Γιατί αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Αγγλία;
Αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις τροφίμων βρίσκεται η Βρετανία με είδη πρώτης ανάγκης να έχουν εξαφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, και ειδικούς να περιμένουν επιδείνωση της κατάστασης.
Οι Βρετανοί αδυνατούν να ικανοποιήσουν αυτές τις μέρες την όρεξή τους για ένα milkshake στα McDonald’s, που λόγω προβλημάτων παράδοσης αναγκάστηκε να τα βγάλει μαζί με άλλα προϊόντα, από το μενού του. Η αλυσίδα εστιατορίων Nando’s, αναγκάστηκε να κλείσει την περασμένη εβδομάδα 45 από τα 450 υποκαταστήματά της στη Βρετανία επειδή δεν μπορούσε πλέον να σερβίρει το χαρακτηριστικό της πιάτο με κοτόπουλο. Αλλά και η αλυσίδα αρτοποιίας Greggs προειδοποιεί τους πελάτες της για ελλείψεις προϊόντων τις επόμενες μέρες λόγω προβλημάτων με την προμήθεια των συστατικών.
Εκ πρώτης όψεως φαντάζει ως μια διαχειρίσιμη ταλαιπωρία των Βρετανών καταναλωτών, που όμως διαρκεί εδώ και εβδομάδες. Σε μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ άδειασαν προσωρινά τα ράφια με το εμφιαλωμένο νερό, σε άλλη παρατηρούνται ελλείψεις σε κρέας, ενώ εστιατόρια συντομεύουν τον χρόνο λειτουργίας τους επειδή δεν φτάνουν οι παραδόσεις.
Ελλείψεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Βρετανών;
Το χειρότερο είναι ότι δεν αναμένεται προσεχώς εκτόνωση της κατάστασης. Παραγωγοί πουλερικών της χώρας, προειδοποίησαν πώς οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό λόγω της αποχώρησης από την ΕΕ, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη διάθεση της παραδοσιακής γαλοπούλας φέτος τα Χριστούγεννα! Σύμφωνα με το Βρετανικό Συμβούλιο Πτηνοτροφίας (BPC) η βιομηχανία πουλερικών απασχολεί περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, αλλά υπάρχουν σχεδόν 7.000 κενές θέσεις εργασίες.
Για ελλείψεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Βρετανών προειδοποιεί και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διανομής κατεψυγμένων τροφίμων Iceland , λόγος για τον οποίο η Iceland θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο να «χτίζει» αποθέματα. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού καθημερινά ακυρώνονται 30 με 40 παραδόσεις ελλείψει οδηγών φορτηγών. Για κάποιο διάστημα παρατηρήθηκαν ελλείψεις και στο ψωμί, ενώ το τελευταίο διάστημα παραδίδονταν μόνον οι μισές ποσότητες αναψυκτικών.
Αλλά και ο Τζον Άλλαν, πρόεδρος του ΔΣ της μεγαλύτερης αλυσίδας σουπερ μάρκετ στη Βρετανία, της Tesco, προειδοποίησε για ελλείψεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, λόγω της αδυναμίας να στοκάρουν αποθέματα τροφίμων.
Ο ρόλος της πανδημίας και του Brexit
Τα σημαντικά κενά στις αποθήκες δεν αφορούν μόνον στο εμπόριο τροφίμων στη Βρετανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), τα αποθέματα στον τομέα της μεταποίησης έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο τους από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Προβλήματα με τις παραδόσεις παρατηρούνται και σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, καθώς συνεχίζεται ο αντίκτυπος της πανδημίας παγκοσμίως με τα κλειστά λιμάνια στην Κίνα, τη μειωμένη παραγωγή στη νοτιοανατολική Ασία και τις ελλείψεις υλικών για ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Από την άλλη πλευρά, εταιρείες στη Γερμανία διαμαρτύρονται επίσης για έλλειψη εργατικού δυναμικού, ειδικά σε ορισμένους κλάδους όπου πολλοί άνθρωποι στη διάρκεια των lockdown άλλαξαν επαγγελματικό προσανατολισμό και τώρα εργάζονται σε νέα επαγγέλματα.
Ωστόσο, στη Βρετανία, παίζει ρόλο κι ένας άλλος παράγοντας: «Τώρα που έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα για την Covid-19, βλέπουμε μια σαφέστερη αντανάκλαση των επιπτώσεων του Brexit και των προβλημάτων που υπήρχαν ήδη πριν από την πανδημία», δήλωσε στον Guardian ο Άντριου Σέντανς, πρώην μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. Κι οι νέοι αυστηροί κανόνες μετανάστευσης που τέθηκαν σε ισχύ αφότου η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ σίγουρα δεν βοήθησαν, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες κρατών μελών της ΕΕ έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αφότου ξέσπασε η πανδημία. Ευκαιρίες υπάρχουν ακόμη, κυρίως για άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που αποζητούν μια καλοπληρωμένη δουλειά στη Βρετανία, αλλά τα περιθώρια είναι στενά για επιλεγμένους τομείς, στους οποίους υπάρχει έλλειψη εργαζομένων.
Οι οδηγοί φορτηγών, η έλλειψη των οποίων ευθύνεται για τα προβλήματα στις παραδόσεις προϊόντων, δεν ανήκουν σ’ αυτούς που αντιμετωπίζονται ευνοϊκά από τους βρετανικούς κανόνες μετανάστευσης, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Ρίτσαρντ Μπέρνετ, εκτελεστικού διευθυντή της Road Haulage Association (RHA). Ο Μπέρνετ εκτιμά ότι περίπου 100.000 οδηγοί λείπουν στη Βρετανία.