Γιουβαρλάκια από ρεβίθια με κρέμα από ταχίνι.

Πρωτότυπη συνταγή .

Προσωπικά δεν είχα ξανακούσει συνταγή για γιουβαρλάκια με ρεβίθια! Είναι κατάλληλη για νηστεία και για vegan διατροφή. Αν δεν χρησιμοποιήσετε το λίγο λάδι που έχει είναι κατάλληλη και για τη νηστεία της Μ. Εβδομάδας, που δεν τρώμε λάδι. Είναι ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερο η κρέμα που έχουν που αντικαθιστά το κλασικό αυγολέμονο.

Προσοχή τα γιουβαρλάκια θα τα ρίχνετε όσο ο ζωμός θα είναι σε βρασμό και θα τα ρίχνετε με τρόπο να διατηρείτε ο βρασμός. Τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα τουλάχιστον. Τα καρότα μπορείτε να τα τρίψετε στο ψιλό τρίφτη και αν δεν σας αρέσει το κύμινο το παραλείπετε, αλλά νομίζω ταιριάζει πολύ!

Η συνταγή είναι του σεφ Κώστα Κωβαίου από το πρώτο του βιβλίο  Cooking@Home

Προετοιμασία 30 λεπτα

Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα

Υλικά (για 4 μερίδες)
Για τα κεφτεδάκια
300 γρ. ρεβίθια ξερά ή έτοιμο μείγμα falafel
100 γρ. ρύζι καστανό, βρασμένο
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας λιναρόσπορος, αλεσμένος
5 κουτ. σούπας βρόμη ψιλή (χτυπημένη λίγο στο μούλτι)
70 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
4 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι


Για τον ζωμό

2 λίτρα νερό
3 καρότα
3 κρεμμύδια ξερά
2 πράσα
1 μεγάλο κολοκυθάκι
μαϊντανός
άνηθος
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι


Για το «αβγολέμονο»

2 κουτ. σούπας ταχίνι
χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι

Διαδικασία

1

Ετοιμάζουμε τα γιουβαρλάκια

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 12 ώρες, τα ξεπλένουμε καλά, τα στραγγίζουμε και τα αλέθουμε σε μπλέντερ εκτός αν έχουμε έτοιμο μείγμα falafel. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και περνάμε κι από το μπλέντερ τα καρότα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν ένα σφιχτό μείγμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.

Ζυμώνουμε σε μικρά κεφτεδάκια και τα περνάμε από λίγο αλεύρι.

Giouvarlakia-rebithia-tahini-3

2

Ετοιμάζουμε το ζωμό και βράζουμε το φαγητό

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τα λαχανικά και την δάφνη και τα αφήνουμε να βράσουν για 30’.Αφαιρούμε τα λαχανικά και προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 1 ώρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κύμινο και το μπούκοβο και διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
3

Ετοιμάζουμε την κρέμα ταχίνι και ολοκληρώνουμε το φαγητό

Όταν είναι έτοιμα, κατεβάζουμε από την φωτιά και σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι με το χυμό λεμονιού προσθέτοντας λίγο λίγο το ζεστό ζωμό σαν να κάνουμε αυγολέμονο.

Ρίχνουμε ξανά την κρέμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε κυκλικά κι είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε σε βαθιά μπολ με φρέσκο πιπέρι κι έξτρα χυμό λεμονιού.

 

πηγή