Πρόγραμμα αποκαταστάσεως των αστέγων, οι οποίοι πάσχουν από αλκοολισμό και ναρκομανία, τέθηκε σε λειτουργία στις 15 Μαΐου, στο χωριό Wurtsboro (Πολιτεία Νέας Υόρκης των ΗΠΑ). Αυτή τη στιγμή βοήθεια παρέχεται σε τέσσερα άτομα, τα οποία επισκέπτεται τακτικά ο Ιερέας Μάξιμος Πλισκόφ, κληρικός της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το Σεπτέμβριο προγραμματίζεται τέλεση της πρώτης Θείας Λειτουργίας για τους μετέχοντες στην πρωτοβουλία. Για τον σκοπό αυτό, οι προστατευόμενοι και οι εθελοντές του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Αγίου Ιωάννη της Κρονστάνδης εργάζονται για την κατασκευή ενός φορητού ιερού βήματος. Ελπίζουν ότι κάποια στιγμή στο Wurtsboro θα τελούνται τακτικές ακολουθίες και θα λειτουργεί ναός, τον οποίο θέλουν να αφιερώσουν στο Γεωργιανό Άγιο, Όσιο Γαβριήλ του Σαμτάβρο.
Οι πρώτοι τέσσερεις μετέχοντες στο πρόγραμμα αποκαταστάσεως στο αγρόκτημα στο Wurtsboro, κατάγονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ο επίτροπος Σέργιος Σορόκιν είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Μηχανικής Φυσικής της Μόσχας, μηχανικός στο επάγγελμα. Ο Μιχαήλ Γκαπόνκο κατάγεται από τη Δυτική Ουκρανία και είναι επαγγελματίας στρατιωτικός. Όλοι οι τρόφιμοι υπήρξαν στο παρελθόν ειδικοί σε κάποιους τομείς, αλλά νικήθηκαν σε κάποια φάση της ζωής τους από την αλκοολική εξάρτηση και ζούσαν στο δρόμο· ωστόσο βρήκαν τη δύναμη να αρχίσουν τον αγώνα για να επανέλθουν στην κανονική ζωή.
Από τα μέσα Μαΐου οι μετέχοντες στο πρόγραμμα ασχολούνται με τον εξωραϊσμό του τοπίου και την επισκευή του τρέιλερ, στο οποίο κατοικούν. Κατά διαστήματα βοηθούν σε γειτονικό συνεργείο αυτοκινήτων. Πρόσφατα, ο κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας, Ιερέας Πέτρος Κρουασβίλι από τη Νέα Ιερσέη προσέφερε στο αγρόκτημα μερικές κότες. Υπάρχουν σχέδια από τις προφορές ώστε το αγρόκτημα να μεταβεί σε καθεστώς αυτοσυντήρησης, και να συντηρείται από την εργασία των τροφίμων, κάτι που θα τους βοηθούσε και τους ίδιους να συντηρούνται μετά τη λήξη του προγράμματος.
Το αγρόκτημα στο Wurtsboro προέκυψε ως συνέχεια του έργου του Οίκου Φιλοπονίας στο Μπρούκλιν (Πολιτεία Νέας Υόρκης) και επομένως, προς το παρόν, η αποκατάσταση πραγματοποιείται τόσο σε μια από τις μεγαλύτερες μεγαλουπόλεις του κόσμου, όσο και στο υπαίθριο. Ο Οίκος Φιλοπονίας ιδρύθηκε το 2017 για του ναρκομανείς και αλκοολικούς αστέγους. Όχι σπάνια είναι το μοναδικό μέρος, όπου οι καταγόμενοι από τις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως Ρωσόφωνοι μπορούν να τυγχάνουν βοηθείας. Οι εθελοντές τελούν υπό την πνευματική καθοδήγηση των πατριαρχικών παροικιών της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στις ΗΠΑ. Έτσι, το 2018 οι κληρικοί του Πατριαρχικού Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου Νέας Υόρκης άρχισαν να τελούν ιερές ακολουθίες στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη της Κρονστάνδης στον Οίκο Φιλοπονίας. Από το 2019 στο ίδρυμα φιλοξενείται ο Ιερέας Μάξιμος Πλισκόφ, ο οποίος ήρθε πρόσφατα από την εκκλησιαστική επαρχία Γκόμελ της Εξαρχίας της Λευκορωσίας της Ρωσικής Εκκλησίας. Ο πατήρ Μάξιμος δεν λειτουργεί μόνον στο παρεκκλήσι, αλλά επίσης συμμετέχει και στο συντονισμό της διαδικασίας αποκαταστάσεως. Κατά τον πατέρα Μάξιμο, χάρη στη στενή συμβίωση με τους τροφίμους, αυτοί μπορούν να του ανοίγονται φιλικά, άτυπα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση των αναφυομένων δυσκολιών.
Όπως σχολίασε ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Ο Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης» Βαντίμ Αρέφγιεφ, η απομάκρυνση από την εξάρτηση δεν γίνεται εύκολα, και είναι αναπόφευκτα τα κάθε λογής προσκόμματα καθ᾽οδόν, γι᾽αυτό τεράστιο ρόλο διαδραματίζει η πνευματική βοήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας και η προσωπική συμμετοχή των κληρικών.
Προκειμένου να καταλάβει κανείς από ποια κατάσταση επανέρχονται στην κανονική ζωή οι τρόφιμοι, μπορούμε να θέσουμε ως παράδειγμα μια τραγική περίπτωση. Τον Μάιο του 2018, οι εθελοντές προσέφεραν φαγητό σε αστέγους στο δρόμο και αμέσως μετά, αφού πήγαν να αναζητήσουν όσους δεν ήρθαν να πάρουν τη μερίδα τους, ανακαλύψαν ένα νεκρό, του οποίου το σώμα είχαν φάει αρουραίοι. Ήταν ο εξαρτημένος από το αλκοόλ Δημήτριος. Τον γνώρισαν οι εθελοντές, διότι ερχόταν να πάρει τη μερίδα του και του πρότειναν να ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκαταστάσεως, ενώ ο Δημήτριος αρνιόταν. Η μόνη διαφορά μεταξύ όσων διαβιώνουν στον Οίκο Φιλοπονία στο Μπρούκλιν και στο αγρόκτημα στο Wurtsboro και του Δημητρίου, ο οποίος πέθανε στο δρόμο εξαιτίας του αλκοόλ, συνίσταται στο ό,τι οι πρώτοι δέχθηκαν να τους προσφέρεται η βοήθεια και να αρχίσουν τη δύσκολη πορεία διορθώσεως. Από την αρχή της δράσεώς τους το 2003, οι εθελοντές αριθμούσαν περισσότερα από 90 άτομα, τα οποία πέθαναν στο δρόμο. Είναι προφανώς, ότι εκείνοι οι άνθρωποι δεν έφτασαν στην Αμερική για να διακοπεί έτσι η ζωή τους. Όλοι τους έζησαν γεγονότα, στα οποία δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν: διαζύγια, θάνατοι των οικείων τους, αλλά και καθημερινές δυσκολίες, όπως η απώλεια εργασίας, κάτι που για τους νέους μετανάστες μπορεί να σημαίνει την απώλεια των όσων κατέχεις. «Η λύση μπορεί να βρεθεί σε κάθε δυσκολία, αλλά, όταν ο άνθρωπος έζησε μια ηθική συντριβή, απλώς έρχεται στην προκυμαία του ωκεανού, στο Brighton Beach, αρχίζει να πίνει ή να χρησιμοποιεί ναρκωτικά και έτσι, αφού έχασε την ελπίδα, να υποκύπτει σταδιακά», σχολίασε την κατάσταση η εθελόντρια του Ιδρύματος «Ο Άγιος Ιωάννης τη Κρονστάνδης» Όλγα Γκρεμπένικοβα.
Προκειμένου να ανακτήσουν την ελπίδα αυτοί οι άνθρωποι, εδώ και 17 χρόνια, τους έρχονται οι εθελοντές στα περίπτερα στην παραλία του Ατλαντικού Ωκεανού, στους σταθμούς του μετρό, κάτω από τις γέφυρες και στα παγκάκια, τα πλέον «δημοφιλή» στους αστέγους, για να τους προσφέρουν ένα ζεστό φαγητό, ρούχα και φάρμακα. Προ διανομής του φαγητού, πάντα πραγματοποιείται προσευχή, ενώ οι εθελοντές, με τη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής, τοποθετούν πάνω σε αυτή τις Ορθόδοξες εικόνες στο μετρό και στο δρόμο. Τί θα γίνει στη συνέχεια, εξαρτάται από κάθε συγκεκριμένο άνθρωπο: όποιος θέλει να επανέλθει στην κανονική ζωή, δέχεται βοήθεια και τον τοποθετούν σε νοσοκομεία της πόλεως για θεραπευτική αγωγή με σκοπό την αποκατάσταση, διάρκειας ενάμιση μηνός. Μόνον όσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς την πρώτη ιατρική φάση γίνονται δεκτοί στον Οίκο Φιλοπονίας. Όσοι δε, επιδεικνύουν επιτυχίες στον Οίκο Φιλοπονίας μπορούν να συνεχίσουν το πρόγραμμα στην ύπαιθρο, στο αγρόκτημα στο Wurtsboro, όπου οι πειρασμοί είναι λιγότεροι αφενός, και αφετέρου, υπάρχουν επιπρόσθετες δυνατότητες για θεραπεία δι᾽εργασίας.
Τώρα στον Οίκο Φιλοπονίας, στο πρόγραμμα αποκαταστάσεως συμμετέχουν καταγόμενοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν. Ένας από αυτούς, ο Ιβάν από τη Ρωσία, ήδη βαπτίσθηκε στη Νέα Υόρκη μετά τη γνωριμία στο δρόμο με τους Ορθοδόξους εθελοντές. Μαζί με τους εθελοντές, φέρνει αγίες εικόνες στο δρόμο, προσεύχεται και στη συνέχεια μοιράζει ζεστή σούπα στους αστέγους, στη θέση των οποίων ήταν πρόσφατα ο ίδιος. Ο Ιβάν ζήτησε να γίνει δεκτός στον Οίκο Φιλοπονίας μαζί με το γνωστό του Εδουάρντ Γκούκωφ, ο οποίος και αυτός κατάγεται από τη Ρωσία. Τα προβλήματά τους προσπαθούσαν να λύσουν μέσω του αλκοόλ, έχοντας παρέα τον Δημήτριο, εκείνο που πέθανε πριν από δύο χρόνια, και άρχισαν να τον τρώγουν οι αρουραίοι. Το περιστατικό άλλαξε ριζικά τον Ιβάν και τον Εδουάρντ. Και από τότε διάγουν νηφάλιο βίο. Ο Εδουάρντ, ο οποίος είναι απόφοιτος του Οίκου Φιλοπονίας, εδώ και ένα χρόνο μόνος του νοικιάζει σπίτι και εργάζεται.
Για να ενταχθείτε στο κίνημα εθελοντών ή να τους παρέχετε κάθε διευκόλυνση με οποιαδήποτε άλλη μορφή, μπορείτε να το κάνετε, μέσα από το τηλέφωνο: +1-718-415-5777.
St John Give Hope Foundation, Inc. σας προσκαλεί στις ιστοσελίδες του στα κοινωνικά δίκτυα Instagram, Facebook και Twitter
Φωτογραφίες του ακροκτήματος
Ο νέος απόφοιτος του Οίκου Φιλοπονίας Μιχαήλ Μπερεστιάνσκι έλαβε εικόνα ως δώρο: φωτό
Ο απόφοιτος Εδουνάρντ Γκούκωφ λαμβάνει εικόνα και πιστοποιητικό: φωτό
Το 2019 οι εθελοντές του Ιδρύματος πραγματοποίησαν μερικές παρουσιάσεις για ενορίες:
Φωτογραφία της παρουσιάσεως στον Πατριαρχικό Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου της Ρωσικής Εκκλησίας: παραπομπή
Παρουσίαση στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου: παραπομπή
Παρουσίαση στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης της εν Αμερική Ορθοδόξου Εκκλησίας: παραπομπή
Παρουσίαση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου των Αλβανών της εν Αμερική Ορθοδόξου Εκκλησίας
https://gr.pravoslavie.ru/133673.html