκλήσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
Πρόσθεσε ότι η Κίνα δεν θα «θυσιάσει τις αρχές της είτε τους παγκόσμιους ισότιμους εμπορικούς όρους είτε το διεθνές δίκαιο προκειμένου να επιτύχει η οποιασδήποτε συμφωνία».
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν δηλώσει ότι το κόστος των δασμών θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων τιμών για αυτοκίνητα, είδη παντοπωλείου, κατοικίες και άλλα αγαθά. Και οι υψηλότερες τιμές ήδη γίνονται βάρος για τους Αμερικανούς καταναλωτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις από εποχή της υγειονομικής κρίσης του Covid. Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται.
Η Wendy Cutler, πρώην αξιωματούχος εμπορίου των ΗΠΑ και νυν αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής για την περιφέρεια της Ασίας, δήλωσε ότι η επερχόμενη συνάντηση είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.
«Ως η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μεταξύ ανώτερων Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων από την ορκωμοσία του Trump, είναι μια σημαντική ευκαιρία να πραγματοποιηθούν αρχικές συνομιλίες για την άρση ορισμένων δασμών, τη χάραξη μιας πορείας προς τα εμπρός, καθώς και την έκφραση των εκατέρωθεν ανησυχιών», δήλωσε η Cutler.
«Δεν πρέπει να περιμένουμε γρήγορες νίκες – αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο».
Στην Ελβετία, οι Bessent και Greer σχεδιάζουν επίσης να συναντηθούν με την Ελβετίδα πρόεδρο Karin Keller-Sutter,, σύμφωνα με ανακοινώσεις από τα αντίστοιχα γραφεία τους.
Τόσο ο Bessent όσο και ο Greer είχαν μιλήσει με τους ομολόγους τους πριν από την έναρξη του εμπορικού πολέμου.
Ο Greer δήλωσε στο Fox News Channel τον περασμένο μήνα ότι μίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του για πάνω από μία ώρα πριν ξεκινήσει ο εμπορικός πόλεμος. «Νόμιζα ότι ήταν εποικοδομητική κίνηση», δήλωσε, προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι ένα σχέδιο απλώς για να περικυκλώσουμε την Κίνα. Είναι ένα σχέδιο για να διορθώσουμε την αμερικανική οικονομία, να έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο της μεταποίησης ως ΑΕΠ, να αυξηθούν οι πραγματικοί μισθοί, να παράγουμε αγαθά αντί να έχουμε μια οικονομία που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση».
Και ο Bessent τον Φεβρουάριο μίλησε με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο He Lifeng «για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη διμερή οικονομική σχέση», σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών.
Τα σενάρια
Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των δασμών τους στα κινεζικά προϊόντα στις εμπορικές συνομιλίες αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά την υπόσχεση του Προέδρου Trump ότι ο συντελεστής 145% «μπορεί να μειωθεί».
Το πρωί της Παρασκευής (9/5), ο Trump δημοσίευσε στο Truth Social: «Ο δασμός 80% στην Κίνα φαίνεται σωστός! Εν αναμονή του Scott B.», αναφερόμενος στον Υπουργό Οικονομικών.
Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Donald Trump για ενδεχόμενη μείωση των δασμών στην Κίνα στο 80% προχώρησε αργότερα o Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει μονομερής ενέργεια από την πλευρά των ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Trump παραμένει αμετακίνητος στη θέση του ότι δεν θα υπάρξει μείωση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα χωρίς προηγούμενες υποχωρήσεις από το Πεκίνο.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Karolyn Levitt, σχολίασε ότι «ήταν απλώς ένα νούμερο που ανέφερε ο πρόεδρος» και πως εξελίξεις ενδέχεται να υπάρξουν μέσα στο Σαββατοκύριακο (10-11/5).
Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, ο Trump είχε εκφράσει την άποψη ότι δασμοί της τάξης του 80% στα κινεζικά προϊόντα –έναντι του σημερινού 145%– είναι πιο ενδεδειγμένοι.
Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα ότι μια περισσότερο δραστική μείωση θα ήταν ένα πρώτο βήμα, που θα γινόταν με την ελπίδα μιας αντίστοιχης μείωσης των δασμών εκ μέρους της Κίνας.
Ο στόχος είναι η περαιτέρω αποκλιμάκωση του αυξανόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος απειλεί με σοβαρές ζημιές την παγκόσμια οικονομία – συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και των καταναλωτών των ΗΠΑ.
Η αισιοδοξία για μια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ αυξήθηκε την Πέμπτη (8/5), καθώς ο Trump ανακοίνωσε μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, την πρώτη για την κυβέρνησή του από την επιβολή – και στη συνέχεια την αναστολή – σαρωτικών «αμοιβαίων» δασμών εναντίον όλων των εμπορικών εταίρων στις αρχές Απριλίου. Την Παρασκευή (9/5), δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν «πολλές εμπορικές συμφωνίες στα σκαριά» και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Kevin Hassett, δήλωσε ότι πάνω από 20 ακόμη συμφωνίες ήταν «κοντά στην ολοκλήρωσή τους».
Ο Trump δήλωσε ότι η «ρηξικέλευθη» εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου θα ενισχύσει τις εξαγωγικές αγορές των ΗΠΑ για γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του βοδινού κρέατος και της αιθανόλης.
Καθώς κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Bessent, ετοιμάζονται να συναντηθούν με Κινέζους ομολόγους τους αυτό το Σαββατοκύριακο (10-11/5), ο Trump άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping μετά τις αρχικές συνομιλίες.
Η Κίνα φέρεται να έχει συντάξει μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%, με στόχο την άμβλυνση των εμπορικών εντάσεων χωρίς να κάνει δημόσιες παραχωρήσεις. Αλλά ο Trump έχει προηγουμένως υπερασπιστεί τους δασμούς στην Κίνα, ισχυριζόμενος ότι η Κίνα «το αξίζει» και πιθανότατα θα απορροφήσει το κόστος.
Jamieson Greer, Scott Bessent, η πρόεδρος της Ελβετίας Karin Keller-Sutter και εκπρόσωπος για εμπορικέ υποθέσεις Guy Parmelin
Το deal με τη Βρετανία
Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τους γείτονες του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ έχουν πάρει διαφορετική τροπή, με την ΕΕ να δημοσιοποιεί την Πέμπτη (8/5) ένα κατάλογο με αμερικανικά προϊόντα που θα στοχεύσει με δασμούς σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Στο οικονομικό μέτωπο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, τόνισε την Τετάρτη (7/5) ότι ενώ το κλίμα έχει επιδεινωθεί, το «σοκ των δασμών δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη», καθώς η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια.
Η κλίμακα της διατάραξης των δασμών στην οικονομία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα θα επιτευχθούν εμπορικές συμφωνίες. Μετά τη συνάντηση με τον Καναδό πρωθυπουργό Mark Carney την Τρίτη (6/5), ο Trump επανέλαβε ότι η ευθύνη για την υποβολή προσφορών βαρύνει άλλες χώρες.
Επισήμανε στον Λευκό Οίκο ότι «πρέπει να υπογράψουν συμφωνίες μαζί μας» και όχι ευρύτερες εμπορικές συμφωνίες.
Το Bloomberg ανέφερε την Παρασκευή (9/5) ότι η αμερικανική πλευρά μπορεί να είναι πρόθυμη να μειώσει τους δασμούς, οι οποίοι τώρα έχουν οριστεί σε στο τερατώδες 145%, σε κάτω από το 60% για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να μετριάσει τον οικονομικό πόνο που αρχίζουν να αισθάνονται και οι δύο πλευρές. Οι δασμοί της Κίνας σε αμερικανικά προϊόντα έχουν οριστεί επί του παρόντος στο 125%.
Η αμερικανική πλευρά φέρεται, επίσης, να πιέσει την Κίνα να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται σε διάφορες ευαίσθητες βιομηχανίες.
Ο Trump δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου (10-11/5) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απτή πρόοδο, με την Κίνα να συμφωνεί να κάνει παραχωρήσεις – η μητέρα των μαχών σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
www.bankingnews.gr