Ιμάμ μπαϊλντί

Ο σεφ Γιώργος Τσούλης μας ετοιμάζει παραδοσιακό, αγαπημένο, μαμαδίστικο ιμάμ μπαϊλντί. Καλοκαιρινό, κυρίως πιάτο, κατάλληλο για οικογενειακά τραπέζια αλλά και για τους fans της vegetarian κουζίνας.

#tsoulotip: Όταν καραμελώνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και το αλάτι για να μας βγάλουν όλη τη γλυκύτητα τους.

ΥΛΙΚΑ

5 φλάσκες μελιτζάνες

3 κομμένες ντομάτες  σε μικρά κυβάκια

3 κομμένα μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές κάθετες φέτες

4 σκ. ψιλοκομμένες σκόρδο

½ κ.γ. σκόνη κανέλα

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

1 κ.γ. καστανή ζάχαρη

2 κ.γ. κουκουνάρι

400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

½ του μάτσου μαϊντανό, ψιλοκομμένο

5 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

Ρίγανη ξερή

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες33717%
ΒΑΖΑΛίπος15.9g23%
ΒΑΖΑKορεσμένα10g50%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες15.9g32%
ΒΑΖΑYδατάνθ.38.9g15%
ΒΑΖΑΣάκχαρα21.5g24%
ΒΑΖΑΑλάτι0.7g11.67%
ΒΑΖΑΙνες18.5g77%
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C  στον αέρα. Με ένα ίσιο μαχαίρι, χαράζουμε κάθετα σε τρία σημεία την κάθε μελιτζάνα. Τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και θυμάρι.

2Ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμες, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τις μελιτζάνες στην άκρη να κρυώσουν.
3Βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ζάχαρη, τις ντομάτες, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το κουκουνάρι, το αλάτι και τα καραμελώνουμε ανακατεύοντας τα πολύ καλά για περίπου 15 λεπτά.
4Μόλις καραμελώσουν, αδειάζουμε μέσα το μοσχοκάρυδο, το κουκουνάρι, 2 κύβους λαχανικών χωρίς αλάτι, αλάτι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Όταν είναι έτοιμη η γέμιση, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
5Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη γέμιση, τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση τη θρυμματισμένη φέτα και ψήνουμε στο γκρίλ για 5-10 λεπτά μέχρι να λιώσει και να πάρει χρώμα η φέτα.
6Μόλις είναι έτοιμες, τι αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστές πασπαλίζοντας με ξερή ρίγανη.